همه چیز درباره لیمو ترش از کاشت تا برداشت
مقدمه
مرکبات از تیره روتاسه و زیر تیره اورانتیوئیده هستند. مرکبات شامل سه جنس مهم است ولی فقط جنس سیتروس جنبه اقتصادی دارد و میوه آن به عنوان تازه خوری استفاده میشود. گونه های مهم این جنس شامل پرتقال، نارنگی، گریپ فروت، لیمو ترش و لایم است و هر کدام از این جنس ها دارای چندین رقم مهم و اقتصادی میباشند.
لیموترش گیاهی از خانواده مرکبات است که کشور ما جزء 10کشور برترتولید کننده آن در جهان محسوب میشود. لیمو، درختی با ارتفاع 6-4 متر و ساقه آن راست، دارای شاخه های بلند بعضا خاردار به همراه برگ های سبز پهن، مات و بیضی شکل هستند همچنین دارای ریشههای قوی، منشعب و به رنگ سفید مایل به زرد میباشد.
لیموترش گیاهی گلدار که گلهای آن به غایت معطر هستند و گلآوری آن به صورت مداوم است و تنها درختی است که تقریبا همیشه میوه، گل و برگ دارد و به دلیل برگریزان کمی که دارد اصطلاحا آن را" کم خزانپذیر "مینامند. کشت آن فقط در مناطق گرمسیر( آب و هوا مدیترانه ای) امکان دارد و در صورتی که از این درخت مراقبت کافی به عمل بیاید، لیموترش می تواند سالیان سال شکوفه و میوه بدهد. قطب استانهای تولید کننده این میوه در کشور ما شامل استان های هرمزگان، کرمان، فارس و مازندران میشوند.
مکان کشت
به منظور احداث باغ لیمو ترش لازم است قبل از هر چیز آزمون خاک از دو عمق صفر تا 30 و 30 تا 60 سانتی متری انجام و از کاشت در مناطقی که اسیدیته خاک و آب بالاتر از هفت بوده و یا ضریب هدایت الکتریکی آب و خاک بیشتر از یک و نیم میلی موس بر سانتی متر است پرهیز شود. توجه به زه کشدار بودن زمین وتراس بندی صحیح زمین در مناطق شیب دار، از ضروریات احداث مناسب باغهای لیموترش محسوب می شوند.
پس از انتخاب محل احداث باغ لیموترش لازم است خاک مرغوب تهیه و پس از اختلاط با ماسه رودخانهای و کود پوسیده دامی (به نسبت های حجمی برابر) به عنوان بستر اولیه نهالها در چالههای حفر شده برای کاشت درختان ریخته شود.
عملیات چاله کنی دستی یا مکانیزه بوده و برای هر نهال گودالی به عمق 50 تا 100 سانتی متر و قطر دهانه 80 تا 100 سانتی متر حفر می شود. مخلوط خاکی تهیه شده لازم است در بخش پایینی گودال که محل توسعه ریشه هاست ریخته شود و نهال روی آن به گونه ای مستقر شود که محل طوقه اندکی بالاتر از سطح خاک قرار گیرد.
در کاشت نهال های لیمو ترش باید دقت شود تا قبل از استقرار نهال در داخل گودال، ریشه ها به صورتی مختصر هرس شوند تا ضمن تحریک ریشه زایی، بخش های آسیب دیده ریشه نیز التیام پیدا کنند. هم چنین متناسب با هرس ریشه ها لازم است بخش هوایی نهال ها نیز هرس شوند. در مرحله بعدی هرس لازم است تعداد 3 تا 6 شاخه اصلی که در جهات مختلف پیرامون تنه بوده و فاصله خوبی از یکدیگررا دارا هستند، انتخاب و سایر انشعابات را حذف کرد. به این ترتیب، ساختاری قوی برای درخت پایه گذاری می شود. علاوه برآنچه که ذکر شد، باید در سنین 3 تا 4 سالگی ضمن بررسی مجددی که برای انتخاب شاخه های اصلی درخت میشود، با اجرای هرسی سبک، شاخه هایی را که خیلی به هم نزدیک و یا درهم فرو رفته اند حذف کرد. بدیهی است که این هرس نباید موجب تحریک رشد رویشی درخت جوان شود. هرس درختان لیمو ترش در سال های بعد تنها محدود به حذف شاخه های نرک، چوب های خشک و انشعابات مزاحم در بخش داخلی تاج خواهد بود.
مناسب ترین فاصله کاشت درختان لیمو ترش برابر 5 در 6 متر بوده و بهتر است که ردیفها در امتداد شمالی جنوبی باشند. مستقر کردن قیم هایی با ارتفاع متناسب با نهال لیمو ترش در داخل چاله و هم زمان با کاشت نهال ها یکی از عملیات مراقبتی است که به تولید درختانی خوش فرم و با تنه ای صاف کمک می کند.
مکان مناسب برای کاشتن درخت لیمو ترش، جاییست که حداقل 8-6 ساعت در روز آفتاب کامل دریافت کند اما نور بیش از اندازه و بیش از 12 ساعت در طی روز به خصوص در مناطقی که تابستانهای گرمی نیز دارند هم باعث سوختن نوک و حاشیه برگها و ریزش غنچه های گل میشود. درخت لیمو ترش را در جاهایی که امکان گل شدن خاک و یا یخ زدگی وجود دارد نکارید، زیرا این عوامل باعث خشک شدن درخت می شوند.
خاک مناسب گیاه
این گیاه در خاکهای عمیق با زهکشی مناسب رشد بهتر و عملکرد مطلوبتری دارد. در خاکهای با بافت لومی تا شنی لومی که خاکی سبک، با هوموس فراوان و غنی از مواد آلی، که بسته به واریته های مختلف، دوستدار محیط اسیدی تا تقریبا خنثی با pH بین 5/5-5/7 کاشته میشود. در موقع کاشت، گودالی را با عمق یک متر حفر کرده و خاک مناسب می ریزند و سطح آن را به حالت تپه مانند درآورده؛ به طوریکه پس از کاشت، طوقه گیاه در بالاترین سطح قرار گیرد. در بهار کود شیمیایی و در پاییز کود دامی پوسیده داده شود. زمین کشت بهتر است کم و بیش آفتاب گیر، نفوذ پذیر و دارای رطوبت مناسب باشد.
آبیاری
مرکبات، درختان همیشه سبز هستند و چنانچه شرایط برای رشد آنها فراهم باشد در تمام سال به آبیاری نیاز دارند. اما در برخی مناطق (مانند مناطق شمال کشور)، معمولا شرایط آب و هوایی در اواخر پاییز و زمستان به گونهای است که در بیشتر سال ها نیاز به آبیاری نیست یا این که، نیاز آبی به حداقل میرسد. اما در این مناطق نیز، اگر در فصل زمستان مقدار بارندگی در طول 10 تا 15 روز کمتر از 5 میلی متر باشد آبیاری سبک مورد نیاز است. بنابراین نیاز آبی درختان مرکبات در مناطق مختلف، متفاوت است و ارتباط مستقیمی با سن آنها دارد.
درختان جوان مرکبات در تمام طول سال که شرایط رشد فراهم می باشد به آبیاری نیاز دارند. این درختان با توجه به حجم ریشه به حجم آب آبیاری کمی نیاز دارند.در مقابل، برای افزایش حجم تاج و افزایش پتانسیل عملکرد در زمان باردهی، فاصله زمانی بین آبیاری ها باید کوتاه باشد. اما در درختان بارده، فاز اول رشد میوه به ویژه زمان شکوفایی گل ها و تشکیل میوه، از حساس ترین مراحل رشدی، به تنش آبی است، تنش آبی در این مرحله موجب افزایش ریزش گل ها، کاهش تشکیل میوه، افزایش ریزش میوه چهها پس از تشکیل میوه و ریزش تابستانه خواهد شد. همچنین در فاز دوم رشد میوه (پس از ریزش تابستانه تا بلوغ میوه) که سلول های میوه شروع به درشت و حجیم شدن می کنند به تنش های آبی، حساس هستند و تنش های متوالی و متعدد موجب کاهش اندازه میوه می شود. به ویژه، در سال های آور با میوه زیاد که پتانسیل ریز شدن میوه ها زیاد است تنش آبی، ریز شدن میوه ها را تشدید می کند. یکی از مهم ترین علائم تنش آبی در فاز دوم رشد میوهها، توقف رشد میوه ها است.
به طور کلی آبیاری درختان مرکبات از جمله لیموترش بایستی منظم باشد. البته به آبیاری در حد متوسط نیاز دارد و معمولا هفتهای یکبار آبیاری عمیق کافی است. در فصل گرما و یا زمانی که میوه ها در حال رشد هستند، آبیاری بیشتری نیاز هست. درختان تازه کاشته شده، در ماه اول باید دو یا سه بار در روز آبیاری شوند و پس از ماه اول هر ده روز یا یک هفته باید آبیاری گردند. همچنین که آبیاری بیش از حد، گلدهی گیاه را متوقف میکند.
تکثیر
با کاشت بذر آن می توان گیاهان جدید به دست آورد. میوه دهی گیاهان حاصل از بذر 7-6 سال طول می کشد. روش دیگر قلمه زدن است که میوه دهی گیاهان حاصل از آن هم 4-3 سال زمان می برد.بهترین روش تکثیر استفاده از پیوند است که میوه دهی گیاه حاصله زودتر از روش های دیگر است. البته به شرطی که پیوندک از گیاهی گرفته شده باشد که خود بالغ و به میوه دهی رسیده باشد.
ارقام لیموترش
ارقام مختلف سطح زیر کشت این محصول:
در لیموترش رقم های لیمو محلی یا لیمو لیسبون و پرشین از ارقام متداول در ایران هستند که لیمو محلی پرآب ترین و پوست نازک ترین نوع لیمو هست و به دلیل نداشتن اسانس الکلی در پوست خود تلخی ندارد و برای آبگیری بسیار مناسب است به طوریکه به ازای هر 1/5 کیلو لیمو، 1 لیتر آبلیمو به ما میدهد.
نیاز کودی گیاه لیمو
تغذیه صحیح و مناسب به عنوان یک اصل اساسی در بازده اقتصادی درختان محسوب می شود. زردی ها، ریزبرگی ها و ضعف درختان در اکثر موارد مربوط به مشکلات تغذیه ای است.
عدم توجه به نیاز واقعی خاک و مصرف کودهای شیمیایی و غیرشیمیایی غیر ضروری و نامناسب موجب به هم خوردن تعادل عناصر غذایی و باعث کاهش رشد، افزایش شیوع آفات و بیماری ها و کاهش عملکرد در باغات مرکبات به عنوان یک ضرورت اساسی به منظور افزایش محصول محسوب میشود. تغذیه درختان از طریق محلول پاشی موجب جذب سریع موادغذایی شده و در نهایت باعث شادابی درختان میشود. تغذیه نامناسب و نامتعادل از عواملی هستند که تولید محصول را محدود کرده و از طرفی تغذیه بهینه کود، تولید و عملکرد و کیفیت محصول را افزایش میدهد.
برای نتیجه گیری مطلوب تر در کشت لیمو به همه عناصر 16 گانه تغذیه ای گیاه بسته به ارزش غذایی خاک نیاز است و با توجه به اینکه معمولا خاکهای شنی از لحاظ غذایی فقیر محسوب میشوند مصرف همه عناصر توصیه میشود که مهم ترین آنها عنصر ازت، فسفر و پتاس میباشد.
آغاز فصل تغذیهای گیاه در پاییز و بلافاصله بعد از برداشت میباشد که کود دامی پوسیده همراه NPK بر اساس آنالیز خاک به گیاه داده میشود که معمولا درصد این عناصر بر اساس حد متوسط املاح خاک های کشور برای هر درخت مثمر لیمو که به بازدهی اقتصادی رسیده باشد، به شرح زیر است:
سولفات آمونیوم 150-100 گرم
سولفات پتاسیم 200 گرم
دی آمونیوم فسفات یا سوپر فسفات ساده یا تریپل 250-180 گرم
کود دامی پوسیده بسته به سن درخت 40-20 کیلوگرم
حال ترکیبات فوق را به 3 صورت میتوان به درخت تزریق کرد:
در سایه انداز درخت به صورت نواری دفن گردد به طوریکه در هنگام آبیاری سطح کودها را بپوشاند و به اصطلاح در مسیر آبدهی درخت باشد.
به صورت چالکود یا به صورت نواری در مسیر دریپرها و لوله های آب ده قرار گیرد.
در این زمان جهت رفع کمبود عناصر ازت، روی و بر میتوان از محلول پاشی فروت ست بر روی برگها در هنگامی که در مرحله نیم خزان هستند و مرحله پس از برداشت استفاده کرد.
علت مصرف کوددامی پوسیده در ابتدای کود دهی این دلیل است که اگرچه از لحاظ غذایی از ارزش کمی برخوردار است اما بستر مناسب را برای تکثیر و توسعه میکروارگانیسمهای مفید خاک فراهم میکند، به این صورت که هوموس باعث آزادشدن جمعیت میکرو ارگانیسمها میشود و در هنگام تکثیر ترشحاتی از خود آزاد میکنند که کانیها و مواد معدنی درون خاک را برای جذب بهتر آماده میکنند یعنی pH خاک را کاهش داده و به سمت اسیدی میبرند و در نهایت عناصر خاک را از شکل غیرقابل جذب به شکل قابل جذب برای گیاه تبدیل میکند البته کودهای دیگری هم هستند که این فعالیت را برای گیاه انجام میدهند مانند خاک برگ، هوموس و ورمیکمپوست ولی بهترین نوع آنها کود دامی پوسیده میباشد. توصیه میشود که کودهای دامی پوسیده همراه کودهای ازته مصرف شود چون میکروارگانیسمها برای تجزیه شدن نیاز به ازت فراوان دارند که اگر ازت مورد نیاز تامین نشود آن را از خاک میگیرند و این باعث تضعیف شدن درخت و زردی برگها میشود.
کودهای نیتروژن دار و پتاسیم دار در سه مرحله با شروع رشد در قبل از بهار و دو تقسیط دیگر تا قبل از شروع گرما دراوایل و اواسط بهار مصرف شود. لازم به ذکر است که در صورت استفاده از سیستم کود آبیاری میتوان تعداد تقسیط را به 8-6 مرتبه نیز افزایش داد. بهتر است کود فسفر در شروع فصل رشد در اواخر اسفند و یا اوایل بهار به صورت کاربرد در خاک استفاده شود.
مرحله بعدی کود دهی در بهمن ماه صورت میگیرد که بسته به اقلیم های مختلف برای مثال در هرمزگان اوایل بهمن ماه و در کرمان و فارس اواخر بهمن ماه است که قبل از متورم شدن جوانهها محلول پاشی مجدد فروت ست بایستی انجام شود.
کودهای مورد استفاده در این زمان بسته به نوع سیستم آبیاری باغ، میتواند به صورت چالکود، همراه با آب آبیاری یا سیستم قطرهای باشد به این صورت که:
150 تا 200 گرم سولفات آمونیوم یا NPK 20-20-20 به همراه 50 گرم کود آهن برای رشد رویشی ساقه ها و شاخه های جدید.
از آنجایی که زمان گلدهی مرحله حساسی است هیچ کوددهی دراین مرحله صورت نمیگیرد به جز آبیاری که بایستی منظم و یکنواخت باشد.
برای تأمین عناصر ریز مغذی مانند آهن، منگنز، روی و مس از ترکیباتی نظیر سولفات آهن، سولفات روی، سولفات منگنز و سولفات مس در چاله کاشت درخت به کار می رود. میزان مصرف کود های سولفات آهن، سولفات منگنز و سولفات روی و سولفات مس به ترتیب برای هر چاله کاشت 300 گرم، 200 گرم، 200 گرم و 50 گرم می باشد. کودها بایستی در کف گودال قرار داده شود و با ریشه تماس نداشته باشد تا باعث سوختگی ریشه و خشک شدن نهال غرس شده نشود.
در فروردین ماه کلات آهن، روی، منگنز به صورت محلول پاشی انجام میشود علت محلول پاشی در این مرحله غیر قابل جذب بودن عناصر از طریق ریشه به علت pH و Ec بالای خاک میباشد سپس با ظاهر شدن میوه با قطر تقریبی 2 سانتی متر و انعقاد و تثبیت میوه ها و پایان ریزشهای فیزیولوژی میوهها در لیمو صبر میکنیم و پس از آن دوباره ریزمغذی ها را همراه با مقداری ازت به درخت میدهیم که شامل ترکیبی از:
سولفات منگنز 50گرم، سولفات روی 50گرم، سولفات منیزیم 50گرم، سولفات آمونیوم 200 گرم و در صورت نیاز مقداری کود گوگرد برای رشد میوه ها و مدتی پس از آن مصرف NPK 20-20-20 توصیه میشود. در هنگام تشکیل میوه مصرف سولفات پتاسیم و ترکیبات پتاس بالا توصیه میشود.
برنامه محلول پاشی
محلول پاشی درختان لیمو ترش در فاصله زمانی بهار تا اواخر اردیبهشت، به دفعات سه الی چهار بار در سال، به وسیله محلول حاوی مس، روی، منگنز و آهن برای 5-4 سال اول مفید است.
تغذیه برگی عناصر میکرو در زمانی که برگ های بهاره، تابستانه وپاییزه جوان باشند به گونهای که دو سوم برگ ها کاملاً توسعه یافته اما قبل از بلوغ کامل می باشند، قابل توصیه است. به هرحال، محلولپاشیها بایستی بیشتر در زمان بهاره انجام شود.
مناسب ترین زمان محلولپاشی قبل از ساعت 9 صبح و یا بعد از ساعت 6 عصر است. بهترین شرایط آب وهوایی برای محلول پاشی زمانی است که دمای هوا بین 29-18 درجه سانتی گراد، سرعت وزش باد کم (حداکثر سرعت وزش باد 8 کیلومتر بر ساعت)، رطوبت نسبی هوا بالاباشد. در ضمن کم بودن احتمال بارندگی در 48-24 ساعت بعد از محلولپاشی نیز اهمیت ویژه ایی دارد.
محلول پاشی در زمانی که گیاه نیاز به آبیاری ندارد (چند روز پس از آبیاری) باید انجام شود. علاوه براین، توصیه میشود پس از محلول پاشی باغ آبیاری شود. از آنجا که اغلب روزنه های مرکبات مانند لیمو ترش در سطح زیرین برگ قرار دارند، لذا توصیه میشود محلول پاشی به طور کامل انجام شود. لازم به ذکر است که محلول پاشی باید حداقل با فاصله ی دو هفته ای انجام شود تا درخت فرصت کافی برای سوخت وساز عناصر غذایی و مقابله با تنش های اسمزی اضافه شده را داشته باشد.
بیماری
یک نوع بیماری شایع در لیمو، بیماری جاروک(جاروی جادوگر) میباشد. بیماری جاروک لیموترش ناشی ازفیتوپلاسمایی با نام Candidatus Phytoplasma aurantifolia تا بحال از کشورهای عمان، امارات متحده عربی و استانهای سیستان بلوچستان، هرمزگان، کرمان و فارس در ایران گزارش شده است. نشانه های بیماری جاروک لیموترش شامل ظهور شاخههای جاروئی در یک قسمت از درخت و سپس گسترش بیماری و افزایش تدریجی تعداد شاخههای جارویی به سایر قسمت ها میباشد.
جاروک لیموترش به دلیل سراسری شدن عامل بیماری در گیاه میزبان، قابل درمان نبودن وکشندگی، انتقال با زنجرک با رابطه پایا و تکثیری و پتانسیل همه گیری سریع، به عنوان مهم ترین و اقتصادی ترین بیماری لیموترش، به تنهایی تهدیدی جدی برای صنعت لیموترش و سایر مرکبات حساس می باشد.
برداشت
نحوه برداشت لیمو ترش بسته به فراخور بزرگی چترشان، درشتی میوه و گستردگی شاخسار با روشهای مختلفی برداشت میشود که در کشور ما بیشتر به صورت دستی این کار صورت میگیرد.
لیمو ترش محلی بافتی فشرده، درهم و متراکم دارد که اگر هدف تازه خوری باشد به صورت دستی و با کمک میوه چین دستی (که به آن در زبان محلی کلاک گفته میشود) صورت میگیرد و درصورتیکه هدف آبگیری باشد میوه روی درخت کاملا زرد و رسیده میشود و ریزش میکند و بعد جمع آوری میگردد که در این روش معمولا خسارت فیزیکی کمتری به درخت لیمو ترش وارد میشود و میوه ها در قسمت های تاج درخت با استفاده از چوبهای بلند و نازک و ضربه زدن جمع آوری میشود.
جنبه اقتصادی
یکی از معدود جبهه های اقتصادی کشور که توانسته کشور را از واردات و خروج ارز بی نیاز کند بخش کشاورزی است که تقریبا 90% سبد غذایی کشاورزی مردم ایران تولید داخل است و در بخش لیمو برای خروج ارز از کشور نه تنها جلوگیری کردیم و به خودکفایی رسیدیم بلکه میتوانیم به کشورهای حوزه خلیج فارس و آسیای میانه صادرات و ارزآوری داشته باشیم با توجه به اینکه لیموترش ذائقه ای جهانی دارد و طعمی تثبیت شده و در خانواده است.
خواص لیموترش
بیش از 100 فایده در جهت مصارف دارویی و زیبایی برای لیمو ترش مطرح شده است و همچنین اکثر متخصصین تغذیه به مصرف آن اشاره دارند. در طب سنتی در درمان رماتیسم، یرقان، سرماخوردگی، مالاریا، آفتاب سوختگی، چاقی و تقویت سیستم ایمنی بدن و….استفاده میکنند و در حال حاضر به دلیل داشتن 22ترکیب موثر در ساخت داروهای ضدسرطان استفاده میشود. اسانس لیمو دارای خاصیت آنتی باکتریال و آنتی سپتیک و کاهش دهنده فشار خون میباشد.
چنانچه برای حمل و نقل یا صادرات محصولات خود نیاز به مشاوره دارید، زینگ را دانلود کرده یا با ما تماس بگیرید.