تجارت گل و گیاهان زینتی ایران:
تجارت گل و گیاهان زینتی ایران یا به عبارتی دیگر صنعت گل و گیاهان زینتی در ایران تجارت و کسب و کار در زمینه تولید، بازرگانی، توزیع و فروش گل و گیاهان زینتی می باشد.
در حال حاضر صنعت گل و گیاه یک صنعت جهانی و پویا است که در طول چند دهه نرخ رشد زیادی داشته است. کشت انواع گیاهان زینتی به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب ایران و درآمد حاصل از صادرات آنها، نقش بسزایی در باروری استعدادهای اقتصادی ایران و توسعه تولید ملی این کشور می تواند ایفا کند.
با توجه به اهمیت اقتصادی پرورش گل ها و گیاهان در دنیا، استفاده از فناوریها و روشهای جدید، در اصلاح گیاهان زینتی در جهت (ازارپسندی) آنها می تواند نقش بسزایی در بازاریابی این محصولات و تجارت آنها در بازارهای بین المللی داشته باشد.
ایران یکی از کشورهای غنی در گل و گیاهان بومی و وحشی است و منابع ژنتیکی بسیار ارزشمندی به خصوص در گل و گیاهان پیازی همچون لاله، لاله واژگون، انواع آلیوم ها و سیکلمن دارد که بومی این کشور هستند.
تعداد زیادی از ارقام گلی که در دنیا تجاری شده اند بومی کشور ایران بوده اند و اما کشور ایران خود نتوانسته کار مؤثری برای تولید ارقام جدید با بهره گیری از این گونه های بومی انجام دهد و این گل ها همچنان به صورت وحشی و خودرو در کشور ایران رشد می کنند، که نمونه آن ها لاله واژگون است.
مصرف جهانی گل و گیاهان زینتی (حتی بدون در نظر گرفتن بوته های خشبی و نیمه خشبی برای باغ و فضای سبز) بالغ بر 150 میلیارد یورو در سال برآورد می شود، اهمیت تجاری گیاهان زینتی در دهههای اخیر، به صورت چشمگیری افزایش یافته و این امر باعث افزایش معنی دار پژوهش های صورت گرفته بر روی گل و گیاهان زینتی در دنیا شده است.
براساس آمارها در مهر 1397 بیش از 10 هزار تولیدکننده گل و گیاهان زینتی در ایران فعالیت داشتند که حدود 3500 هکتار تولید در فضای باز و دو هزار و 200 هکتار تحت شرایط کنترل شده انجام می شد.
ایران خاستگاه گونههای مهمی در حوزه گیاهان زینتی جهان است به طوریکه مهم ترین آنان شامل لاله، لاله واژگون، میخک، گلایول و زنبق است که هم اکنون در جهان به شکل اصلاح شده و تجاری مورد استفاده قرار میگیرند.
چهار فصل بودن هوای کشور ایران باعث شده زمینه پرورش اکثر گل ها در ایران وجود داشته باشد. اگر به این ظرفیت بومی ایران پرداخته شود، هم نیازِ، داخل ایران با توجه به سازگاری با اقلیم و محدودیتهای آبی تأمین می شود و هم قابلیت تجاری سازی و حضور در بازار جهانی برای تولیدکنندگان فراهم میگردد.
از بین گل های زینتی در کشور ایران، گلایل، رز، مریم، میخک و داوودی بیشترین میزان تولید را دارند و برخی دیگر محصولات، مانند گیاهان آپارتمانی پوتوس، فیکوس، بنجامین، گل سینرر، آگلونما و گیاهان گلدانی داوودی، کالانکوئه، آنتوریوم و ژربرا هم از اهمیت تولیدی بالایی برخوردارند.