آموزش کاشت خرما مرحله به مرحله:
مراحل کاشت خرما:
پاجوش خرما:
در گذشته های دور، درخت خرما را با کاشتن هسته زیاد میکردند ولی چون این درخت دو پایه است قبل از گل دادن، نر و ماده درخت مشخص نمیشد، به این ترتیب هزینه زیادی برای باغدار داشت و تعدادی درخت نر بدون استفاده روی دست او میماند. در حالی که برای هرصد درخت ماده 4 درخت نر کافی است. به تدریج کاشت بذرکنار گذاشته شد و به جای آن کاشت پاجوش رواج یافت، و به این ترتیب به تعداد دلخواه پاجوش نر را ازدرخت نر و پاجوش ماده را ازدرخت ماده انتخاب میکنند. پاجوش حاصلرویش جوانهای است که در روی ساقه یا ریشه به وجود میآید. به طور معمول پاجوشهای ریشه را برای کاشت انتخاب میکنند. پاجوشها بعد از 3 سالگی برای کاشتن انتخاب میشوند. برای جداکردن پاجوش از درخت، خاک اطراف آن را کنار میزنند، بعد با چند ضربه یک دیلم آهنی لبه تیز، آن را از درخت مادر جدا میکنند.
کشت بافت خرما:
میتوان قسمتی از بافت گیاهی جوان درخت خرما یا پاجوش آن را در محیط کشت مصنوعی در آزمایشگاه مجهز و استریل و با استفاده از مواد محرک پرورش داد. هم چنین ازدیاد بافت گیاهی یاد شده در لولههای آزمایش امکانپذیر است. این نهالها پس از انتقال به گلدان نیاز به یک سال مراقبت دارد پس از رشد نهال تا ارتفاع حدود 40 سانتیمتر گلدان را عوض میکنند. این نهال به 3 سال مراقبت در منطقه و در شرایط محیطی نیمه بسته نیاز دارد، پس از آن برای کاشتن آماده میشود. این گونه نهالها از بعضی جهات از جمله آلوده نبودن به ویروس نسبت به پاجوش رقم مشابه مزیت دارد و دیگر اینکه درختان حاصل از کشت بافت یک رقم از خرما، از نظر ژنتیکی کاملاً مشابه هستند، همچنین تمام خصوصیات آنها از جمله ویژگیهای میوه تشکیل شده نیز شبیه به یکدیگر است، این امر به ویژه برای صادرات بسیارمناسب است.
آماده سازی زمین برای کشت خرما:
مدتی پیش از کاشتن نهال(پاجوش) زمین را شخم میزنند، ردیفهای کاشت را روی زمین با خطکشی معین میکنند. سپس چالههایی به گودی یک تا 5/1 متر حفر میکنند. برخی از نخلکاران با کود حیوانی و خاک نیمی از چاله را پر میکنند.
نحوه کاشت پاجوش خرما:
پاجوش را داخل چاله میگذارند و اطراف آن را با خاک میپوشانند، به گونهایکه فاصله ریشهها از سطح خاک کمتر از 15 سانتیمتر و بیشتر از 50 سانتیمتر نباشد. بعد از کاشتن پاجوش، اطراف آن را با برگ خرما میپوشانند تا مانع صدمه دیدن آن از تابش شدید آفتاب یا آسیب توسط حیوانات بشوند. فاصله درختان از یکدیگر معمولاً 8 تا 10 متر است و بستگی به این دارد که بخواهند بین درختان، گیاه یا درختی دیگر بکارند یا نه. اگر زیر درختان خرما درختان دیگری مثل مرکبات غرس شود لازم است فاصلههای زیادتری منظور شود.
2 - مرحله داشت و مراقبت از نخل خرما:
آبیاری نخلستان خرما:
نخلستانها را به روشهای گوناگون آبیاری میکنند.
در خوزستان و در منطقه خرمشهر و آبادان با استفاده از جذر و مد دریا، آبیاری به روش جوی و پشتهای انجام میشود. به این ترتیب که درخت خرما را کنار جوی میکارند و هنگام مد رودخانه اروند، آب به نهرهایی که به رودخانه وصل است وارد میشود، سپس آب نهرها به داخل نخلستانها میرود. در هنگام جذر و فروکش سطح آب رودخانه، آب نخلستانها به رودخانه باز میگردد و به این ترتیب نخلستانها آبیاری میشوند.
در منطقه شادگان خوزستان با انشعاب از رودخانه جراحی به وسیله نهرهایی که طول برخی از آنها به 20 کیلومتر نیز میرسد، نخلستانها را به شکل جوی و پشتهای و کرتی آبیاری میکنند. نهرهای اصلی به نهرهایی فرعی منشعب میشوند. در بعضی مناطق یا نخل را داخل کرت میکارند و آن را به صورت غرقابی آبیاری میکنند و یا به شکل جوی و پشتهای.
در برخی نواحی کم آب مانند بلوچستان خرما را روی مرز کرتهای بزرگ کاشته اند و داخل کرت گندم یا برنج میکارند. با آبیاری این زراعتها درختان خرما هم آبیاری میشوند. درمنطقه برازجان اطراف نخلستانها دیوارههای خاکی بزرگی ایجاد میکنندو در زمان پرآبی رودخانه ها (زمستان) کرتها را از آب پر میکنند و درتابستان و فصل کم آبی3 تا 4 بار آبیاری میکنند. درمیناب وحاجی آباد بندرعباس درطول تابستان درخت خرمارا 2 تا 3 بارآبیاری میکنند. اکنون چند سالی است که آبیاری قطرهای نیز به شیوههای پیشین آبیاری افزوده شده است.
کوددهی نخل:
کودحیوانی: آن دسته از بهرهبرداران که دامدار هستند و کود حیوانی دارند هردو سال یک بار مقدار 10 تا 15 کیلوگرم کودحیوانی پای هر درخت خرما میریزند و آن را با بیل زیرخاک میکنند. زمان کوددادن پاییز و پس از برداشت خرما تا اسفند ماه(زمان گرده افشانی) است. نخلدارانی که زیر درختان خرما محصول دیگری میکارند حتماً به زمین کود میدهند.
کودشیمیایی برای نخل:
تا چند سال پیش استفاده از کودشیمیایی برای درخت خرما معمول نبوده است. اکنون برخی از کشاورزان به ویژه آنهایی که زیر درختان خود را به زراعتهای دیگری مانند کشت باقلا، غلات(گندم، برنج) اختصاص میدهند، از کود شیمیایی استفاده میکنند. میزان مصرف کود شیمیایی فسفات 100 تا 150 کیلوگرم در هکتار در فصل زمستان همراه با شخم است، کود اوره نیز به صورت سرک در بهار به مقدار 150 کیلوگرم در هکتار مصرف میشود.
پاسخ زینگ:
سلام. از افراد متخصص در این موضوع خواهشمند است پاسخ خود را درج نمایند (ثبت نام متخصصان)