نوعی از ورق های آلیاژی، ورق های دریایی هستند که در بدنه، کف کشتی و قایق های زیر دریایی بکار گرفته می شوند. ورق دریایی دارای خاصیت جوش پذیری، استحکام بالا و مقاوم در برابر خوردگی در محیط های شور آب دریا می باشند. این ورق ها از طریق نورد گرم تولید و در سه گروه ورق GL-A، ورق A36 و ورق LR-A تقسیم می شوند.
انواع ورق دریایی
ورق دریایی A36
پرکاربردترین ورق آلیاژ دریایی ورق A36 می باشد که جز ورق های نورد گرم دید و فولادی کم کربن می باشد. عناصر این نوع ورق شامل نیکل، مولبیدن و وانادیم است که این عناصر موجب افزایش مقاومت در برابر خوردگی و آب شور دریا می شود. ورق A36 در عملیات ماشینکاری، جوش کاری و فرم پذیری به دلیل میزان کم کربن، به راحتی شکل داده می شوند و انعطاف پذیری بالایی دارند.
ورق A36 در بازار عمدتا در ضخامت های بین 2 الی 6 میل و ابعاد استاندارد 1.5*6 و2*6 می باشند. با توجه به ابعاد استاندارد این ورق، شرکت های کشتی و اسکله ساز ورق A36 را به صورت تسمه و ذوزنقه برش می دهند و از آن استفاده می کنند. استحکام تسلیم این ورق حدود 200 مگاپاسکال می باشد.
برای تولید این نوع ورق از روش کوره الکتریکی یا اکسیژن پایه استفاده می شود. ورق A36 عموما در مناطقی که رطوبت، آب شور و محیط هایی که دارای املاح زیاد هستند مناسب می باشند. این ورق در شرکت های داخلی و خارجی تولید می شود.
ورق دریایی GL-A
بالاترین کیفیت در بین ورق های دریایی را ورق GL-A دارد. و تنها کاربرد این ورق در صنایع کشتی سازی و زیردریایی سازی می باشد. مقاومت کششی این ورق بین 200 الی 520 مگاپاسکال و استحکام تسلیم این ورق حدود 235 مگاپاسکال است. از ویژگی های بازر این ورق مقاومت در برابر خودرگی در محیط آب شور می باشد.
ورق دریایی LR-A
ورق دریایی LR-A دارای چند دسته LR، LR AH40، AH32 و LR AH36 می باشند. استحکام تسلیم این ورق حدود 235 مگاپاسکال و مقاومت کششی آن بین 200 الی 520 مگاپاسکال است. این ورق همانند ورق A36 و GL-A مقاومت در برابر خوردگی و توان کششی بالایی دارد. ورق LR-A به دلیل جوش پذیری و برش پذیری مناسب در هزینه های ساخت را پایین آورده و در هزینه ها صرفه جویی می شود.
مزایای استفاده از ورق دریایی
محاسبه وزن ورق دریایی
1000 / 7.8 * طول ورق * عرض ورق * ضخامت ورق = محاسبه وزن ورق دریایی
تولید کنندگان ورق دریایی
ورق های مورد نیاز صنعت در داخل کشور به دو دسته تامین می گردد. ورق دریایی وارداتی که در کارخانه های دانکوک کره، هیونداری کره، اورال استیل روسیه، دوفرکو بلژیک، ایلیچ اکراین تهیه می شود.همیچنین ورق های دریایی تولیدی کارخانه های داخل ایران شامل فولاد اکسین خوزستان و فولاد مبارکه اصفهان می باشد.