حوزه ی ممیزی داخلی سیستم HACCP-ISO 22000:
از آنجائیکه سیستم HACCP به عنوان یکی از مبنائی ترین استانداردهای سیستمی ایمنی و بهداشتی مواد غذایی از سال 1969 در دنیا مطرح بوده است و یکی از الزامات پایه ای HACCP (درگام یازدهم / اصل ششم) تصدیق (Verification) می باشد که در مطالعه دقیق خواسته صدیق به امر investigation (تحقیق و رسیدگی) در سال های دور و در دو دهه اخیر به ممیزی داخلی توجه ویژه ای می گردد.
در ممیزی داخلی HACCP یا ISO 22000 (استاندارد ایمنی مواد غذایی) به حوزه های ذیل توجه ویژه شود:
الزامات GMP:
ممیزی داخلی الزامات فضا، طراحی و ساخت کارخانجات مواد غذایی و یا مراکز عرضه مواد غذایی
الزامات پیش نیازی:
کلیه الزامات پیش نیازی حوزه ایمنی مواد غذایی (ISO 22000) باید در حین ممیزی داخلی مورد سئوال قرار گیرند شامل:
بهداشت فردی:
طرح HACCP:
طرح HACCP هر محصول در هنگام ممیزی داخلی، 8 مورد سئوال قرار گیرد. هر طرح HACCP شامل 12 گام HACCP (از گام اول تا گام 12) در گام ششم و هفتم باید نحوه تعیین CCP ها از طریق روش های مدیریت ریسک تعیین گردد. مدیریت ریست در روش های استاندارد مدیریت ریسک به تفصیل قید گردیده است.
عموماَ مدیریت ریسک با دو خواسته تعیین شدت و احتمال وقوع خطر محاسبه می شود. از آنجائیکه ارزیابی ریسک در تعیین CCP بسیار مهم است لذا در ممیزی داخلی باید توجه ویژه ای به نحوه تعیین CCP نمود.
ممیز داخلی سیستم ISO 22000/HACCP باید توانایی و تبحر کافی در ارزیابی ریسک و تعیین CCP داشته باشد. اشتباه در تعیین CCP منجر به هزینه اضافی در سازمان می گردد لذا از طریق ممیزی داخلی می توان طرح های HACCP را تصدیق نمود.
ممیز داخلی باید به امور سیستمی هر سازمان مسلط باشد، امور سیستمی عموماَ از الزامات کنترل مستندات، کنترل سوابق، محصول نامنطبق، کالیبراسیون، آموزش، ممیزی داخلی و بازنگری مدیریت تشکیل می گردد.
ممیز داخلی به طور کامل مراحل ممیزی داخلی ISO 22000/HACCP را تسلط داشته و نحوه تدوین برنامه ریزی، تهیه سئوالات چک لیست ممیزی داخلی، خواسته های جلسه افتتاحیه Opening meeting و خواستههای جلسه اختتامیه Closing meeting و از همه مهم تر نحوه شناسایی CAR (عدم انطباقات و طبقهبندی اصلی، فرعی، مشاهده) را به طور صحیحی بداند.
در حوزه ممیزی داخلی شناخت عدم انطباق و شناخت نوع عدم انطباق (Major-Minor) بسیار اساسی است و اینکه چه راه حل هایی برای تفکیک هر یک وجود دارد.
در حوزه ممیزی داخلی رعایت اصول روان شناسی ارتباطات و اصول رفتاری بسیار حائز اهمیت می باشد و افراد توانمند در حوزه ارتباطا ت دارای موفقیت بیشتری در حوزه ممیزی داخلی هستند. اصول پوشش فردی، اصول برقراری ارتباط، اصول ارتباط چشمی با ممیزی شونده از اصول ارتباطات می باشد.