پارچه آکریلیک نوعی پارچه است که از الیاف اکریلیک ساخته شده و برای اولین بار توسط شرکت دوپون روانه بازار شد. اگر چه شرکت دوپون دیگر پارچه های اکریلیک تولید نمی کند، اما هنوز هم به طور گسترده ای در سراسر جهان تولید می شود.
پارچه های اکریلیک از پلیمر مصنوعی به نام آکریلونیتریل ساخته می شوند. این نوع الیاف با واکنش خاص مواد شیمیایی نفتی یا ذغال سنگی با انواع مونومرها تولید می شوند.از آنجایی که پارچه آکریلیک نرم می باشد معمولاً در تجهیزات ورزشی مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال، بازیکنان فوتبال از جوراب های آکریلیک استفاده می کنند.
استفاده از جوراب آکریلیک انتخاب خوبی است زیرا آن ها شکل خود را حفظ کرده و می توانند بسیار الاستیک باشند. آن ها ممکن است انتخاب مناسب تری برای کوهنوردان نیز باشند، زیرا پای ورزشکاران با جوراب های پنبه ای بیشتر از جوراب هایی که از جنس اکریلیک باشند، تاول می زند. با این وجود، نگرانی هایی وجود دارد که ممکن است اکریلیک سرطان زا باشد.
اگرچه پارچه اکریلیک ممکن است مقادیر کمتری از ترکیبات مصنوعی دیگر نیز داشته باشد، اما این پارچه باید حاوی حداقل 85٪ اکریلونیتریل باشد که اصیل تلقی شود. بسته به ترکیباتی که آکریلونیتریل با آن مخلوط شده است، پارچه ساخته شده ویژگی های متفاوتی خواهد داشت.
پارچه اکریلیک چگونه ساخته می شود؟
الیاف اکریلیک معمولاً با دستگاه هایی ساخته می شود که اشکال دیگری از پارچه های مصنوعی نیز با آن تولید می شود. برای شروع فرایند تولید پارچه آکریلیک، پلی آکریلونیتریل پلیمر آکریلونتریل در یک محلول مبتنی بر آب با استفاده از یک روش واکنش به نام پلیمریزاسیون رادیکال آزاد ایجاد می شود.
این پلیمر با استفاده از یک حلال شیمیایی قدرتمند حل می شود و ماده ژله ای حاصل از آن پس از آماده شدن از طریق چرخاندن آماده می شود تا فیبر اکریلیک تشکیل شود. این الیاف معمولاً در محلول همان حلال انعقاد می شوند که به آن ریسندگی مرطوب گفته می شود.
با این وجود، از فرآیندی به نام ریسندگی خشک نیز می توان استفاده کرد که کارآمدتر و سازگارتر با محیط زیست است. ریسندگی خشک شامل تبخیر حلال با جریانی از گاز گرم است.
سپس الیاف حاصل شسته شده، کشیده و خرد می شوند تا رشته های نازک و بلند و باریکی ایجاد شوند که می توانند به نخ بافندگی تبدیل شوند. مانند سایر الیاف نساجی مصنوعی، کشش برای ایجاد مصرف نهایی ضروری است. روند کشش الیاف مانند اکریلیک آن ها را چندین برابر طول اصلی خود می کند، که این امر باعث کاهش هزینه ها و در نتیجه راندمان تولید بیشتر می شود.
از آنجا که پارچه آکریلیک شبیه پشم است، در ساخت بسیاری از لباس ها استفاده می شود. به عنوان مثال، تولید کنندگان پوشاک، الیاف آکریلیک را به ژاکت، دستکش، کلاه، شلوار جین و انواع دیگر لباس های گرم تبدیل می کنند.