بتن یکی از مصالح ساختمانی است که در ساخت سازه های مختلف کاربرد دارد. برای ساخت سازه های مقاوم, بتن کاربردی باید از مقاومت فشاری بالایی برخوردار باشد. امروزه مقاومت فشاری بتن از جمله مواردی است که همواره مورد توجه کارشناسان ساختمانی قرار گرفته و تلاش های بسیاری بدین منظور صورت گرفته است. با پیشرفت تکنولوژی در کشورهای توسعه یافته, همواره ساخت بتن و استفاده از آن در سازه های مختلف در حال گسترش است. این بتن ها از مقاومت کششی و فشاری بسیار بالایی برخوردار هستند و نفوذپذیری پایینی دارند. از جمله مواردی که مقاومت کششی بتن را بالا میبرند شامل موارد زیر هستند:
برای افزایش مقاومت بتن باید نسبت آب به سیمان کمتر باشد. انجام این کار مانع از هیدراته شدن بعضی از دانه های سیمان شده, این ریزدانه ها دانسیته را افزایش داده و مقاومت بتن را بالا میبرند. علاوه بر کاهش آب مصرفی باید میزان سیمان را نیز کاهش داد و به جای آن مواد پوزولانی مانند خاکستر بادی, دوده سیلیس و سرباره کوره آهن گدازی را به آن افزود. با بالا رفتن مقاومت بتن احتمال شکنندگی و ترک خوردگی آن بیشتر میشود بنابراین برای نرم نمودن بتن می توان در ساخت آن از الیاف کوتاه استفاده نمود.
مهم ترین معیار برای ارزیابی کیفیت بتن مقاومت فشاری آن میباشد. مقاومت بتن به میزان تراکم آن بستگی دارد, بر همین اساس میزان روانی مخلوط باید به گونه ای باشد که بتوان به یک تراکم مناسب دست پیدا کرد. عدم تراکم در بتن باعث کاهش مقاومت بتن و ایجاد ترک خوردگی در آن میشود و پیوستگی بین میلگرد و بتن به صورت کامل انجام نمیگیرد. اگر در مخلوط به اندازه مناسب از موادی مانند فوق روان کننده ها و میکروسیلیس استفاده شود مخلوطی با تراکم بالا تولید خواهد شد.
از بتن با مقاومت بالا اصولا در ساخت ستون های ساختمان مرتفع, سازه های فرا ساحلی, روسازی راه ها, سازه های بتنی با هدف خاص و پل های بتنی پیش تنیده استفاده میشود. استفاده از این نوع بتن در ستون های ساختمان های مرتفع باعث کاهش ابعاد ستون و افزایش طبقات میشود. همچنین در ساخت سازه هایی مانند پایه های پل, سقف جایگاه تماشاگران در میدان های ورزشی و خود میدان های ورزشی از بتن با مقاومت بالا استفاده میشود.
مزایای استفاده از بتن با مقاومت بالا