نخ ابریشم توسط حشرهٔ کوچکی به نام کرم ابریشم تولید می شود. کرم ابریشم پیله ای را به دور خود می تند که هر قدر کرم بزرگ تر باشد، اندازهٔ پیله بزرگ تر است.
زمانی که پیله به اندازهٔ کافی بزرگ شد آن را داخل آب جوش انداخته و می جوشانند. در این مرحله کرم داخل پیله می میرد و ابریشم از پیله به دست می آید. اگر کرم ابریشم به رشد کامل برسد به پروانه تبدیل می شود.
در اوایل فصل تابستان کرم ابریشم ماده، حدود 500 تخم بر روی برگ درخت توت می گذارد. بعد از 10 روز لارو کرم ابریشم از آن تخم ها بیرون می آید. به علت اینکه بیمار شدن یکی از آن ها باعث از بین رفتن همهٔ لاروهای کرم ابریشم می شود، از آن ها به دقت مراقبت می گردد.
کرم های ابریشم روی برگ های درخت توت رشد و از آن ها تغذیه می کنند. ابریشم از مایعی که از سوراخ کوچکی در دهان این کرم ها ترشح می شود، به دست می آید. آن ها پیله ها را در حدود 25 روز می سازند. یک پنجم وزن پیله ها را ابریشم تشکیل می دهد.
کرم های ابریشم در آب جوش کشته می شوند و بعد از آن از پیله های آن، ابریشم تابیده می شود. یک پیله تاری در حدود 500 تا 1300 متر دارد. استحکام تار ابریشم به اندازهٔ یک سیم استیلی است که هم اندازه با خود تار می باشد. ابریشمی که با کتان یا مواد ترکیبی دیگری تولید می شود بسیار زیباست.
الیاف ابریشم
ابریشم از جمله الیاف حیوانیست و برای تولید پارچه های دستباف زیبا، لطیف و با ارزش به کار می رود. لیفی است پروتئینی که بر اثر انجماد موادی که کرم ابریشم ترشح می کند، به دست می آید و از دو فیلامنت موازی که توسط مادهٔ چسبناکی به نام صمغ به یکدیگر چسبیده، تشکیل شده است.
پرورش دهندگان کرم ابریشم بعد از تکمیل پیله و قبل از خروج پروانه، در آبی با حرارت 60 دجه سانتی گراد یا به وسیلهٔ بخار آب، کرم را کشته و سپس پیله ها را از نظر کیفیت طبقه بندی نموده و هر بخشی را که دارای کیفیت یکسان است، برای نرم شدن صمغ به داخل ظرفی محتوی آب داغ ریخته و پس از پیدا شدن سرهای الیاف، آن ها را به صورت رشته درآورده و سپس با انجام عملیاتی خاص، رشته های حاصل رابه نخ ابریشم تبدیل می کند.
هر رشته ابریشم خام از دو فیلامنت که توسط صمغ سریسین به یکدیگر چسبیده اند، تشکیل شده که سطح آن در زیر میکروسکوپ تشکیل شده که سطح آن در زیر میکروسکوپ یکنواخت نبوده و حباب ها، تارها و رگه های سریسین که ماده ای پروتئینی شبیه ژلاتین است، بر روی آن دیده می شود و معمولاً دارای رنگ زرد یا کرم می باشد.
ساختار لیف ابریشم
ابریشم خام همان طور که گفته شد، مرکب از دو فیلامنت و سریسین و سایر مواد است و حدود 75 درصد هر لیف ابریشم خالص به فرمول شیمیایی تشکیل می دهد. مولکول ابریشم که ترکیبی از کربن، هیدروژن، ازت و اکسیژن است، در آب غیر محلول بوده و در آب جوش استقامتی بیش از پشم دارد؛ ولی چنانچه مدت طولانی جوشانده شود، استحکامش را از دست می دهد.