بتن توانمند یا بتن با عملکرد بالا به بتنی گفته می شود که کارایی بیش تری نسبت به بتن معمولی دارد. بتن توانمند می تواند خواص خود را در طول عمر سازه حفظ کند. استفاده از این بتن در کارهای اجرایی بتنی، باعث بالا رفتن سرعت بتن ریزی در مکان هایی که تراکم میلگرد زیاد است، می شود. در ادامه این مطلب به بیان نکات بیش تر در این زمینه خواهیم پرداخت.
ویژگی های بتن توانمند
- بتن توانمند در مقایسه با بتن معمولی کارایی بیش تری داشته و از قابلیت حفظ خواص خود در طول عمر سازه برخوردار می باشد.
- این بتن از فناوری خاصی در تولید برخوردار بوده و استفاده از آن در موارد ویژه که نیاز به کنترل دقیق بر کیفیت مصالح و مراحل اجرایی در نظر باشد، صورت می گیرد.
- از ویژگی های بتن توانمند می توان به کارایی بالا، زمان گیرش لازم و افزایش میزان مقاومت آن ها اشاره کرد.
- این گونه بتن ها از مقاومت خمیر سیمان بالایی برخوردار هستند و مقاومت سنگدانه بیش تری دارند.
- در بتن توانمند نسبت آب به سیمان کم تر بوده و در تولید آن از دوده سیلیس استفاده می شود.
- در حین اجرا عمل هیدراسیون سیمان و سخت شدن بتن توانمند مقداری آب از قسمت خارجی به قسمت داخلی آمده و این فرآیند تکمیل می شود.
- میزان آب مورد استفاده در ساخت بتن های توانمند از 0.4 کم تر می باشد.
- در این گونه بتن ها به منظور دستیابی کارایی مناسب در نسبت های پایین آب به سیمان، ناچار به استفاده از فوق روان کننده ها خواهیم بود.
- در ساخت بتن توانمند تنها می توان از آب بندهایی که در برابر حرارت و خوردگی مقاوم هستند، استفاده کرد.
- سنگدانه های مقاوم موجود در بتن توانمند از ویژگی هایی برخوردار می باشند. برای مثال این گونه سنگدانه ها هوازده نیستند، تخلخل زیادی ندارند و معمولا از اندازه کوچکی برخوردارند.
- بهترین انواع سنگدانه هایی که می توان در ساخت بتن توانمند مورد استفاده قرار داد، سنگدانه های سیلیسی هستند. استفاده از این سنگدانه ها از دوام بالایی برخوردار بوده و از لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه می باشند.
- نکته ای که در ساخت این گونه بتن ها باید به یاد داشت، عدم استفده از سنگدانه های واکنش زا می باشد.
- تراکم و نگهداری صحیح از بتن توانمند بسیار حائز اهمیت بوده و در مقایسه با سایر بتن ها از حساسیت بیش تری برخوردار می باشد، چرا که عدم تراکم لازم در هر یک از اجزا می تواند بر تمام فاکتورهای ساخت و طراحی تأثیر بگذارد.
- الیافی که از آن ها در بتن توانمند استفاده می شود، عموما الیاف پروپیلنی می باشند. این گونه الیاف در دمای بالا ذوب شده و کانال هایی برای خروج بخار آب از بتن فراهم می کنند. استفاده از این الیاف از ورقه ورقه شدن بتن جلوگیری به عمل می آورد.
نکات مهم در ساخت بتن توانمند
در ساخت بتن توانمند یا بتن با عملکرد بالا، مواد تشکیل دهنده و فاکتورهای لازم برای ساخت بتن از اهمیت بالایی برخوردار می باشند. از جمله فاکتورهایی که در ساخت بتن توانمند باید رعایت شود، شامل موارد زیر می باشند:
- در ساخت بتن توانمند نسبت آب به سیمان باید کاهش می یابد.
- استفاده از حداکثر میزان مصالح سنگی از فاکتورهایی است که باید در تولید بتن توانمند رعایت شوند.
- نکته مهم در تولید بتن توانمند استفاده از دانه های مناسب می باشد.
- تراکم مناسب بتن از دیگر مواردی است که در ساخت بتن توانمند باید در نظر گرفته شود.
- در ساخت بتن توانمند باید از سیمان هایی که در برابر حمله سولفات ها مقاوم هستند، استفاده کرد.
- استفاده از پوزولان های مناسب از دیگر فاکتورهای اساسی در تولید بتن توانمند می باشد.
- در ساخت بتن توانمند از الیاف و افزودنی های شیمیایی استفاده می شود.
- از آنجا که زمان گیرش بتن توانمند کوتاه است و به سرعت انجام می گیرد، باید ساخت و حمل آن به محل موردنظر به سرعت انجام بگیرد.
کلام پایانی
ما در این نوشته به بررسی نوعی بتن موسوم به بتن توانمند پرداختیم که ویژگی های منحصربفرد و بهتری نسبت به بتن معمولی دارد و با نام بتن با توانایی بالا شناخته می شود. همانطور که در بالا گفتیم این متریال مقاومت خوبی در برابر فشار، گرما و سرما و حرارت زیاد دارد و به دلیل خصوصیات فیزیکی خوب، ماده ای دوستدار طبیعت محسوب می شود و دوام و طول عمر بالایی دارد.
امیدواریم این مطلب اطلاعات موردنیاز شما کاربران و همراهان همیشگی را در مورد این محصول، فراهم کرده باشد. نقطه نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را در مورد این مقاله با ما در میان بگذارید.