شیشه ضد گلوله چیست ؟
شیشه ضد گلوله در نگاه اول کاملا شبیه به شیشه های معمولی است اما در عمل اینگونه نیست. شیشه های معمولی به محض اصابت فشنگ به آنها درهم می شکنند و خرد خواهند شد اما شیشه های ضد گلوله همانطور که از اسمشان پیداست از عبور گلوله جلوگیری می کنند.
البته اسم صحیح این شیشه ها، شیشه با مقاومت بالا می باشد چون هیچ گونه شیشه ضد گلوله ای در دنیا وجود ندارد. و اما چه چیزی باعث مقاومت آنها در برابر شلیک گلوله می شود ؟
تکنولوژی ساخت شیشه ضد گلوله
در تکنولوژی ساخت این شیشه ها روشهای مختلفی توسط شرکت های سازنده به کار گرفته می شود اما اصولا و به طور معمول این شیشه ها با استفاده از روشی به نام لایه لایه سازی یا به انگلیسی Lamination ساخته می شوند. به این صورت که از یک نوع پلاستیک سخت به نام پلی کربنات در عمل لایه سازی و بین لایه های شیشه استفاده می کنند. به همین دلیل معمولا شیشه ضد گلوله ضخیم تر از شیشه معمولی است.
عملکرد شیشه ضد گلوله
ضخامت این شیشه ها از 7 میلی متر تا 75 میلی متر متغیر است. وقتی که یک گلوله به آنها اصابت می کند از لایه های اولیه شیشه می گذرد اما لایه های پلی کربنات انرژی جنبشی گلوله را به شدت کاهش می دهد و به این دلیل گلوله توانایی عبور از لایه آخر را ندارد. مقاومت این نوع شیشه در برابر گلوله ارتباط مستقیم با ضخامت شیشه دارد.
مسلما فشنگی که از یک کلاشینکف بیرون می آید قدرت و سرعت بیشتری از فشنگ یک کلت دارد، پس برای امنیت در برابر فشنگ کلاشینکف احتیاج به شیشه ضخیم تری می باشد. با این حال هر شیشه ضد گلوله ای یک ظرفیت یا آستانه شکنندگی دارد. بعضی شیشه ها تا 3 گلوله را در خود نگه می دارند اما چهارمین گلوله شیشه را خرد می کند.
ضمنا شیشه های ضد گلوله یک طرفه نیز وجود دارند، به این معنی که فقظ از طرف بیرون ایمن هستند. ماشین ضد گلوله ای را فرض کنید. سرنشین آن می تواند از داخل به بیرون شلیک کند اما گلوله ای از بیرون وارد نمی شود.
در فرآیند لایه گذاری این گونه شیشه ها از یک ورقه نازک و شکننده اما انعطاف پذیر استفاده می شود. در واقع این شیشه ها را طوری طراحی می کنند که فشنگی که از بیرون شلیک می شود بعد از برخورد با یک سطح بزرگ که وظیفه تلف کردن انرژی گلوله را دارد مواجه می شود اما از آن طرف این طور نیست.