کاربردها
کربن بخش بسیار مهمی در تمامی موجودات زنده است و تا آنجا که می دانیم بدون این عنصر زندگی وجود نخواهد داشت.عمده ترین کاربرد اقتصادی کربن، فرم هیدروکربنها می باشد که قابل توجه ترین آنها سوختهای فسیلی، گاز متان و نفت خام است.
نفت خام در صنایع پتروشیمی برای تولید محصولات زیادی از جمله مهم ترین آنها بنزین، گازوئیل و نفت سفید بکار می رود که از طریق فرآیند تقطیر در پالایشگاهها به دست می آیند. از نفت خام مواد اولیه بسیاری از مواد مصنوعی، که بسیاری از آنها در مجموع پلاستیک نامیده می شوند، شکل می گیرد.
سایر کاربردها
تاریخچه
کربن در دوران ماقبل تاریخ کشف شد و برای مردم باستان که آن را از سوختن مواد آلی در اکسیژن ضعیف تولید می کردند، آشنا بود.مدت طولانی است که الماس به عنوان ماده ای زیبا و کمیاب به حساب می آید. فولرن، آخرین آلوتروپ شناخته شده کربن در دهه 80 به عنوان محصولات جانبی آزمایشات پرتو مولکولی کشف شدند.
اشکال مختلف
تاکنون چهار شکل مختلف از کربن شناخته شده است: غیر متبلور، گرافیت، الماس و فولرن.کربن در نوع غیر بلورین آن اساسا گرافیت است اما به صورت ساختارهای بزرگ بلورین وجود ندارد.این شکل کربن، بیشتر به صورت پودر است که بخش اصلی موادی مثل ذغال چوب و سیاهی چراغ را تشکیل می دهد.
در فشار معمولی کربن به شکل گرافیت در می آید که در آن هر اتم با سه اتم دیگر به صورت حلقه های شش وجهی- درست مثل هدروکربنهای مطر - به هم متصل شده اند. هردو گونه شناخته شده از گرافیت، آلفا و بتا خصوصیات فیزیکی مشابه دارند تنها تفاوت آنها در ساختار بلوری آنها می باشد.
گرافیتهای طبیعی شامل بیش از 30% نوع بتا هستند در حالی که گرافیتهای مصنوعی تنها حاوی نوع آلفا می باشند.نوع آلفا از طریق پردازش مکانیکی می تواند به بتا تبدیل شود و نوع بتا نیز براثر حرارت بالای 1000 درجه سانتیگراد دوباره به صورت آلفا بر می گردد.
گرافیت به سبب پراکندگی ابر pi هادی الکتریسیته است. این ماده نرم بوده و ورقه های آن که اغلب به وسیله اتمهای دیگر تفکیک شده اند، تنها به وسیله نیروهای وان در والس به هم چسبیده اند به گونه ایکه به راحتی یکدیگر را کنار می زنند.