خانه هوشمند به خانه ای گفته می شود که امکان کنترل و تنظیم وسایل الکترونیکی آن از مسافت دور و نزدیک وجود دارد. در این خانه ها از تجهیزات ویژه برای مشاهده و کنترل خانه استفاده می شود و امکان طراحی برنامه های مختلف برای تجهیزات آن وجود دارد. تفاوت خانه هوشمند با خانه معمولی این است که در خانه هوشمند تمام وسایل به یکدیگر متصل هستند و کنترل آنها توسط یک سیستم مرکزی صورت می گیرد. مثلاً سیستم های تهویه هوا, باز و بسته بودن قفل ها, روشن و خاموش بودن وسایل روشنایی و لوازم برقی و … را می توان در هر نقطه از خانه یا خارج از آن توسط دوربین و مانیتور مشاهده کرد و با گوشی یا موبایل آنها را تنظیم و کنترل نمود.
یک خانه هوشمند این امکان را فراهم می کند که بدون زحمت بتوان کارهای زیادی انجام داد. از مزایای این خانه ها این است که می توان برای استفاده از وسایل خانه زمان بندی کرد و یکسری کارها را در ساعات و روزهای مشخص انجام داد. بنابراین با فعالیت بسیار کم به راحتی و به صورت خودکار امکان محول نمودن وظایف معین به وسایل و لوازم خانگی وجود دارد. برای استفاده از وسایل در خانه هوشمند کافی است یک زمان بندی معین کنید و بقیه کارها را به سیستم های هوشمند بسپارید. سیستم هوشمندسازی ساختمان با توجه به موقعیت شما آسایش, صرفه جویی در انرژی و هزینه ها و کنترلی راحت و بی دغدغه بر لوازم داخل منزل را فراهم می کند. علاوه بر آن این سیستم اطلاعات مربوط به موقعیت منزل را در مواقعی که از آن دور هستید در اختیار شما قرار می دهد. مثلاً شما را از نشتی آب, باز بودن شیر گاز و … آگاه می کند. در هر مکان و زمانی می توانید گوشی همراه خود را برداشته و وضعیت خانه را مدیریت نموده و به دلخواه آنها را تغییر دهید.
هوشمندسازی به مجهز کردن ساختمان به تجهیزاتی که کارایی و بهره وری آن را بالا برده و محیطی مناسب و مطلوب برای ساکنین فراهم می کند اشاره دارد. از جمله اهداف طراحی خانه های هوشمند بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان, ایجاد فضای لوکس و متفاوت و کنترل امنیت ساختمان می باشند. سایر اهداف اجرای پروژه های هوشمندسازی به شرح زیر می باشند:
خانه هوشمند وضعیت خانه را در مواقعی که در خانه حضور دارید و یا خارج از آن هستید کنترل می کند. این تکنولوژی از انعطاف پذیری بالایی برخوردار است و ساکنین منزل به راحتی می توانند با آن کار کنند. استفاده از محصولات هوشمندسازی ساده و لذت بخش است. شما می توانید دستور خود را به سیستم هوشمند اعلام کنید تا آن کار را برای شما انجام دهد. در خانه هوشمند تمام وسایل و تجهیزات به صورت شبکه با هم در ارتباط هستند و در صورت لزوم هر کاری که امنیت, رفاه و آسایش را برای ساکنین به ارمغان بیاورد را هوشمندانه انجام می دهند. با استفاده از این سیستم شما مشخص می کنید که وسایل و لوازم چگونه و چه زمانی و به چه علتی خاموش یا روشن شوند. تمام سیستم ها در خانه های هوشمند از قبیل سیستم صوتی و تصویری, سیستم حفاظتی و امنیتی, سیستم سرمایشی و گرمایشی, کنترل تلویزیون, پرده های برقی و … با هم در ارتباط هستند وکنترل آنها از راه دور و توسط اینترنت و یا پیامک صورت می گیرد. سیستم های یک ساختمان را می توان به صورت کلی و یا به صورت مجزا و مستقل با توجه به نیاز هر فرد از ساختمان کنترل کرد.
تجهیزات هوشمندسازی ساختمان علاوه بر اینکه قادر به کنترل تمام تجهیزات درون منزل هستند, می توانند تجهیزات خارج از ساختمان را نیز به صورت هوشمندانه کنترل نمایند. به عنوان نمونه در خانه هوشمند نیازی به حضور شما برای آبیاری نمی باشد زیرا طبق دستوری که شما به این سیستم ها می دهید آبیاری به صورت اتوماتیک انجام می شود. علاوه بر آن با این سیستم ها شما به راحتی از باز و بسته شدن درب منزل آگاه خواهید شد. امروزه سیستم های هوشمند به عنوان تجهیزاتی مدرن, لوکس و کاربردی محسوب می شوند که برای ارتقاء کیفیت زندگی و ایجاد آرامش بیشتر برای ساکنین مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله تجهیزاتی که در اجرای خانه هوشمند مورد استفاده قرار می گیرند می توان به موارد زیر اشاره نمود: