سیلیسیم چیست
سیلیسیم یا سیلیکا عنصری شیمیایی از خانوادهٔ شبه فلزات با عدد اتمی 14، بلورین، ترد و سخت، با جلای فلزی، دارای سه ایزوتوپ پایدار و به رنگ آبی خاکستری درخشان در حالت متبلور و به رنگ قهوه ای در حالت بی شکل می باشد.
ابر الکترونی بیرونی این عنصر مانند کربن چهار الکترون در لایه آخر خود دارد که به این وسیله می تواند در بسیاری از واکنش های شیمیایی راه یابد؛ اما واکنش پذیری آن کمتر از کربن و بیشتر از ژرمانیوم است.
خواص تردشدگی و سختی سیلیسیوم مانند ژرمانیوم آن را برای تراشه شدن مناسب کرده است. همچنین این ماده مانند کربن و ژرمانیم هنگام بلوری شدن ساختاربلوری الماس را می پذیرد.
مشخصات سیلیسیم چیست
ترکیب شیمیایی، و خواص فیزیکی سیلیس، تعیین کننده کیفیت و موارد مصرف آن در هر یک از صنایع مورد استفاده میباشد. برخی از خواص سیلیس عبارت است از:
منابع سیلیسیم چیست
سیلیسیم اغلب در طبیعت به شکل سیلیس یا همان دی اکسید سیلیسیم به حالت متبلور یافت می شود. سیلیکات ها از قبیل میکا و آزبست ترکیبات دیگری از سیلیس محسوب میشود که در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارند.
کوارتز، ژاسب و ماسه نیز شکل های مختلفی از سیلیس هستند. اما عموم سیلیسیم از دی اکسید سیلیسیم با حرارت دادن آن و جدا شدن اکسیژن استخراج می گردد.
سیلسیم بی شکل گردیست قهوه ای رنگ که به واسطه ذوب در 1500 درجه تبدیل به بلوری میگردد. سیلسیم متبلور سربی رنگ به صورت منشور با قاعده مسدس می باشد که کمی از سیلسیم بی شکل تر بیشتر است.
عمده سیلیسیم تولید شده به شکل آلیاژی فِروسیلیکنی باقی می ماند، و فقط حدود 20٪ آن تا درجهٔ متالورژیکی خالص سازی می شود که از این مقدار 15٪ آن تا رسیدن به درجهٔ نیمه رساناها مجدداً خالص سازی می شود تا ماده ای تک-بلورین و تقریباً بدون هیچ نقصی به وجود آید. به این درجه خلوص در اصطلاح «خلوص نُه-9» یا 99.99٪ گویند.