گچ به عنوان یکی از مصالح ساختمانی پرکاربرد شناخته می شود که به صورت سنگ گچ در طبیعت وجود دارد.
انواع سنگ گچ
سنگ گچ خود به چهار دسته تبدیل می شود که شامل 1.سنگ گچ بلوری، 2.غیر بلوری، 3.مرمری و 4.سنگ گچ خالص می باشد.
سنگ گچ در ابتدا به صورت موادی عظیم در معدن می باشند که آنها را پس از استخراج توسط سنگ شکن چکشی و سنگ شکن فکی به کلوخه هایی در حد میلی متر تبدیل می کنند. سپس آنها را در سیلو ذخیره سازی کرده و برای پته شدن و تبدیل به گچ به درون کوره می فرستند. کلوخه های سنگ گچ را تا دمای 180 درجه سانتی گراد حرارت می دهند و با آسیاب های مخصوص آنها را به پودر تبدیل می کنند. از گذشته تا امروز صنعت ساختمانی دچار تحولات گوناگونی شده که در این بین کوره های گچ پزی نیز به مرور زمان تغییرات عمده ای کرده اند. ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با انواع کوره های گچ پزی آشنا کنیم.
1 - کوره های گچ پزی چاهی: قدیمی ترین نوع کوره های گچ پزی در ایران کوره های چاهی هستند که مانند تنور عمل می کنند. در کوره چاهی امکان کنترل حرارت وجود ندارد و به همین دلیل قادر هستند تا انواع مختلف فرآورده های گچی را در آن بعمل بیاورند. کوره چاهی در دماهای مختلف قادر به تولید، همه نوع سنگ گچ می باشد. گچ ساختمانی، گچ پخته، گچ سوخته، گچ تشنه، اندریت و سنگ گچ تجزیه شده را می توان در این نوع کوره بعمل آورد. یکی از ضعف های عمده کوره چاهی همین مسئله عدم کنترل حرارت است که سبب می شود به دلیل عدم یکنواختی ساختار ماده تولید شده، محصول تولیدی دارای مرغوبیت مناسب نباشد. به همین دلیل رفته رفته از میزان محبوبیت این کوره در ایران کاست شد و کوره های جدید گچ پزی به وجود آمد.
2 - کوره های گچ پزی تاوه ای: در کوره های تاوه ای سنگ گچ را پس از ریز کردن به درون سینی های بزرگ ریخته و در کوره قرار می دهند. برای کنترل حرارت و تشکیل دانه های گچی یکنواخت، دستگاهی در این کوره تعبیه شده که دانه های گچ را با یکدیگر ترکیب نماید تا ماده تولیدی دارای مرغوبیت مناسبی باشد.
3 - کوره های گچ پزی گردنده خفته: یکی از مدرن ترین نوع کوره های گچ پزی، کوره گردنده خفته می باشد که به شکل استوانه ای خفته طراحی شده که دارای شیبی چهار درجه نسبت به افق می باشد و بر حول محور خود می چرخد. با این تکنیک کلوخ های گچی در هنگام فرایند پخته شدن به سمت جلو هدایت می شوند و پس از خروج از کوره توسط دستگاهی که عمل دمیدن را انجام می دهد، خنک می شوند و پس از آن وارد آسیاب می شوند. در این نوع کوره بر خلاف کوره های چاهی امکان کنترل درجه حرارت وجود دارد و به همین دلیل محصول تولیدی مرغوب و یکنواخت می باشد. یکی ازدیگر از مزایای کوره گردنده خفته همانطور که ذکر شد به جلو رانده شدن کلوخه در حین پختن می باشد که شما قادر خواهید بود تا به همان نسبتی که کلوخه خارج می شود، کوره را با کلوخه جدید بارگیری نمایید.
پاسخ زینگ:
سلام.
از افراد متخصص در این موضوع خواهشمند است پاسخ خود را درج نمایند (ثبت نام متخصصان)