کانی های فرعی طلا
طلای خالص در طبیعت بسیار کم است و آنچه اصطلاحا به آن طلای خالص یا native گفته می شود، در واقع طلایی است که 4 تا 15 درصد جرمی، دارای ایزومرف نقره می باشد.
1- الکتروم Electrum
با فرمول Au,Ag اگر مقدار نقره در اختلاط کانی از 15 درصد جرمی بیشتر شود، کانی الکتروم با رنگ زرد کم رنگ تا سفید که در حقیقت کانی حد واسط بین نقره و طلاست، به وجود می آید. گاهی مقدار نقره تا 50% جرمی در ساختمان الکتروم بالا می رود.
2- کوشتلیت: Kustelite با فرمول Ag,Au در این کانی نقره در اختلاط کانی بیشتر از 80% جرمی می باشد.
3- پورپزیت: Porpesite این کانی علاوه بر نقره و طلا همراه با پالاریوم و رودیوم نیز دیده شده است. مقدار پالادیوم بین 5 تا 11 درصد تغییر می کند و کانی پورپزیت حاصل می شود.
4- بیسموتو اوریت Bismutho_aurite: با فرمول Au,Bi چنانچه طلا با بیسموت تا 4 % جرمی همراه باشد، این کانی حاصل می شود.
5- طلای کوپریفر Ore cuprifer: به طلای مس دار اطلاق می شود.
6- رودیت Rodite با فرمول: ( Au ( Pt.Rh.Ir,Pd
7- کورشتیبیت Qurostibite : از دیگر کانیهای فرعی طلا به شمار می رود.
اکسیدهای طلا
اکسید طلای (Au2O)(I) گفته می شود که از ترکیب هیدروکسید پتاسیم رقیق با کلرید طلای (I) به وجود می آید ولی کاملا ناپایدار است و در مجاورت این هیدروکسید به طلا و یون اورات AuO2 تجزیه می شود. با اضافه کردن هیدروکسید به محلول هایی که ترکیب های طلای III دارند رسوب Au OH 3 یا به احتمال بیشتر هیدروکسید سس کویی اکسید Au2O3 تشکیل می شود.
این ماده آمفوتر است ولی بیشتر اسیدی است تا قلیایی. اورات های قلیایی مثل KAuO2 محلولند ولی اورات های قلیایی خاکی نامحلولند. اکسید طلای (AuO)(II) نیز تهیه شده ولی کاملا ناپایدار است.