ورشکستگی انواع مختلفی دارد که هر نوع از آن ها اثرات و حکم های ویژه به خود را دارا است.هنگامی که یک تاجر ورشکسته می شود، تعیین این که کدام یک از انواع ورشکستگی رخ داده است، بر عهده دادگاه مربوطه می باشد.
انواع ورشکستگی
ورشکستگی عادی
نوعی از ورشکستگی است که نتیجه اتفاقات عادی، فعالیت ها و اتفاقات پیش بینی نشده می باشد و در این شرایط در فعالیت های تاجر کوتاهی و تقلبی مشاهده نشده است.لازم به ذکر است که در این نوع ورشکستگی، تاجر ورشکسته شامل هیچ وظیفه کیفری نمی شود.
ورشکستگی با تقصیر اجباری
در این شرایط قاضی دادگاه می بایست حتما تاجر را ورشکسته به تقصیر تشخیص دهد. شرایطی که دادگاه می بایست الزاما رأی ورشکستگی به تقصیر شخص تاجر را اعلام نماید، شامل موارد زیر می باشد:
ورشکستگی با تقصیر اختیاری
در این شرایط قاضی دادگاه امکان دارد که شخص تاجر را ورشکسته به تقصیر تشخیص دهد.در حقیقت این شرایط اجباری نیست و در اختیار قاضی می باشد که با بازبینی بررسی و تحقیقاتی که انجام شده است، فرد تاجر را ورشکسته به تقصیر تشخیص بدهد یا نه
شرایط رأی ورشکستگی به تقصیر تاجر، شامل موارد زیر می باشد
نکته مهم و مورد توجه در این جا این است که صادر کردن رأی ورشکستگی به تقصیر در موارد بالا وابسته به آن است که شخص تاجر در فعالیت های ذکر شده هیچ تقلبی را مرتکب نشده باشد، زیرا در این شرایط می بایست حکم ورشکستگی به تقلب وی صادر گردد، نه حکم ورشکستگی به تقصیر.
ورشکستگی به تقلب
در ورشکستگی با تقلب شرایط کاملا متفاوت می باشد. در این نوع ورشکستگی، در حقیقت شخص تاجر ورشکسته نشده است، اما اقداماتی را انجام می دهد تا خود را ورشکسته و عاجز از پرداخت کردن مطالبات خود جلوه دهد.
لازم به ذکر است که ورشکستگی به تقلب هم همانند ورشکستگی به تقصیر جرم به شمار می رود.