در حال حاضر برخی از افراد برای کسب ایده های خود و ورود به دنیای کسب و کار اقدام به تأسیس شرکت های دانش بنیان می کنند که ثبت این گونه ها شرکت ها باعث می شود افراد از طریق تجاری سازی و تولید ایده های خود کسب درآمد نمایند.در ادامه مطلب به شرح قوانین، مقررات و شرایط لازم برای ثبت شرکت های دانش بنیان پرداخته می شود.
شرکت دانش بنیان
بر اساس ماده 1 قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات، شرکت دانش بنیان به صورت زیر تعریف می شود.شرکت ها و موسسات دانش بنیان شرکت یا موسسات خصوصی یا تعاونی هستند که به منظور موارد زیر تشکیل می گردند:
شرایط لازم برای ثبت شرکت دانش بنیان
در نحوه ثبت شرکت دانش بنیان با ثبت سایر شرکت ها تفاوت چندانی وجود ندارد و این شرکت ها نیز بایستی در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به آدرس www.ssaa.ir با روند معمول سایر شرکت ها به ثبت برسند.
بر همین اساس در مرحله اول، لازم است که شرکت مورد نظر مانند یک شرکت عادی به ثبت برسد و سپس نسبت به دانش بنیانی کردن آن اقدام نمود تا بتوان از مزایای قانونی این نوع شرکت ها استفاده کرد.
سلسله مراتب ثبت شرکت دانش بنیان
درصورتی که شرکت مورد نظر، پس از این دوره نیز بخواهد از مزایای قانون استفاده نماید، لازم است مجدد مورد ارزیابی قرار گیرد. پرداخت هزینه های ارزیابی برای کسب عنوان دانش بنیان در شرکت مورد ثبت، توسط معاونت علمی ریاست جمهوری صورت می گیرد و شرکت برای ارزیابی، نیازی به پرداخت هزینه ندارد.
مدارک لازم برای ثبت شرکت دانش بنیان
اهداف شرکت دانش بنیان
شاخص های تشخیص شرکت های دانش بنیان
شاخص های تشخیص شرکت های دانش بنیان، به دو دسته شاخص های عمومی و اختصاصی تقسیم می شوند.
شاخص های عمومی
لازم است که حداقل دو سوم از اعضای هیئت مدیره شرکت، حداقل دو مورد از شرایط زیر را احراز نمایند.
حداقل دارای مدرک کارشناسی باشند.
تبصره: شرکت هایی که در مرحله تجاری سازی اولین کالای دانش بنیان خود هستند، در صورتی که دارای تولید پایلوت موفق باشند و استاندارد های لازم را از مراجع ذی صلاح داخلی یا بین المللی کسب کرده باشند و دارای بازار مطمئن و یا اعلام نیاز معتبر همراه با قرارداد تولید کالا باشند، از رعایت بند 1 و 2 مستثنی هستند.
شاخص های اختصاصی
شرکت های متقاضی برای ثبت دانش بنیان بایستی علاوه بر دارا بودن شاخص های عمومی موجود در بالا، واجد تمامی شرایط اختصاصی در یکی از دسته های زیر نیز باشند:
شرکت مورد نظر بایستی تولید کننده کالا های دانش بنیان بر اساس فهرست کالا های مصوب باشد که این کالا ها در 2 سال گذشته ارتقا یافته اند و یا عرضه شده اند.
یکی از شروط لازم برای شرکت های تولید کننده و دانش بنیان، تولید کالا های دانش بنیان می باشد که بر اساس دو رویکرد زیر باشند:
حوزه هایی مانند فناوری زیستی، نانو، فوتونیک و اپتیک که وجود کالا های دانش بنیان و یا فناوری برتر در آنها وجه غالب را دارد و متوسط فعالیت های تحقیق و توسعه در آن ها بیشتر از سایر حوزه های فناوری و صنعتی است.سایر حوزه ها و بخش هایی مانند نفت، گاز، عمران، حمل و نقل و… که وجود کالا های دانش بنیان روی آن ها غلبه ندارد، اما توسعه و گسترش فناوری های برتر و ظهور محصولات دانش بنیان در آن ها مشاهده می گردد.
معیار های تشخیص محصولات دانش بنیانطبق آئین نامه، معیار های سه گانه تشخیص محصولات دانش بنیان نیز عبارت است از:
طبق آئین نامه تشخیص شرکت ها و موسسات دانش بنیان، شرکت های متقاضی باید علاوه بر کسب شرایط ذکر شده در شاخص های عمومی، کلیه شرایط مشخص شده در شاخص های اختصاصی این آئین نامه را نیز احراز نماید.
طبق آئین نامه تشخیص شرکت ها و موسسات دانش بنیان مصوب کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت ها و موسسات دانش بنیان و نظارت بر اجرا یکی از شرط های لازم برای شرکت های تولید کننده و دانش بنیان، تولید کالا های دانش بنیان می باشد.
رایط پذیرش طرح های حمایتی
طریقه ثبت نام در سامانه
برای تکمیل فرم بررسی فناوری طرح های دانش بنیان در قالب تعاونی، می بایست:
حمایت های دولتی از شرکت های دانش بنیان