کلیه شرکت ها (انواع شرکت های سهامی عام، سهامی خاص، با مسئولیت محدود، تضامنی، تعاونی) باید در سازمان کل ثبت شرکت ها، ثبت شوند.بعد از ثبت، هر شرکت مکلف است حوزه مالیاتی و کد مالی خویش را مشخص کند که مشخص نمودن حوزه مالیاتی با تحویل اسناد مورد نیاز به اداره دارایی مشخص می گردد.
پلمپ دفاتر این شرکت ها نیز به منظور ثبت شدن تمامی حساب ها، درآمدهای روزانه و هزینه های مربوط به شرکت و کلیه عملیات های اقتصادی انجام می شود.اگر این مراحل طی نشود شرکت قانونی به حساب نخواهد آمد و فعالیت بدون داشتن کد مالی، بدون ثبت و بدون دفاتر پلمپ جرم محسوب می شود و شامل جریمه خواهد شد.
عکس این قضیه نیز ممکن است پیش آید، مثلا شرکتی تمامی مراحلی را که پیش تر گفته شد انجام داده و به ثبت رسیده است اما بنابر برخی عوامل نظیر؛ اختلاف نظر شرکا، ورشکستگی و… از ادامه فعالیت خودداری می کند و در همان اوایل کار بدون این که فعالیتی انجام دهد باقی می ماند.ثبت شرکتی که فعالیتی ندارد اشکالی ندارد اما هر شرکت زمانی که فعالیت ندارد باید عدم فعالیت خویش را به سازمان مالیات اطلاع دهد.
شیوه اعلام عدم فعالیت شرکت ها
هنگامی که شرکت به ثبت رسید و فعالیتی نداشت، مدیر عامل شرکت مربوطه یا قائم مقام قانونی او مکلف است آخر سال اقتصادی و تا روز سی و یکم تیر ماه سال مربوطه، به حوزه مالیاتی مربوط به شرکت مراجعه کند و اقدام به تحویل اظهارنامه مالیاتی سفید شرکت نماید.اگر این فرایند طی نشود شرکت حتما شامل جریمه خواهد شد. لازم است بدانید گواهی عدم فعالیت هر ساله نیاز به تمدید دارد.
به صورت کلی شرکتی که به ثبت رسیده اما نمی خواهد فعالیت داشته باشد می بایست به ثبت برسد.به نوعی مراحل طی شده جهت ثبت شرکت بدون انجام فعالیت، همانند ثبت نخستین شرکت است. برای این کار لازم است فرایند قانونی به شرح زیر طی شود:
اداره دارایی لازم است از عدم فعالیت شرکت آگاه شود چون در صورت بی خبری از آن برای شرکت مالیات محاسبه می شود و در نهایت این عمل به ضرر هیئت مدیره خواهد بود.اگر زمانی پیش آید که هیئت مدیره تمایل به انجام فعالیت نداشته باشند می بایست اقدام به تنظیم اظهارنامه عدم فعالیت و تحویل آن به حوزه مالیاتی نمایند.
کارشناسان سازمان مالیات بعد از انجام بررسی های لازم اقدام به موافقت عدم فعالیت می نمایند.هر شرکت مکلف است شرایط مالی خویش را به سازمان دارایی اعلام نماید و مالیات مرتبط به سال اقتصادی پیشین را بر اساس اظهارنامه پرداخت کند.
نکاتی که جهت اعلام عدم فعالیت و معافیت مالیاتی باید مدنظر باشد
تعریف اظهار نامه مالیاتی
اظهارنامه مالیاتی نوعی شرح برعملکرد اقتصادی شرکت ها در طول یک دوره اقتصادی است که مودی بر اساس فعالیت های شرکت آن را اعلام می کند.این اظهارنامه نشانگر مقدار درآمد یا فروش، سود، زیان و هزینه ها می باشد و چگونگی تنظیم آن بر اساس یک فرم مشخص است که هر ساله به واسطه ی وزارت امور مالی اعلام می گردد.
اگر شرکتی را به ثبت رسانده اید و هنوز بعد از یک سال یا چند ماه، فعالیت یا معامله ای انجام نداده اید به این نکات مهم در جهت شیوه اعلام عدم فعالیت توجه کنید:
با رعایت نمودن اصول کلی که ذکر شد، در عدم فعالیت مشمول جریمه نخواهید شد.