پس از ثبت یک شرکت، ممکن است اعضای هیئت مدیره آن بخواهند تغییراتی را به وجود بیاورند. در هر زمانی امکان دارد بین اعضای هیئت مدیره اختلاف نظری به وجود بیاید یا شرایط اقتصادی شرکت دچار تحول شود، بنابراین ایجاد تغییرات در شرکت الزامی خواهد شد.ثبت کردن تغییرات شرکت، مطابق با ماده 200 آیین نامه تجارت، یک قانون ضروری و واجب شمرده می شود.
تغییراتی که می تواند بر روی شرکت ها اعمال شود
تغییراتی شامل موارد زیر می تواند در شرکت ها به وجود بیاید که لازم است تمامی این تغییرات در سازمان ثبت شرکت ها ارائه و ثبت شوند:
چگونگی تصویب یک تغییر در شرکت
بعضی از این تغییرات ضروری است که به شکل صورت جلسه و از طرف هیئت مدیره شرکت تدوین و ارائه شود و توسط تمامی اعضا هیئت مدیره به امضا رسیده باشد.بعضی دیگر نیز لازم است که در انجمن مجمع عمومی، برای تایید سهام داران شرکت ارائه شود و بعد از پذیرش آن ها تغییرات مذکور اعمال شود.
بر این اساس، همه شرکت های تجاری، مانند شرکت سهامی، می توانند در آیین نامه ذکر کنند که میزان سرمایه را تغییر می دهند، به صورتی که تمامی سهام داران می توانند بر سرمایه شرکت افزوده و یا این که با اضافه شدن یک شریک دیگر سرمایه شرکت افزایش پیدا کند.هم چنین می توانند مقدار مجاز برای استفاده از سرمایه شرکت یا برداشت مبلغی از سرمایه را ذکر کنند.
انواع تغییر سرمایه در شرکت ها
تغییرات در سرمایه یک شرکت شامل کاهش الزامی سرمایه، کاهش اختیاری سرمایه و افزایش سرمایه شرکت می شود.در یک شرکت سهامی در زمان افزایش سرمایه، هیئت مدیره مکلف است که مقدار افزایش سرمایه را به انجمن عمومی فوق العاده اعلام کند.
در شرایطی که این اعلامیه مورد تایید واقع شود، افزایش سرمایه در شرکت مذکور توسط منتشر کردن سهام جدید صورت خواهد گرفت ولی امکان دارد براساس دلیل هایی مانند ترمیم ضررهای وارده، مبالغ مختلفی از سرمایه شرکت برداشت شود.
با مراجعه به آیین نامه و ضوابط مربوطه، در ماده 163 اطلاعیه رسمی سال 1347، هیئت مدیره مکلف می باشد که با به کارگیری مجوزی که انجمن ذکر شده به او داده و یا در عمل به تصمیم انجمن عمومی فوق العاده افزایش سرمایه شرکت، در مهلت زمان تعیین شده یعنی حداکثر تا یک ماه، تغییرات به وجود آمده در شرکت را در آیین نامه ثبت کند.
افزایش سرمایه
براساس ماده 158 آیین نامه تجارت، افزایش سرمایه در یکی از شرایط زیر اتفاق می افتد:
کاهش الزامی سرمایه
کاهش الزامی سرمایه نیز به دو شکل زیر امکان پذیر است:
در شرایطی رأی به انحلال شرکت صادر نمی شود که هنوز سهام داران شرکت هر کدام حداقل بیست درصد از سهام خود را در اختیار داشته باشند.در شرایطی که هیئت مدیره قادر نباشد درخواست سهام داران شرکت را برآورده کند، هر کدام از سهام داران و مؤسسان می توانند با گزارش آن به دادگاه، متقاضی انحلال شرکت شوند.
کاهش اختیاری سرمایه
انجمن عمومی شرکت قادر است با توجه به وضعیت شرکت و بدون نیاز به کاهش سرمایه، حکم به کم کردن سرمایه بدهد.لازم به ذکر است که نباید به تساوی حقوق سهام داران ضرری وارد شود و سرمایه شرکت نباید از حداقل مقدار لازم برای تأسیس شرکت پایین تر باشد.این مقدار برای سهامی عام پنج میلیون ریال و برای سهامی خاص یک میلیون ریال است.
مدارک و اسناد ضروری برای تغییر دادن سرمایه یک شرکت