تنگستن (Tungsten) از فلزات واسطه می باشد. اگرچه طبیعت فیزیکی (دمای ذوب بالا، چگالی بالا، فشار بخار پایین و غیره) دلیل اصلی گسترش کاربردهای تنگستن می باشد اما خواص شیمیایی آن نیز مهم بوده و یکی از عوامل تعیین کننده استفاده آن در محیط های مختلف می باشد.
نکته قابل توجه این است که این خواص می تواند کاملا متضاد هم باشند. به عبارت دیگر، تنگستن هم می تواند به مانند یک فلز نجیب در برابر بسیاری فلزات و ترکیبات تا دماهای بالا مقاوم باشد که این رفتار قابل مقایسه با بیشتر سرامیک ها و شیشه ها بوده و پایداری خوبی نیز در برابر بسیاری از فلزات مذاب داشته و از سوی دیگر، علاوه بر عناصر و ترکیبات شیمیایی با عوامل بیشماری واکنش می دهد. به عنوان مثال؛ در دمای محیط به شدت مورد هجوم فلوئورین قرار گرفته و در کمتر از 100 درجه سانتی گراد در مخلوط اسید نیتریک- هیدروفلوریک و محلولهای قلیایی حاوی عوامل اکسنده قابل حل می باشد.
تنگستن زمانی که در معرض هوا قرار می گیرد، تشکیل یک اکسید محافظ به صورت جذب سطحی اکسیژن می دهد. این فلز به طور معمول با اکسیژن تلفیق شده و تشکیل اکسید تنگستن WO3 زرد رنگ را می دهد. در هوای آزاد تا دمای 350ºC پایدار بوده اما در دماهای بالاتر از 400 درجه سانتی گراد شروع به اکسید شدن می نماید. در اثر اکسید شدن پوسته نازکی از اکسید آبی رنگ تنگستن بر سطح تشکیل شده که از اکسیداسیون بیشتر تنگستن جلوگیری میکند.
این فلز در حرارت معمولی و در شکل ناخالص شکننده است. برخی از کانی های تنگستن خاصیت مغناطیسی دارند. نکته دیگر آنکه در حضور اکسیژن، تنگستن در دمای 500 تا 600 درجه سانتیگراد می سوزد. این عنصر در سرما در حضور اسید پایدار است و در دماهای بالاتر تنها کمی تأثیر می پذیرد.
خواص اتمی، فیزیکی و شیمیایی:
خواص فیزیکی، مکانیکی و حرارتی:
تنگستن بالاترین دمای ذوب را در میان تمام فلزات دارا می باشد که تنها از کربن عنصری و مونوکاربیدهای فلزی نیوبیوم، زیرکونیوم، تانتالیوم و هافنیم کمتر است. در کنار این خصوصیت منحصر به فرد، انرژی پیوندی بسیار بالا خصوصیات شیمیایی ویژه ای را نیز برای این عنصر فراهم نموده است. به عنوان مثال تنگستن دارای کم ترین فشار بخار، کمترین تراکم پذیری در میان تمام فلزات است. این عنصر همچنین دارای چگالی بسیار بالا، ضریب الاستیسیته بالا، انبساط دمایی پایین و رسانایی دمایی بالا می باشد.
اندازه دانه ها و ساختمان آنها تأثیر شدیدی بر خواص مکانیکی تنگستن می گذارد، این فلز در برابر تغییر شکل دادن مقاومت بالایی داشته و همچنین ضریب بالای الاستیسیته و دمای تبلور مجدد بالایی دارد. در میان عناصر تنها رنیوم دارای مقاومت دمایی بیشتر از تنگستن است.
تنگستن در میان تمامی فلزات تقریبا بالاترین چگالی را دارد. چگالی مواد زینترشده تنگستنی مختلف می تواند بسیار متفاوت باشد.