بعضی از تراکنش های بانکی، از حسابرسی و دادرسی مالیاتی معاف می باشند و این معافیت به این دلیل است که آنها، ماهیت درآمدی ندارند. این نوع تراکنش ها مربوط به دریافتی ها و پرداختی های موارد زیر می شود:
تراکنش های بانکی معاف از رسیدگی مالیاتی
سازمان امور مالیاتی کشور جهت بررسی و رسیدگی به تراکنش های مشکوک، بخشنامه ای را تنظیم و تصویب نموده است که در این بخشنامه قوانین جدیدی برای تراکنش های بدون ماهیت درآمدی وضع شده است.
این نوع تراکنش ها به شرح زیر می باشند
بر همین اساس و طبق مصوبه سازمان امور مالیاتی، تراکنش هایی که ماهیت درآمدی ندارند، طبق قوانین مربوطه از پرداخت مالیات معاف و مشمول مالیات مقطوع یا نرخ صفر می گردند.بر اساس این بند، صرف عدم همخوانی ریال به ریال مبالغ نمی تواند مبنای عدم پذیرش اظهارات مکتوب مودی درخصوص فعالیت های مذکور باشد و تراکنش های بانکی که ماهیت درآمدی دارند، در محاسبه مالیات منظور می شوند.
حسابرسی مالیاتی تراکنش های کمتر از 150 میلیون ریال
با توجه به این که احتمال عدم مستند سازی در برخی از تراکنش های بانکی وجود دارد، لذا در سنوات سال های قبل از 1395 برای اشخاص حقیقی، مالیات منظور نمی گردد.این امر در مواردی صدق می کند که اسناد و مدارک مثبتی برای اثبات کسب درآمد بابت تراکنش های کمتر از مبلغ یکصد و پنجاه میلیون ریال در دسترس نباشد.
نکته: تراکنش های واریزی از طریق (pos) یا درگاه الکترونیکی پرداخت از این قاعده مستثنی هستند.
اظهارات مودیان در مورد تراکنش های بانکی، یکی از مهم ترین اسناد برای تعیین میزان درآمد مشمول مالیات آنها می باشد و زمانی که مودی در اظهارات خود ماهیت تراکنش های بانکی قبل از سال 1397 را اعلام نماید و مدارکی برخلاف اظهارات وی شناسایی نگردد، آن گاه این اظهارات ملاک تعیین و رسیدگی برای اداره امور مالیاتی می باشند.همچنین لازم به ذکر است که اگر اسناد و مدارکی به دست آید که خلاف اظهارات مودی باشد، این اسناد ملاک مطالبه مالیات قرار می گیرند و برابر با قوانین و مقررات جرائمی به وی تعلق می گیرد.
موارد عدم نیاز به حسابرسی تراکنش بانکی