صادرات انجیر:
انجیر میوه یک درخت بومی به نام فیکوس کاریکا همان انجیر معمولی است که در بسیاری از مناطق گرمسیری در حال کشت است. ترکیه مصر و مراکش بزرگ ترین تولید کنندگان این محصول هستند.
تنوع انجیر نزدیک به 600 گونه است اما انجیر سیاه و قهوه ای ترکیه از پرتقاضا ترین انجیر های موجود در بازار است. به دلیل نوع محصول فروش و صادرات انجیر به صورت فرآوری شده بیشتر صورت می گیرد البته نوع تازه آن نیز از طریق هواپیما برای کشور های اروپایی جهت خام خوری ارسال می شود.
از انجیر می توان در تهیه مربا، بستنی، یا به شکل تازه استفاده کرد. میوه آن به شکل خشک، تازه، کمپوت، مربا، آرد و مارمالاد به مصرف می رسد. از آنجایی که نگهداری و انتقال میوه تازه انجیر بسیار دشوار می باشد بیشترین استفاده آن به صورت فرآوری شده می باشد. سرکه انجیر نیز دارای طعم شیرین و دلچسبی می باشد که برای انواع ترشی و سالاد استفاده می گردد.
ایران به جهت دارا بودن آب و هوای متنوع از لحاظ تولید محصولات کشاورزی از تنوع بالایی برخوردار است از این رو در زمینه صادرات برخی محصولات نیز جایگاه ویژه ای در جهان دارد.
در این میان تولید و صادرات انجیر تازه و خشک یکی از اقداماتی است که هرساله ارز قابل توجهی را نصیب کشور می کند و توجه به ظرفیت های تولید و ایجاد ارزش افزوده در این بخش می تواند به اوضاع اقتصادی کشور کمک کند.
انجیر (Fig) در گمرک جهانی با کد تعرفه (HS Code) به شماره 0800420 شناخته می شود.
این کد شامل انجیر خشک و تازه می باشد.
آمار صادرات انجیر:
آمار واردات انجیر:
کشور های برتر در صادرات انجیر:
عمده صادرات انجیر از کشور ترکیه با 284,492 هزار دلار و سهم 49 درصدی در بازار جهانی انجام می شود و کشورهای افغانستان با 19 درصد، اتریش، اسپانیا و هلند با 4 درصد در رتبه های بعدی قرار دارند.
ایران نیز در رتبه ی پانزدهم صادرات انجیر خشک یا تازه قرار دارد. هند، آلمان، فرانسه، آمریکا و اتریش به ترتیب بیشترین میزان واردات انجیر را دارند.
به جهت اینکه صادرات زمینی این نوع میوه ها به دلیل خراب شدن صورت نمی گیرد، امکانات هوایی هم محدود است و صادرات چندانی ندارد و عمدتاً به صورت میوه خشک، سرکه، شیره و کنسانتره به خارج از کشور صادر می شود.
بنابراین انجیر تازه هم در زمره محصولاتی است که از نبود بسته بندی و نامناسب نبودن امکانات صادراتی رنج می برد و از ارزآوری این میوه ایرانی که می تواند در بازارهای جهانی کسب کند مغفول مانده ایم.
نرخ رشد کشورهای وارد کننده انجیر:
کشورهای آمریکا، کانادا، هلند، آلمان، فرانسه و سوئیس در پنج سال اخیر و ایتالیا و انگلیس در یک سال اخیر دارای رشد بوده اند.
کشورهای هند، امارات، چین، ترکیه، عراق، کویت، ویتنام، عمان و قطر در آسیا و هم چنین آلمان، ایتالیا، سوئیس، فرانسه، اتریش، هلند و بلژیک در اروپا دارای پتانسیل بالا برای صادرات این میوه از ایران هستند. روسیه نیز در حوزه CIS نیز بازار خوبی با توجه به نزدیکی به ایران را داراست.
میزان پتانسیل صادراتی انجیر:
چین، ترکیه، آلمان، عراق، کویت، روسیه و ایتالیا دارای بیشترین ظرفیت صادراتی انجیر هستند و کانادا و عمان در رتبه ی بعدی قرار دارند. در کشورهای امارات، ویتنام و ژاپن بازار صادرات انجیر اشباع شده است و صادرات به آن ها سود زیادی ندارد.
یکی از مشکلاتی که همواره در بحث صادرات مطرح بوده موضوع بسته بندی محصولات کشاورزی است که باید طبق استاندارد های جهانی انجام شود، اما در بعصی موارد به دلیل فقدان دستگاه های مناسب محصولات به صورت فله و بدون ارزش افزوده به کشور های مختلف جهان صادر می شوند.
بیشترین ظرفیت و پتانسیل صادراتی برای صادرات انجیر از ایران را کشورهای هند، چین و ترکیه دارا هستند. ایران نزدیکترین ارتباط صادراتی را با عراق دارد. بازار هند بیشترین ظرفیت تقاضا را برای این محصول دارد.
پاسخ زینگ:
سلام. از افراد متخصص در این موضوع خواهشمند است پاسخ خود را درج نمایند (ثبت نام متخصصان)