شاید برترین ویژگی بلاکچین که باعث محبوبیتش شده، شفافیت باشد که مزیت رقابتی آن محسوب می شود و اصلی ترین ویژگی یک دولت الکترونیکی است. در تعریف دولت الکترونیکی آمده «دولتی است که با استفاده از فناوری اطلاعات برای تحقق سیاست های نظام اداری می پردازد. برای تحقق این سیاست ها دولت از فناوری اطلاعات برای جابه جایی اطلاعات بین مردم، سازمان ها، بازار و ارکان دیگر دولتی استفاده می کند.»
در تعاریف دیگر، دولت الکترونیکی 1.0 را می توان دولتی معرفی کرد که از شبکه جهانی وب (www) و فناوری اطلاعات و ارتباطات موجود برای به دست آوردن کارایی بیشتر استفاده می کند. در ادامه همین تعریف دولت الکترونیکی 2.0 دولتی معرفی شد که از طریق سرویس های پورتالی که توسط فناوری های وب 2.0 پشتیبانی می شد، بیشتر از قبل شهروندان را در محوریت فعالیت هایش قرار داد و مشارکت شهروندان در این دولت بیشتر و دموکراسی الکترونیکی ارتقا داده شد. با تکامل بیشتر و بیشتر فناوری، دولت الکترونیکی 3.0 دولتی خواهد بود که از فناوری های وب 3.0 مانند فناوری دفتر کل توزیع شده، هوش مصنوعی، وب معنایی و شبکه جهانی وب مجازی استفاده خواهد کرد.
این روزها دولت های بیشتری به سمت تصویب قوانین نظارتی و آغاز پروژه های آزمایشی با محوریت فناوری بلاکچین می روند. مزیتی که بلاکچین برای دولت ها دارد این است که می تواند به آنها امنیت سایبری، بهینه سازی فرایندها و سرویس های بیش از حد متصل ادغام شده ارائه و در عین حال اعتماد مردم به آنها را هم بیشتر کند.
دلبستگی دولت ها به بلاکچین به چه علت است؟
دولت الکترونیکی یکی از دلایل اصلی توجهات ویژه ای است که به بلاکچین شده و فناوری ایده آل و مناسبی برای دیجیتالی کردن سرویس های دولتی و ارائه این سرویس ها به شهروندان است. شاید برترین ویژگی بلاکچین که باعث محبوبیتش شده، شفافیت باشد که به نوعی مزیت رقابتی آن محسوب می شود. از طرف دیگر شفافیت اصلی ترین ویژگی یک دولت الکترونیکی هم محسوب می شود. شفافیت بلاکچین از قابلیت تغییرناپذیری آن به وجود آمده است. تغییرناپذیری به این معنا است که هیچ چیز روی بلاکچین حذف نمی شود و همه تغییرات ایجادشده هم به صورت خودکار روی آن ذخیره می شود. تغییرناپذیری بلاکچین امکان ردیابی کامل تراکنش ها و اتفاقات و افزایش بهره وری را فراهم می آورد. به نظر می رسد همین ویژگی ها و قابلیت ها برای خیز برداشتن دولت ها به سمت این فناوری کافی باشد.
موارد استفاده از بلاکچین در یک دولت الکترونیکی
شاید یکی از برجسته ترین کاربردی که برای دولت الکترونیکی بتوان عنوان کرد، تبادل داده باشد. درواقع کاری که می شود انجام داد این است که یک مخزن مرکزی از داده های شهروندان ایجاد کرد که این داده ها در یک محیط امن بلاکچینی و با یک رمزنگاری بسیار قوی نگهداری می شوند. همچنین این داده ها تحت کنترل شهروندان خواهد بود. به عبارتی شفافیتی که بلاکچین ارائه می دهد منجر می شود که شهروندان به راحتی ببینند که چه کسی به مجموعه داده ها دسترسی دارد و تغییرناپذیری بلاکچین امکان حذف اقدامات صورت گرفته روی داده های ذخیره شده را نمی دهد.
جدای از بحث شفافیت، استفاده از بلاکچین به شهروندان امکان ارائه مجوز برای یک سری استفاده های خاص را می دهد. برای مثال اگر سازمان مالیات به یک سری داده ها نیاز داشته باشد می تواند درخواست دسترسی به داده اش را ارسال کند و شهروند موردنظر اجازه دسترسی را به او بدهد. به این ترتیب شهروندان کنترل کاملی روی داده هایشان دارند و مجوز دسترسی به یک سری موارد استفاده می تواند اعطا شود، ابطال، تمدید یا در تاریخ مشخصی منقضی شود. مزایای دیجیتالی کردن سرویس های دولت بسیار زیاد است. بخش های زیادی وجود دارد که ورود بلاکچین به آنها می تواند در بهبود فرایندها کمک کند مانند رای گیری الکترونیکی، ثبت املاک، شناسایی دیجیتال، اعطا و ابطال گواهی نامه های رانندگی و همینطور رسیدگی به داده های پزشکی، بانکداری و غیره.
مسعود خرقانی؛ معاون فناوری اطلاعات شرکت مهندسی صنایع یاس ارغوانی در یادداشتی مزایای اصلی استفاده از تکنولوژی بلاکچین در دولت ها را اینطور معرفی می کند:
به گفته خرقانی، تکنولوژی بلاکچین می تواند کمک کند تا بخش بزرگی از وظایف اداری را که دولت ها در جامعه امروزی انجام می دهند، کنار گذاشته شوند و این امکان وجود دارد که دولت ها مجبور نباشند فرایندهای ذخیره سازی و تبادل اطلاعات را به منظور تسهیل فعالیت های اقتصادی در جامعه، برای خود ایجاد کنند؛ زیرا این کار می تواند با پروتکل بلاکچین فراهم شود. در عوض، آن ها باید نقش نظارتی را در رابطه با معاملات انجام شده در این زیرساخت حفظ کنند.
استفاده از فناوری بلاکچین از منظر شهروند محوری نیز امیدوارکننده است. به طور خاص، به عنوان مثال شهروندان می توانند بهره مندی از مزایای اقتصادی و افزایش کارایی را در استفاده از خدمات دریافتی خود، به واسطه به کارگیری قراردادهای هوشمند در خودکارسازی فرایندها یا ثبت اسناد در دفاتر رسمی دولتی تجربه کنند. افزون بر این، خدمات دیگری را نیز می توان نام برد که بر مبنای ماهیت غیرمتمرکز بلاکچین قابل ارائه هستند، مانند احراز هویت دیجیتالی یا مشارکت در رأی گیری، تغییر تعادل قدرت، افزایش مالکیت و کنترل شهروندان بر فرآیندهای دموکراتیک و غیره.
کدام دولت ها از بلاکچین استفاده می کنند؟
چند دهه پیش دولت ها برای بهبود عملکرد خود استفاده از اینترنت را آغاز کردند و حالا هم به استفاده از مزایای بلاکچین رو آورده اند و به آن علاقه مند شده اند؛ کشورهایی مانند استرالیا، چین، ژاپن، امارات، مالت، سوئیس، ایالات متحده، استونی، بریتانیا و سنگاپور بهره برداری از این فناوری در بخش های مختلف را شروع کرده اند. چند وقت پیش هم وزیر دارایی هند آرون جتلی گفته بود که این کشور هم به صورت فعالانه استفاده از فناوری بلاکچین را بررسی می کند. به تازگی هم چین که جاه طلبی های زیادی درباره بلاکچین دارد و می خواهد این کشور را به هاب این فناوری تبدیل کند، برنامه خود برای دولت مبتنی بر بلاکچین را اعلام کرد. چین به دنبال ایجاد سیستمی برای دولت الکترونیکی است که در حقیقت راه هایی برای ایجاد ارتباط میان آژانس های دولتی، کسب وکارها و همچنین همکاری های منطقه ای محسوب می شود. دولت پکن در همین راستا از طرح خود برای تبدیل شدن به یک هاب بلاکچین تا سال 2022 پرده برداری کرد.
در طرح جدید چین 12 مورد استفاده از بلاکچین عنوان شده که شامل مواردی مانند فرودگاه ها و پلتفرم های مالی برای کسب وکارها می شود. توسط این طرح اطلاعات بنادر مسقیما با دفتر کل به اشتراک گذاشته خواهد شد و دیگر خبری از وقفه های طولانی موجود در سیستم کنونی مبتنی بر کاغذ و نیمه دیجیتال نخواهد بود. در این طرح به بانکداری نیز توجه شده و امکان احراز هویت و همچنین ردیابی بازپرداخت فراهم می شود. برنامه چین بهانه ای شد تا نقش بلاکچین در دولت الکترونیکی را بررسی کنیم و همچنین نگاهی داشته باشیم به دیگر کشورهایی که استفاده از این فناوری را در دستور کار خود قرار داده اند.
کانادا
شورای تحقیقات ملی کانادا اعلام کرد که یک کاوشگر بلاکچین اتریوم ساخته تا مدیریت شفاف قراردادهای دولتی و به اشتراک گذاری امن داده با عموم مردم را آزمایش کند. چند ماه بعد، دولت شروع به بررسی دیگر استفاده های فناوری بلاکچین کرد. برنامه کمک به تحقیقات صنعتی شورای تحقیقات ملی کانادا (NRC IRAP) در جلسه ای از برنامه های خود برای آزمایش قابلیت استفاده از فناوری بلاکچین در اجرای برنامه های توافق مشارکت، گفت. این کارها اولین استفاده های واقعی از بلاکچین برای دولت و سایر نهادهای عمومی است. دولت کانادا از فناوری بلاکچین برای صدور سی وی های دیجیتالی برای کارمندان پروژه ای استفاده می کند. به این ترتیب یک سابقه دائمی، شخصی و امن از مهارت ها و تجربیات آنها فراهم می شود. دولت های بریتیش کلمبیا، اونتاریو و کانادا با مشارکت همدیگر شبکه سازمان های قابل تایید (VON) را تشکیل دادند که به سازمان ها و افرادی که آن را رهبری می کنند کمک کند تا به صورت آنلاین و روشی مطمئن کسبو کارشان را انجام دهند.
مکزیک
دولت مکزیک در نظر دارد یک سری استفاده های عمومی برروی شبکه بلاکچین انجام دهد. بخش دولت دیجیتال این کشور پروژه ای به نام HACKMX راه اندازی کرده است. این پروژه با استفاده از فناوری بلاکچین پیشنهادات ارائه شده برای انعقاد قراردادهای عمومی را ردیابی و اعتبارسنجی می کند. ویسنته فاکس رئیس جمهور سابق مکزیک(2000-2006) هم در حال کار روی پروژه ای است که فناوری بلاکچین را با فعالیت های کشاورزی ادغام کند. فاکس در نظر دارد تا با استفاده از این فناوری شفافیت را در دولت افزایش و از طرف دیگر، فساد را در کشور کاهش دهد. همچنین دولت مکزیک قانونی را با عنوان «قانون فین تک» به تصویب رسانده که هدف آن از بین بردن انحصارهای مالی و ارتقا نوآوری فناورانه است و می خواهد این کار را از طریق همکاری میان رگولاتورها و قانون گذاران و دیگر بازیگران بخش خصوصی کشور انجام دهد. این قانون چهارچوبی هم برای قانون گذاری استفاده از رمزارزها معرفی کرده است.
ایالات متحده
آژانس پروژه های تحقیقاتی پیشرفته دفاعی (DARPA) در حال ایجاد امنیت سایبری با استفاده از بلاکچین در ایالات متحده است. درواقع دارپا قصد دارد پلتفرم مبتنی بر بلاکچین برای انتقال امن پیام ها و معاملات راه اندازی کند که از طریق کانال های متعدد قابل ردیابی است. همچنین مجلس نمایندگان قانونی با عنوان «پیشبرد نوآوری برای کمک به اجرای قانون» را تصویب کرد که در آن از شبکه اجرای جرائم مالی می خواهد تا مطالعه ای درباره موارد استفاده از بلاکچین، هوش مصنوعی و دیگر تکنولوژی ها انجام دهد. در بخش 1646 قانون مجوز دفاع ملی 2018 ایالات متحده هم آمده است که از بلاکچین برای انجام فرایند استخدام در بخش نظامی کشور استفاده شود. از دیگر استفاده های بلاکچین در آمریکا می توان به بخش پست کشور اشاره کرد. سرویس پستی ایالات متحده حق ثبت اختراع برای ادغام فناوری بلاکچین و گواهی نامه های دیجیتالی به منظور تایید صلاحیت اطلاعات کاربر را ارائه داد. سازمان غذا و دارو هم یک پروژه آزمایش راه اندازی کرد که به بررسی بلاکچین در راستای ردیابی امن و همینطور تایید داروهای نوشته شده در نسخه می پردازد.
آرژانتین
برنامه شتاب دهنده وزارت کار این کشور سعی دارد تا 50 هزار دلار به منظور حمایت از استارت آپ های مبتنی بر بلاکچین ارائه دهد. همچنین پروژه هویت دیجیتالی مبتنی بر بلاکچین هم به منظور بهبود دسترسی شهروندان به خدمات دولتی در آرژانتین راه اندازی شده است.
اروپا
کمیسیون اروپا، تالار گفت وگو و نظارت بلاکچین اتحادیه اروپا را برای تسریع در تحقیقات و نوآوری های بلاکچین راه اندازی کرده است. برنامه the European Horizon 2020 هم تا سقف 300 میلیون دلار روی پروژه های بلاکچینی در سراسر اتحادیه اروپا سرمایه گذاری کرده است.
اتریش
دولت اتریش اولین موسسه تحقیقات در حوزه اقتصاد کریپتو را راه اندازی کرد که از پروژه های تحقیقاتی در حوزه بلاکچین تا سقف 8 میلیون یورو پشتیبانی مالی خواهد کرد.
دانمارک
حزب لیبرال دانمارک اولین انجمن محلی در دنیا بود که با استفاده از فناوری بلاکچین، یک انتخابات داخلی انجام داد.
استونی
دولت استونی از سال 2008 این فناوری را آزمایش کرده و مورد بررسی قرار داده و اولین کشوری بود که از بلاکچین در سطح ملی استفاده کرد. از سال 2012، این فناوری در بخش های مختلف این کشور مانند سیستم های حقوقی قضایی، سلامت ملی و سیستم های کد تجاری در حال استفاده است. دولت این کشور قصد دارد تا استفاده از فناوری دفاتر کل توزیع شده را در سایر حوزه ها مانند پزشکی، امنیت سایبری و داده هم توسعه دهد.
برنامه دولت الکترونیکی استونی، مدعی است که توانسته 99 درصد از سرویس ها را به صورت آنلاین ارائه دهد. 44 درصد مردم این کشور از برنامه رای دهی آنلاین استفاده می کنند و 98 درصد اعلامیه های مالیاتی این کشور هم به صورت آنلاین ارائه می شود. همچنین 98 درصد مردم این کشور دارای شناسه دیجیتال هستند و بیش از 700 میلیون امضای دیجیتال وجود دارد. باید گفت که 99 درصد داده های مربوط به سلامت مردم این کشور به صورت دیجیتالی روی بلاکچین ذخیره شده است. وزارت دادگستری استونی از فناوری بلاکچین استفاده کرده تا یک سیستم قانون الکترونیکی و پایگاه داده آنلاین راه اندازی کند تا به این ترتیب افراد بتوانند به همه پیش نویس های قانونی موجود از سال 2003 دسترسی داشته باشند.
گرجستان
گرجستان اولین سیستم ثبت زمین مبتنی بر بلاکچین را راه اندازی کرد. هدف از راه اندازی این سیستم تقویت حقوق صاحبان ملک و افزایش اعتماد شهروندان به دولت و همینطور بهبود امنیت داده بود. در حال حاضر بیش از 1/5 میلیون زمین ثبت شده در این سیستم وجود دارد که به طور متوسط فرایند ثبت در این سیستم، 3 دقیقه زمان می برد.
آلمان
این کشور «آزمایشگاه بلاکچین» را به منظور استفاده از پتانسیل های این فناوری و فناوری های مرتبط درجهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل، راه اندازی کرد. این کشور همچنین استراتژی بلاکچین دولت فدرال را منتشر کرد. هدف از این استراتژی بهره برداری از فرصت های ارائه شده توسط فناوری بلاکچین و استفاده از این فرصت ها در جهت تحول دیجیتال است.
ایرلند
این کشور کارگروه داخلی ایجاد کرده که عمیقا به رویکردهای نظارتی درخصوص رمزارزها در حوزه های قضایی می پردازد. همچنین در این کشور اقدامی تحت عنوان «بلاکچین ایرلند» توسط دولت انجام شده که هدفش کمک به تبلیغ و ترویج و به اشتراک گذاری اطلاعات در مورد بلاکچین در ایرلند است. Blockathon Ireland رویدادی است که توسط بخش هزینه های عمومی و اصلاحات با همکاری وزارت دارایی کشور و به منظور تجزیه وتحلیل موارد بالقوه استفاده از این فناوری در زندگی واقعی راه اندازی شد.
ایتالیا
بعد از اینکه ایتالیا به انجمن بلاکچین اروپا پیوست، آیین نامه هایی هم درخصوص تعریف مفاهیم فناوری بلاکچین و قراردادهای هوشمند، تنظیم کرده است.
لتونی
وزارتخانه های استونی، لتونی و لیتوانی، تفاهم نامه ای منتشر کردند که شامل «حمایت از توسعه نوآوری های بازار سرمایه و فناوری های جدید با درنظر گرفتن راهکارهای منطقه ای فین تک؛ به عنوان مثال فناوری DLT» می شود.
لیتوانی
بانک مرکزی لیتوانی سندباکسی جهت توسعه محصولات و راهکارهای مبتنی بر بلاکچین راه اندازی کرد. در این سندباکس بیش از 21 ثبت نام از چندین کشور اروپایی ثبت شده است.
لوکزامبورگ
پروژه ای به نام Infrachain در این کشور راه اندازی شده است. این پروژه با ایجاد چهارچوب حاکمیتی سطح بالا این امکان را فراهم می کند تا کاربردهای بلاکچینی در محیط رگولاتوری کنونی عملیاتی شوند.
مالت
بخش ثبت کسب وکارهای مالت از فناوری بلاکچین استفاده کرده تا موجب بهره بری و مدرن سازی فرایندهای کسب وکاری شود. همچنین این دولت از برنامه اعتبارسنجی مبتنی بر بلاکچین رونمایی کرده که به صورت آنی اعتبارنامه ها و گواهی نامه های علمی را تایید می کند.
هلند
شهر گورنینگن اثبات مفهومی راه اندازی کرده که به شهروندان کمک می کند تا کنترل مالی بر بدهی هایشان را به دست بگیرند. به دست آوردن این کنترل از طریق سرویس های مختلفی مانند رسیدگی به بدهی، جلوگیری از بدهی، مدیریت درآمد میسر می شود. این پروژه تغییرات وضعیت مالی مشتریان GKB را روی یک بلاکچین خصوصی ذخیره می کند. پروژه زیرساخت بازنشستگی در هلند هم از فناوری بلاکچین استفاده کرده تا یک سیستم مدیریت بازنشستگی برای همه شرکای اکوسیستم ایجاد کند.
اسلوونی
دولت درصدد است تا فناوری دفاتر کل توزیع شده را چه در سطح کشوری و چه در سطح بین المل، مورد بررسی قرار دهد. برنامه دیجیتال سازی این کشور «اسلوونی دیجیتال 2020» نام دارد که به عنوان اقدامی مجزا از پروژه «بلاکچین اسلوونی» معرفی شده است. همچنین این کشور با همکاری استارت آپ «الیگما» شهر بیت کوین این کشور را راه اندازی کرده است. شهر بیت کوین به بزرگ ترین مرکز خرید اسلوونی اشاره دارد.
اسپانیا
دولت کاتالونیا یک پروژه هویتی با نام «IdentiCAT» راه اندازی کرده که توسط شهروندان هم قابل مدیریت است. شورای شهر والد هم پروژه پورتال داده های شهرداری را منتشر کرده که قرار است مجموعه داده ها و منابع در پورتال وب محلی شهرداری را روی بلاکچین منتشر کند. بندر والنسیا هم از فناوری بلاکچین برای ایجاد شفافیت و امنیت در زنجیره تامینش استفاده می کند.
سوئد
مرکز ثبت زمین سوئد در حال آزمایش انتقال املاک و مستغلات و دیگر معاملات چند بخشی به روی بلاکچین است.
سوئیس
شهرداری شهر زوگ با مشارکت شرکت ConsenSys’uPort، پروژه هویتی روی بلاکچین اتریوم را بررسی کرده است.
اوکراین
وزارت دارایی این کشور از برنامه هایش برای تعیین وضعیت حقوقی رمزارزها در کشور گفت. همچنین این وزارتخانه با استفاده از فناوری بلاکچین به صورت آزمایشی مزایده هایی برگزار کرده است. این دولت همچنین برای انتقال داده های دولتی روی پلتفرم بلاکچینی با یک شرکت فناوری وارد مشارکت شده است.
بریتانیا
بخش ثبت زمین و دارایی بریتانیا با همکاری شرکت ConsenSys Codefi یک پلتفرم مدیریت دارایی دیجیتال راه اندازی کرده تا پتانسیل های استفاده از فناوری بلاکچین در صنعت املاک و مستغلات در بریتانیا را بررسی کند. همچنین آژانس استاندارد مواد غذایی بریتانیا با استفاده از بلاکچین طرح آزمایشی ردیابی توزیع گوشت در یک کشتارگاه را راه اندازی کرده است. این طرح آزمایشی اولین استفاده از بلاکچین به عنوان یک ابزار رگولاتوری به منظور اطمینان از ایجاد انطباق در صنعت مواد غذایی کشور بود. «جزیره من» یک سیستم توسعه سندباکسی راه اندازی کرده که به شرکت ها کمک می کند تا بر موانع رگولاتوری غلبه کنند. جزیره من قصد دارد شرکت های بلاکچینی بیشتری به این جزیره جذب کند. همچنین بندر Associated British که بزرگ ترین بندر در بریتانیا محسوب می شود در حال آزمایش استفاده از بلاکچین برای تسهیل تجارت از طریق پایانه های دریایی است.
اتیوپی
دولت اتیوپی در حال بررسی شرایط برای استفاده از بلاکچین در بخش کشاورزی است.
غنا
دولت غنا با همکاری بیتلند پروژه آزمایشی برای ثبت زمین روی بلاکچین راه اندازی کرده است. حدود بیش از 78 درصد زمین ها در غنا در جایی ثبت نشده اند. این پروژه در حال حاضر به صورت آزمایشی در کوماسی اجرا شده است.
کنیا
این دولت یک سری اوراق خرده فروشی به نام M-Akiba را از طریق پلتفرم موبایل صادر کرده است. M-Akiba به کاربران این امکان را می دهد که اوراق قرضه دولتی را در مبالغ بسیار اندک و بدون نیاز به حساب بانکی خریداری کنند. گروه هوش مصنوعی و بلاکچین کنیا به دولت توصیه می کند که ارز دیجیتال را جایگزین پول نقد کند.
لیبریا
وزارت دارایی این کشور تفاهم نامه ای را با یک شرکت پیشرو در حوزه بلاکچین امضا کرده تا سرویس های دولتی را دیجیتال سازی و پلتفرم دولت الکترونیکی ایجاد کند.
نیجریه
اتحادیه حمل ونقل جاده ای نیجریه سیستم مانیفست مسافری مبتنی بر بلاکچین راه اندازی کرده است. رئیس مجلس نمایندگان این کشور خواستار ایجاد چهارچوب قانونی برای رمزارزها در کشور شده است.
آفریقای جنوبی
دولت آفریقای جنوبی برای بررسی مفاهیم مربوط به بلاکچین، یک کارگروه رگولاتوری دارایی های کریپتو راه اندازی کرده است. اتحاد ملی بلاکچین آفریقای جنوبی هم به منظور ایجاد مشارکت بین دولت، کسب وکارها، دانشگاه ها و جامعه مدنی در راستای حمایت از فناوری بلاکچین در آفریقای جنوبی تشکیل شد.
چین
منطقه جدید شیونگ آن در چین یک پروژه جنگل سازی در مساحتی 6667 هکتاری راه اندازی کرده است. این پروژه یک پلتفرم آنلاین مبتنی بر بلاکچین، کلان داده و دیگر فناوری های پیشرفته است که چرخه عمر درختان را مدیریت و ردیابی می کند. همچنین کمیته مدیریت این منطقه جدید به طور رسمی از معرفی فناوری بلاکچین در مدیریت دولت و ایجاد یک دولت شفاف و کارآمد و ایجاد نظارت جامع روی آن، خبر داد. شیونگ آن 9 برنامه بلاکچینی در بخش های مختلف دولت پیاده سازی کرده است. مرکز اطلاعات دولتی، یونیون پی، موبایل چین و سه سازمان دیگر شبکه سرویس های بلاکچین (BSN) را راه اندازی کرده اند. این شبکه درواقع یک پروژه زیرساخت بلاکچین ملی در کشور است. باید گفت که فناوری بلاکچین در سیزدهمین برنامه پنج ساله چین برای توسعه فناوری اطلاعات قرار گرفته است.
هنگ کنگ
هنگ کنگ قوانین جدیدی برای دریافت مجوز به منظور انجام مبادلات رمزارزها صادر کرده است. در یکی از این قوانین آمده است که انجام مبادلات کریپتو نیازی به مجوز کمیسیون بورس و اوراق بهادار ندارد البته به شرط آنکه هیچ کالایی تحت عنوان اوراق را خریدوفروش نکنند.
هند
حزب دموکراتیک هند از پلتفرم رای گیری مبتنی بر بلاکچین برای رایزنی و تعیین مواضع سیاست های آینده استفاده می کند. وزیر فناوری اطلاعات این کشور فناوری بلاکچین را به عنوان یک حوزه تحقیقاتی اصلی در دولت و بخش هایی مانند بانکداری و مالی و امنیت سایبری عنوان می کند. همچنین چهارچوب بلاکچین در سطح ملی در این کشور ارائه شده است که پتانسیل فناوری دفاتر کل توزیع شده و همینطور نیاز به زیرساخت مشترک برای استفاده های مختلف را بررسی می کند. ایالت مهاراشترا هم با یک پلتفرم بلاکچینی منبع باز وارد همکاری شده تا اثبات مفهوم در حوزه ثبت زمین روی این فناوری را تکمیل کند. مهاراشترا بزرگ ترین ایالت هند به حساب می آید.
مالزی
سازمان اقتصاد دیجیتال مالزی اعلام کرد که در حال انجام آزمایشی برنامه ویزای کار برای فریلنسرهای فناوری است که کوتاه مدت در مالزی و در حوزه های مربوط به هوش مصنوعی، بلاکچین و امنیت سایبری کار کنند.
سنگاپور
بانک مرکزی سنگاپور با ConsenSys وارد همکاری شده تا پتانسیل های فناوری دفتر کل توزیع شده در بانکداری را بررسی کند. پروژه Ubin که حاصل همین همکاری است سیستم های تسویه ناخالص آنی همراه با حفظ کامل امنیت تراکنش ها را بدون هیچ نقطه شکستی پیاده سازی کند.
کره جنوبی
بخش گمرک کره جنوبی یک سیستم ترخیص کالا از گمرک مبتنی بر بلاکچین را برای مدیریت حمل ونقل و واردات و صادرات راه اندازی کرده است. دولت این کشور با سرمایه 9 میلیون دلاری در حال سرمایه گذاری روی 6 پروژه بلاکچینی است.
تایلند
بنا به گزارش ها بخش راه آهن و پست این کشور برای ردیابی بسته ها و اطلاع از زمان تحویل و ارسالشان از فناوری اینترنت اشیا و بلاکچین استفاده می کند.
امارات
پروژه «دوبی هوشمند» در تلاش برای تبدیل کردن دوبی به شادترین شهر در کل دنیا از فناوری های اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و بلاکچین استفاده می کند.
استرالیا
بانک Commonwealth استرالیا برای خزانه داری کوئینزلند اوراق کریپتو صادر می کند. همچنین این دولت با سرمایه گذاری 100 هزار دلار استرالیا از استراتژی و نقشه راه بلاکچین ملی این کشور حمایت می کند. از طرف دیگر پارلمان استرالیا گروهی برای افزایش آگاهی نسبت به بلاکچین تشکیل داده است. دولت کوئینزلند برای نصب چندین سیستم پایانه فروش رمزارزی در شرکت های محلی در شهر بوندابرگ 100 هزار دلار هزینه کرد. همچنین شرکت AUCloud که تامین کننده زیرساخت های ابری دولت است، یک سیستم عامل مبتنی بر بلاکچین را به بخش نرم افزار به عنوان سرویس خود اضافه کرده است. از پلتفرم AUCloud در حال حاضر در بخش های مهم دولتی مانند وزارت دفاع کشور استفاده می شود. ایالت استرالیای جنوبی هم با استفاده از سیستم رای گیری مبتنی بر بلاکچین، یک انتخابات رسمی در کشور انجام داد. از دیگر اقدامات انجام شده در استرالیا می توان به سازمان استاندارد این کشور اشاره کرد که از دولت ملی لیبرال استرالیا 250 هزار دلار به منظور ارتقا استانداردهای بین المللی بلاکچینی دریافت کرد. این دولت در یک برنامه پنج ساله قصد دارد درک و استفاده از فناوری های هوش مصنوعی، بلاکچین و محاسبات کوانتومی در بخش عمومی را ارتقا و سرعت بخشد.