با توجه به شرایط اقتصادی موجود که نیروی کار همواره در معرض تهدید از دست دادن شغل قرار دارد، بیمه بیکاری می تواند برخی از مسائل و مشکلاتی را که بر زندگی خانوادگی و اجتماعی شخص تأثیر گذار است، مهار کند. بنابراین در این شرایط آگاهی از جزئیات بیمه بیکاری و شرایط دریافت آن ضروری به نظر می رسد. ما در این مقاله به توضیح نکات مربوط به این بیمه پرداخته و به سوالات شما در این زمینه پاسخ خواهیم داد.
بیمه بیکاری چیست؟
از نظر قانون بیکاری، بیکار کسی است که بدون میل و اراده خود بیکار شده و در حال حاضر آماده به کار باشد. براساس قانون بیمه، بیکاری اگر فردی بیکار موقت شناخته شود یا به علت حوادثی مانند سیل، زلزله، جنگ، آتش سوزی بیکار شود، می تواند از شرایط بیمه بیکاری استفاده کند. توجه داشته باشید که بیکاری از طریق ترک شغل یا استعفا شامل بیمه بیکاری نمی شود.
تشخیص ارادی و غیرارادی بودن بیکاری، بر عهده گروهی متشکل از نمایندگان اداره کار و رفاه اجتماعی، تعاون و سازمان تأمین اجتماعی است و شعب تأمین اجتماعی پس از تأیید ادارات نامبرده، درخصوص برقراری و پرداخت مستمری بیکاری برای بیمه شدگان اقدام می کنند.
بیمه بیکاری به چه کسانی تعلق می گیرد؟
قبل از اینکه برای دریافت بیمه بیکاری اقدام کنید، باید شرایط آن را داشته باشید، این شرایط به شرح زیر است:
چطور می توان از بیمه بیکاری استفاده کرد؟
برای دریافت مقرری، متقاضیان بیمه بیکاری که شغل خود را به صورت غیرارادی از دست داده اند، حداکثر 30 روز از تاریخ بیکاری فرصت دارند موضوع را به واحد تعاون، کار و رفاه اجتماعی اطلاع دهند و آمادگی خود را برای اشتغال به کار تخصصی خود یا کار مشابه آن اعلام نمایند.در صورتی که متقاضی نتواند صرف مدت 30 روز از تاریخ بیکاری موضوع را به ادارات ذکر شده اطلاع دهد، مراجعه وی بعد از 30 روز با عذر موجه و با تایید هیأت حل اختلاف اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی تا 3 ماه امکانپذیر خواهد بود.
مدت بیمه بیکاری چقدر است؟
مدت پرداخت مقرری به بیمه شدگان واجد شرایط، بستگی به سابقه پرداخت حق بیمه از سوی آنان دارد، در حال حاضر کمترین مدت دریافت بیمه بیکاری برای مجردان و متاهلان به ترتیب 6 و 12 ماه است، بیشترین مقدار آن نیز به ترتیب 36 و 50 ماه برای بیمهشدگان مجرد و متأهل (یا متکفل) است.
استثناء: افراد مسن مشمول قانون بیکاری که در زمان بیکار شدن 55 سال سن یا بالاتر دارند و سابقه پرداخت 10 سال حق بیمه دارند، می توانند تا رسیدن به سن بازنشستگی از بیمه بیکاری استفاده کنند.
چندبار می توان از بیمه بیکاری استفاده کرد؟
محدودیتی در تعداد دفعات قابل استفاده از بیمه بیکاری وجود ندارد. حداکثر مدت استفاده از مقرری بیمه بیکاری با احتساب دوره های قبلی برای مجردین، 36 ماه و برای متاهلین یا متکفلین، جمعا به مدت 50 ماه است.
مبلغ بیمه بیکاری چقدر است؟
میزان پرداخت مقرری بیمه بیکاری 55 درصد متوسط حقوق و دستمزد بیمه شده است که بر اساس تعداد افراد تحت تکفل، تا 4 نفر و هر نفر 10 درصد قابل افزایش است، مشروط بر آنکه از حداقل دستمزد همان سال که توسط شورای عالی کار تعیین می شود کمتر نباشد و از 80 درصد حقوق بیمه شده نیز بیشتر نباشد.فردی که از مستمری از کار افتادگی جزئی استفاده می کند همزمان می تواند از مقرری بیمه بیکاری نیز بهره مند شود.
حقوق بیمه بیکاری چه زمانی واریز می شود؟
واریز حقوق بیمه بیکاری معمولا بین 10 ام الی 15 ام هر ماه انجام می شود. اگر بعد از این مدت واریزی صورت نگرفت باید به شعبه تامین اجتماعی مراجعه کرده و علت را جویا شوید.
آیا عیدی به بیمه بیکاری تعلق می گیرد؟
در این باره باید گفت، بیمه بیکاری یکی از حمایت های تامین اجتماعی است و صندوق تامین اجتماعی مکلف است با دریافت حق بیمه مقرر، به بیمه شدگانی که طبق مقررات این قانون موقتاً بیکار می شوند، مقرری بیمه بیکاری پرداخت کند. در صورتی که عیدی از طرف کارفرما و به سبب وجود رابطه اشتغال و مزدبگیری پرداخت می شود. بنابراین در دوران دریافت بیمه بیکاری به شخص عیدی تعلق نمی گیرد.
در چه شرایطی بیمه بیکاری لغو می شود؟
برای دریافت بیمه بیکاری چه مدارکی را باید همراه داشته باشیم؟
مزایای دریافت بیمه بیکاری چیست؟
یکی از مزایا این است که تمام مدتی که فرد بیمه بیکاری می گیرد، برای او به عنوان سابقه خدمت منظور می شود؛ یعنی ایام استفاده از مقرری بیمه بیکاری جزو سوابق پرداخت حق بیمه کارگران به لحاظ بازنشستگی، از کارافتادگی و فوت محسوب می شود. همچنین در صورت وجود نیاز به جذب نیرو، فرد در اولویت معرفی به واحدهای پذیرنده نیروی کار و اشتغال به کار جدید قرار می گیرد.