همیشه در شهرهای شلوغ و پر رفت و آمد، آمار تصادفات به تبعیت از تعداد خودروهای در حال تردد افزایش می یابد؛ در میان ازدحام خودروها برخی از رانندگان که تحمل ماندن در ترافیک و صف های طولانی خودروها را ندارند ممکن است با تخلفات حادثه ساز خود و دیگران را به مخمصه انداخته و موجب بروز حوادث رانندگی شوند.
این تخلفات برای رانندگان مقصر خالی از دردسر نخواهد بود و علاوه بر پرداخت بخشی از خسارت به عنوان فرانشیز بیمه شخص ثالث، باعث توقف خودروی آنها و همچنین توقیف گواهی نامه راننده مقصر از یک تا سه ماه خواهد شد؛ در ضمن رانندگی در این مدت برای آنها تخلف محسوب شده و در حکم رانندگی بدون گواهی نامه خواهد بود.
فرانشیز چیست؟
در اصطلاح بیمه ای فرانشیز سهم بیمه گذار از پرداخت خسارت است. در اکثر بیمه ها بخشی از پرداخت هر خسارت به عهده بیمه گذار است و باید آن را شخصا پرداخت نماید؛ البته در برخی از طرح های بیمه ای امکان خریدن پوشش حذف فرانشیز وجود دارد. اما در صورت خرید پوشش حذف فرانشیز، به همان میزان حق بیمه افزایش می یابد.مثلا اگر در بیمه ای فرانشیز 30 درصد وجود دارد در صورت خرید پوشش حذف فرانشیز، 30 درصد به حق بیمه اضافه می شود و بیمه گذار باید حق بیمه بیشتری پرداخت نماید.
فرانشیز بیمه شخص ثالث
با توجه به تعریف فرانشیز و دلایل وجود آن که در مطالب قبلی به آنها اشاره شد، گفته شد اِعمال فرانشیز بیمه شخص ثالث، توجیه فنی و منطقی از نظر قوانین بیمه ندارد؛ اما این امر نباید موجب شود تا تفاوتی بین رانندگان متخلف و حادثه ساز و سایر رانندگان نباشد!قانون بیمه شخص ثالث برای برخورد با آن دسته از بیمه گذارانی که با رانندگی مخاطره آمیز باعث بروز خسارت جانی یعنی خسارات منجر به فوت و یا جرح می شوند، فرانشیز بیمه شخص ثالث اعمال می نماید.
قوانین فرانشیز بیمه شخص ثالث
مطابق ماده 14 قانون بیمه شخص ثالث، در حوادث رانندگی که باعث بروز خسارات جانی شده است، در صورتی که کارشناس راهور ناجا علت حادثه را تصادف در اثر تخلفات حادثه ساز قید نماید، شرکت بیمه موظف است خسارت شخص زیان دیده را بدون هیچ قید و شرطی پرداخت نموده و برای بازیافت آن به مقصر حادثه رجوع نماید.به عبارت دیگر اگر راننده ای در اثر یکی از تخلفات حادثه ساز منجر به فوت شخص ثالث و یا سایر آسیب های جانی شود، پرداخت بخشی از خسارت به عنوان فرانشیز بیمه شخص ثالث به عهده وی خواهد بود.
در این بخش به تشریح درصد پرداخت فرانشیز بیمه شخص ثالث می پردازیم:
تخلفات رانندگی حادثه ساز
هیأت وزیران بنا به پیشنهاد وزارت کشور و به استناد تبصره ماده 5 قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل اشخاص ثالث، مصادیق و عناوین تخلفات رانندگی حادثه ساز را به شرح زیر اعلام نمود: