خسارت بیمه شخص ثالث سال 99 به سه بخش زیر تقسیم می شود:
خسارت چیست؟
به صورت کلی مفهوم «خسارت»:
درمورد انسان به معنی نقص عضو و یا در مرحله بالاتر فوت فرد است.در مورد اشیا و اموال به معنای از بین رفتن، تلف شدن، کم شدن یا معیوب شدن آن شی است.مثلاً در صورت برخورد دو خودرو یکی از آنها مقصر شناخته می شود، نقص ها و شکستگی ها و آسیب های واردشده به خودرو نوعی خسارت محسوب می شود.خسارت انواع مختلفی دارد؛ خسارت های مادی، خسارت های جانی و بدنی و خسارت های معنوی که در مبحث خسارت بیمه شخص ثالث به بیان دو نوع اول می پردازیم.
خسارت های مادی (پولی) در بیمه شخص ثالث:
در اینجا منظور از خسارت بیمه شخص ثالث آن دسته از خسارت هایی است که به اموال مردم (اشخاص ثالث) وارد می شود. مثل تصادف و خسارت به خودرو ثالث، شکستن شیشه مغازه یا خانه شخص ثالث، خراب شدن کشت و زراعت یک مزرعه و … خسارت بیمه شخص ثالث مصادیق بسیار زیادی دارد.این خسارت ها باعث زیان مادی شخص ثالث صاحب آن وسیله می شود و با پول قابل جبران است؛ جبران خسارت وارد شده به ماشین شخص ثالث، از بیمه نامه مقصر حادثه قابل پرداخت است.
خسارت های جانی و بدنی:
در اینجا منظور از خسارت بیمه شخص ثالث آن دسته از خسارت هایی است که به بدن و جسم انسان وارد می شود. مثلاً اگر در یک تصادف، فردی دست یا پایش را از دست بدهد یا دچار قطع نخاع شود یا هر نوع آسیبی به او برسد همه این ها زیان های بدنی و جسمی است. فوت و مرگ شخص ثالث هم نوعی خسارت جانی است.
از آنجایی که نمی توان برای جان انسان قیمتی گذاشت یا ارزش یک عضو را مشخص نمود؛ جبران خسارت فوت و یا نقص عضو قطعا کار بسیار دشواری است؛ اما بر اساس شرع و قانون برای جبران خسارت های جانی و بدنی مفهوم «دیه» به وجود آمد تا با پرداخت و جبران مالی بخش اندکی از زیان وارد شده جبران شود.جبران خسارت های جانی و بدنی وارد شده به شخص ثالث نیز از بیمه نامه مقصر حادثه قابل پرداخت است.
مفهوم خسارت جانی و بدنی در بیمه شخص ثالث:
به هر نوع دیه یا ارش (دیه ای است که مقدار و میزان آن مشخص نشده) که درصورت بروز آسیب، شکستگی، نقص عضو و ازکارافتادگی (جزیی یا کلی موقت یا دائم) یا فوت شخص ثالث به دلیل حوادث مشمول موضوع قانون بیمه اجباری شخص ثالث است خسارت بدنی بیمه شخص ثالث گفته می شود.بیمه شخص ثالث خودرو تمامی هزینه های درمانی و دیه را جبران خواهد کرد.
تعریف حادثه در خسارت بیمه شخص ثالث:
حوادث شامل هرسانحه ناشی از وسایل نقلیه موتوری و محمولات آنها از قبیل تصادم، تصادف، سقوط، واژگونی، آتش سوزی و یا انفجار یا هر نوع سانحه ناشی از وسایل نقلیه بر اثر حوادث غیرمترقبه است.
مدارک مورد نیاز تشکیل پرونده خسارت جانی شخص ثالث (دیه)
مدارک مورد نیاز تشکیل پرونده خسارت مالی شخص ثالث
شرایط متفاوت حواث و زیان های وارد شده، منجر می شود بررسی و پرداخت خسارت خودرو در بخش مالی به چند دسته تقسیم شود، در این قسمت به آنها خواهیم پرداخت:
1-خسارت بیمه شخص ثالث بدون کروکی
با رعایت شرایطی پرونده تشکیل و خسارت پرداخت می شود، در این قسمت به این شرایط اشاره می کنیم:
پس از مراجعه طرفین حادثه به یکی از مراکز پرداخت خسارت خودرو و اعلام حادثه، فرم اعلام خسارت بدون کروکی را تنظیم، تکمیل و امضای نموده و بر اساس مدارک ارائه شده پرونده خسارت تشکیل می شود.
2-مدارک تشکیل پرونده خسارت مالی شخص ثالث بدون کروکی
3-مدارک تشکیل پرونده خسارت مالی شخص ثالث با کروکی سازشی