از مهم ترین عوامل ایجاد تصادفات، نقص فنی در خودرو است؛ که موجب بروز خسارت های غیرقابل جبران مالی و جانی میشود. نقص فنی خودرو دارای انواع مختلفی است، که در ادامه قصد داریم علاوه بر تعریف نقص فنی و انواع آن به نحوه جبران خسارت تصادف هر یک در زمان بروز حوادث بپردازیم:
نقص فنی خودرو چیست؟
بر اساس تعریف آئین نامه راهنمایی و رانندگی، به هر نوع نقص یا تغییر در وضعیت ظاهری و فنی وسیله نقلیه که موجب کاهش ضریب ایمنی در رانندگی و یا افزایش بیش از حد مجاز گازها یا آلاینده های هوا و یا آلودگی صوتی گردد، نقص فنی گفته می شود.
نقص هایی که می توانند باعث بروز حادثه شوند:
نقص فنی خودرو به دو حالت تقسیم می شود:
نقص فنی حادث:
نقصی است که در هنگام رانندگی، به صورت آنی در وسیله نقلیه به وجود می آید و موجب تصادف می شود. و نمی توان انتظار داشت راننده از آن اطلاع داشته باشد. مانند ترکیدن لاستیک هنگام رد شدن خودرو از روی یک شی تیز در حین رانندگی در شب که موجب بروز و حادثه می شود.
نقص فنی مستمر:
نقصی است که به مرور زمان در خودرو ایجاد می شود و عموماً راننده و دارنده وسیله نقلیه نیز از وجود آن مطلع است؛ اما به دلیل بی توجهی یا سهل انگاری اقدامی برای رفع مشکل نمی کند، و آگاهانه یا غیر آگاهانه به رانندگی با وسیله دارای نقص ادامه می دهد. در صورت بروز حادثه در این موارد، شخص راننده مسئول حوادث اتفاق افتاده می باشد. مانند راننده ای که از فرسوده بودن لاستیک خودروی خود مطلع است ولی آنها را تعویض نکرده است.
شرایط و نحوه پرداخت خسارت تصادف در حوادث با نقص فنی مستمر و حادث:
خسارت های مالی و جانی (شخص ثالث):
در مواردی که راننده مقصر حادثه به دلیل نقص فنی حادث یا مستمر در خودرو خود باعث به وجود آمدن آسیب و زیان جانی و مالی برای دیگری شود، کاملاً مسئول بوده، و در هر صورت غرامت حادثه از محل بیمه شخص ثالث وی قابل پرداخت خواهد بود.
خسارت های مالی (بیمه بدنه):
حادث یا مستمر بودن نقص فنی در بیمه بدنه تأثیرگذار است، و در هر یک به ترتیب زیر عمل می گردد:
نقص حادث:
در هر صورت خسارت به صورت کامل بعد از کسر کسورات قانونی پرداخت می شود.
نقص مستمر:
در حوادثی که علت اصلی حادثه نقص فنی مستمر وسیله نقلیه باشد، بعضی از شرکت های بیمه خسارت وارد شده را به هر میزان که باشد، به طور کامل غیر قابل پرداخت اعلام مینمایند؛ در صورتی که این امر کاملاً اشتباه است و باید دقیقاً آن قسمت از پرداخت خسارت که مربوط به نقص فنی مستمر بوده است حذف کنند، نه کل خسارت خودرو را. در صورتی که شرکت بیمه گر قصد دارد حوادث ناشی از مستمر بودن نقص فنی خودرو را به صورت کامل غیر قابل پرداخت اعلام نماید، باید از قبل در شرایط خصوصی در بیمه نامه آن را درج نمایند.
پاسخ زینگ:
سلام. از افراد متخصص در این موضوع خواهشمند است پاسخ خود را درج نمایند (ثبت نام متخصصان)