DPS کوتاه شده عبارت Dividend Per Share است. این عبارت نشان دهنده مقدار سودی است که به ازای هر سهم به سهامداران تعلق می گیرد. در واقع DPS مقداری از EPS است که بین سهامداران تقسیم می شود و به آن سود تقسیمی نیز می گویند.
نحوه پرداخت سود تقسیمی
مقدار سودی که به سهامداران تعلق می گیرد و تاریخ پرداخت آن، توسط هیئت مدیره در مجمع عمومی سهامداران مشخص می شود. هیئت مدیره با توجه به سیاست های شرکت، میزان سود تقسیمی را تعیین می کند.
برای مثال برخی از شرکت ها قسمت عمده ای از سود ایجاد شده طی یک سال مالی را برای ایجاد طرح های توسعه ای، بین سهامداران تقسیم نمی کنند. حتی ممکن است در یک دوره، هیئت مدیره تصمیم بگیرد که کل سود حاصل شده را بین سهامداران تقسیم کند و یا هیچ سودی را تقسیم نکند. بعد از مشخص شدن میزان سود تقسیمی، شرکت ها تنها 8 ماه زمان دارند تا این سود را بین سهامداران تقسیم کنند.
معمولا مقدار سود تقسیمی DPS کمتر از سود حاصل شده EPS شرکت است. شرکت ها عمدتا مقداری از سود را برای پرداخت هزینه های احتمالی و یا مصارف مختلف پیش خود نگه می دارند. مثلا ممکن است مقداری از سود را جهت پرداخت بدهی ها، پرداخت سنوات پرسنل، پیش خرید مواد اولیه و... نزد خود نگه دارند و مابقی آن را بین سهامداران تقسیم کنند.
گاهی نیز ممکن است میزان سود تقسیمی بیشتر از سود حاصله از فعالیت شرکت باشد، اما چطور؟
اگر شرکت تصمیم بگیرد که علاوه بر سود حاصل شده امسال، مقداری از سود انباشته را نیز بین سهامداران تقسیم کند، این مقدار بیشتر از سود خالص هر سهم می شود.
چرا باید روند توزیع سود تقسیمی را بررسی کنیم؟
بررسی روند توزیع سود تقسیمی و مقدار آن در گذشته از جمله مواردی است که پیش از سرمایه گذاری، خصوصا سرمایه گذاری بلند مدت، حتما باید به آن توجه کرد. چون در مواقعی که بازار صعودی نیست و تغییر زیادی را در قیمت ها مشاهده نمی کنیم، حداقل در بلند مدت به ازای هر سهم سود خوبی نصیبمان شود.
مثال: فرض کنید سود خالص هر سهم یک شرکت یعنی EPS آن 5000 ریال باشد. این شرکت 2000 ریال از سود هر سهم را برای راه اندازی یک خط تولید جدید و پرداخت هزینه های احتمالی کنار می گذارد. اگر شما 12000 عدد از سهام این شرکت را داشته باشید، چه مقدار سود به شما تعلق می گیرد؟ (با فرض این که هیچ گونه تغییری در قیمت سهام ایجاد نشود.)
پاسخ: همان طور که در مثال ذکر شده است از هر 5000 ریال سود هر سهم، 2000 ریال آن توسط شرکت کنار گذاشته می شود. با کسر این مبلغ از سود هر سهم (3000 = 2000-5000)، 3000 ریال به ازای هر سهم باقی می ماند که بین سهامداران تقسیم می شود. طبق فرضیات مسئله شما 12000 سهم دارید که به ازای هر کدام 3000 ریال سود به شما تعلق می گیرد. در واقع میزان سود شما در این سرمایه گذاری به اندازه 36000000 ریال بوده است.
بعد از تقسیم سود نقدی و باز شدن سهم، قیمت هر سهم به اندازه میزان سود تقسیمی کاهش می یابد. اگر قیمت سهم در مثال بالا قبل از تقسیم سود 10000 ریال بوده، بعد از تقسیم سود نقدی قیمتش به اندازه 3000 ریال کاهش می یابد و با قیمت جدید 7000 ریال بازگشایی خواهد شد.