افت بازار سهام و قیمت سهام می تواند بر اثر عوامل مختلفی رخ دهد. عواملی مانند فروش بسیار زیاد سهام توسط سهامدار عمده، تأثیرگذاری اقتصاد جهانی بر بازار بورس، تأثیر تحلیل ها و اخبار منفی بر افت بازار سهام و قیمت سهام. که ما در ادامه قصد داریم به بررسی دلیل افت بازار سهام و قیمت سهام چیست بپردازیم.
زمانی که از نظر سودآوری عملکرد یک شرکت، بیشتر از انتظار فعالان بازار باشد، قیمت سهام آن معمولا باید رشد نماید. اما توجه فرمایید که این موضوع همیشه اتفاق نخواهد افتاد و حتی در خیلی از مواقع که درآمد بیشتر از انتظار توسط شرکت گزارش می شود، قیمت سهم کاهش پیدا می کند.
سرمایه گذاران باید دلایل این افت و کاهش قیمت سهام را بدانند، زیرا گاهی اوقات آن دلایل شاید آشکار نباشد. در ادامه، به 5 دلیل اصلی که باعث افت ناگهانی و غیرمنتظره قیمت سهام می شود اشاره می کنیم.
فروش بسیار زیاد سهام توسط سهامدار عمده
فروش بسیار زیاد سهام توسط سهامدار عمده از دلیل افت بازار سهام و قیمت سهام می باشد.زمانی که بعضی از حقوقی ها سهام یک شرکت را خریداری می کنند، برای خود یک هدف قیمتی مشخص می کنند این هدف قیمتی به صورت یک محدوده قیمتی یا یک رویداد خاص برای فروش می باشد.
به طور مثال امکان دارد سیاست های یک سهامدار عمده به این صورت باشد که اگر سود عملیاتی شرکت مورد نظرش به صورت مداوم کاهش پیدا کرد اقدام به فروش تعداد زیادی از سهام های خود کند.
یا به طور مثال مشخص می کنند اگر قیمت سهام از 500 تومان بیشتر شد، زمان شناسایی سود است و منطقی است که میزان سرمایه گذاری خود را در آن شرکت کاهش دهند.
البته دقت فرمایید که فروش سهام توسط سهامداران عمده، هزاران دلیل مختلف می تواند داشته باشد و اگر این فروش به صورت گسترده باشد و عرضه از تقاضا بیشتر شود قیمت آن سهام افت خواهد کرد.
چگونه از فروش گسترده سهام توسط سهامدار عمده مطلع شویم؟ این آمارها در سایت Tsetmc.com در صفحه نماد یک شرکت مشخص است.
تأثیرگذاری اقتصاد جهانی بر بازار بورس
تأثیرگذاری اقتصاد جهانی بر بازار بورس صنایع اصلی بورس ایران مانند سیمان، سنگ آهن، پتروشیمی، صنایع فولاد، فلزات رنگی و سایر سرمایه گذاری های مرتبط که بالغ بر 60درصد ارزش بازار را شامل می شوند، تحت تأثیر قیمت کالاها در بازارهای بین المللی و اقتصاد جهانی قرار دارند.
در نهادهای مالی مدیران حرفه ای قادر خواهند بود تا با تحلیل وضعیت آخرین قیمت کالاها در بازارهای جهانی، قیمت و ارزش سهام شرکت های مرتبط داخلی را پیش بینی نمایند.
بر همین اساس است که حرفه ای ها از ریزش ناگهانی قیمت سهام در شرکت های بورسی، ضرر کمتری می بینند؛ چون با پیش بینی به موقع کاهش قیمت های جهانی سهام های مرتبط را میفروشند.
تأثیر تحلیل ها و اخبار منفی بر افت بازار سهام و قیمت سهام
تحلیل ها و اخبار منفی دلیل افت بازار سهام و قیمت سهام می باشد. بعضی وقت ها یک خبرنگار، تحلیلگر یا یک رسانه که بیننده و مخاطب های زیادی دارد، درباره وضعیت یک صنعت یا شرکت، تحلیل یا اخبار منفی را منتشر می کند.
اطلاعات منتشر شده اگر مقدار کمی هم منفی باشد قادر خواهد بود بر نظر سرمایه گذاران تأثیر بگذارد، علی الخصوص افراد نوسان گیر که سرمایه گذاریشان کوتاه مدت و رفتارهای احساسی شان بیشتر می باشد.
انتشار این اطلاعات و تحلیلهای منفی، باعث افزایش فشار فروش در معاملات سهام می شود و قطعا باعث افت قیمت سهم می شود.
اما انتشار این اطلاعات فقط سرمایه گذار خرد را تحت تأثیر قرار می دهد چون سرمایه گذاری که حرفه ای است می داند زمانی که تحلیل ها و اطلاعات منفی در مورد یک شرکت منتشر شود و در نتیجه آن قیمت سهم افت کند، ولی وضعیت بنیادی آن شرکت تغییری نکرده باشد، این تغییر قیمت فقط یک موقعیت خرید می باشد.
چون میداند قیمت دوباره به حالت اول خود برمی گردد زیرا پس از اینکه فشار فروش روانی ناشی از آن اطلاعات منفی کنار رود، قیمت سهم رشد خواهد کرد و در بیشتر مواقع تا سطح قیمت قبلی خواهد رسید.
تأثیر عوامل اقتصاد کلان کشور بر افت قیمت سهام
عوامل بد اقتصاد کلان کشور می تواند دلیل افت بازار سهام و قیمت سهام باشد. شرکت ها از عوامل و متغیرهای کلان اقتصادی مانند مالیات، نرخ ارز، تعرفه بازرگانی، بهره، حامل های انرژی و…تأثیر می گیرند.
تحلیل گران با تجربه روند تغییرات متغیرهای کلان اقتصادی و تأثیر آنها بر صنایع مختلف را تجزیه و تحلیل می کنند و نسبت به خرید و فروش سهام در بازار سرمایه اقدام می نمایند.
این افراد اکثر اوقات قبل از صعود یا سقوط ارزش سهام، سیگنال های موثر بر اقتصاد کلان را رصد می کنند و مانع از زیان به سرمایه شان می شوند. به طور مثال افزایش زیاد نرخ ارز باعث رشد قیمت سهام در شرکت های صادراتی می گردد که به طور معمول هزینه های آن ها ریالی و درآمد هایشان ارزی می باشد.
تغییر در نرخ مالیات باعث تحول در بازارهای مالی خواهد شد و تصمیمات کلان بر کاهش یارانه های انرژی هم قادر است بر اقتصاد صنایع انرژی بر مانند سیمان، فولاد، پتروشیمی و… تأثیر گذار باشد و قیمت سهام آن ها را با کاهش بسیار زیادی مواجه کند.
تأثیر به وقوع نپیوستن شایعات بر افت بازار سهام و قیمت سهام
به وقوع نپیوستن شایعات می تواند دلیل افت بازار سهام و قیمت سهام باشد در بعضی اوقات زمانی که یک شرکت طبق پیش بینی های انجام شده، سودآوری دارد اما این میزان سودآوری در گزارش مالی اعلام شده، شایعاتی که وجود داشته را محقق نمی سازد. به طور مثال شایعه شده که شرکت x در سه ماهه اول سال مالی، 800 ریال سود خواهد ساخت ولی این اتفاق نمی افتد.
اینگونه شایعات می تواند یک تخمین غیررسمی در بازار باشد که فقط در مورد سود یک شرکت حدس می زند. اگر این شایعات مخصوصا به طور گسترده همه جا پخش شوند، تأثیرات بیشتری را بر روی قیمت سهام خواهند گذاشت.
تأثیر عملکرد ضعیف شرکت بر افت بازار سهام و قیمت سهام
عملکرد ضعیف شرکت می تواند دلیل افت بازار سهام و قیمت سهام باشد. بعضی وقت ها افت قیمت سهام فقط از طریق شایعه ها و اینگونه عوامل اتفاق نمی افتد بلکه یک دلیل بنیادی وجود دارد.
به طور مثال نقدینگی شرکت به طرز قابل ملاحظه ای کم شده یا اینکه در صورت های مالی یک شرکت حاشیه سود خالص کاهش یافته است یا شرکت هزینه های عمومی و تولیدی خیلی زیادی را برای ایجاد یک محصول جدید پرداخت کرده باشد.
سرمایه گذاران حتما باید صورت های مالی شرکت را بررسی نمایند تا مشاهده نمایند پیش بینی های انجام شده محقق خواهد یافت یا نه. بررسی و تجزیه و تحلیلی وضعیت اقتصادی شرکت اهمیت بسیار زیادی دارد، چون دیر یا زود این وضعیت در قیمت سهام آن تأثیر خواهد گذاشت.
حتما به حاشیه سود خالص و هزینه های عملیاتی که در گزارش های سه ماهه و یک ساله در چند سال مالی بررسی شده اند توجه نمایید و همچنین موجودی نقدی شرکت را در دوره های قبلی و فعلی بررسی کنید.
این نکته را هم که در موفقیت شما خیلی می تواند تأثیر گذار باشد توجه فرمایید حتما به بررسی نظرات مختلف رسانه ها و تحلیلگران در مورد سود و وضعیت اقتصادی شرکت موردنظرتان بپردازید به این دلیل که امکان دارد اطلاعاتی یافت شود که توسط شما نادیده گرفته شده بوده یا به آن دقت نشده باشد.