سبدگردانی از واژه سبد گردان می آید و به شخصی حقوقی اطلاق می شود که براساس ویژگی های سرمایه گذار یعنی سرمایه ی شخصی و سطح ریسک پذیری سرمایه گذار، سبدی مناسب برای سرمایه گذار تشکیل می دهد و به صورت مداوم این سبد را مدیریت می کند.
سبدگردانی یا مدیریت پرتفو یکی از خدماتی است که توسط شرکت های سبدگردان یا برخی کارگزاری های بورس اوراق بهادار که دارای مجوز لازم از سازمان بورس و اوراق بهادار هستند انجام می شود. سبدگردانی این امکان را به سرمایه گذاران می دهد تا بتوانند مسئولیت معاملات اوراق بهادار و مدیریت پرتفوی خود را به افراد توانا و خبره ای که دانش، مهارت و تسلط کافی دارند، واگذار نمایند.
بند 17 ماده 1 قانون بازار اوراق بهادار و بند 4 ماده ماده 1 دستورالعمل تأسیس و فعالیت سبدگردان به تعریف سبدگردان و فعالیت سبدگردانی می پردازد.
قانون بازار اوراق بهادار، ماده 1، بند 17: "سبدگردان شخصی حقوقی است که در قالب قراردادی مشخص و به منظور کسب انتفاع، به خرید و فروش اوراق بهادار برای سرمایه گذار می پردازد".
دستورالعمل تأسیس و فعالیت سبدگردان، ماده 1، بند 4: "سبدگردانی عبارت از تصمیم به خرید، فروش یا نگه داری اوراق بهادار به نام سرمایه گذار معین توسط سبدگردان در قالب قراردادی مشخص، به منظور کسب انتفاع برای سرمایه گذار است و منظور از سبد اختصاصی، مجموع دارایی های موضوع سبدگردانی (اعم از وجه نقد، اوراق بهادار و مطالبات) می باشد که به مشتری معینی تعلق دارد".
دریافت مجوز سبدگردانی به قدری دشوار است که می توان با اطمینان گفت شرکت هایی که توانسته باشند از فیلتر تایید صلاحیت سازمان بورس رد شوند، از نظر اعتباری قابل اعتماد هستند.
نحوه انتخاب سبدگردان مناسب
توصیه ما به شما این است که از سپردن سرمایه خودتان به اشخاص حقیقی و یا حقوقی که بدون دریافت مجوز از سازمان بورس اقدام به ارائه خدمات سبد گردانی می کنند خودداری کنید. برای مشاهده مشخصات و نشانی شرکت های سبدگردانی می توانید به پایگاه اینترنتی رسمی سازمان بورس و اوراق بهادار به نشانی www.seo.ir بخش نهادهای مالی تحت نظارت مراجعه کنید.
مهم ترین و حساس ترین بخش در مورد اینکه دارایی هایمان را به کدام یک از سبد گردان های رسمی بدهیم. انتخاب مناسب ترین سبد گردان است. چهار معیار زیر از مهم ترین نکات در انتخاب یک سبدگردان مناسب است:
فواید سبدگردانی
حداقل سرمایه برای سبدگردانی چقدر است؟
حداقل میزان سرمایه برای بهره مندی از خدمات سبدگردانی توسط شرکت سبدگردان مشخص می شود. بنابراین نمی توان عدد قطعی برای حداقل میزان سرمایه اعلام نمود زیرا هر شرکت سبدگردان با توجه به سیاست های مالی که دارد حداقل میزان سرمایه متفاوتی را تعریف می کند. اما حداقل سرمایه معمولا 500 میلیون تومان به بالا می باشد.
برخی از نکات مهم در قرارداد سبدگردانی:
آورده سرمایه گذار:
فرایند سبدگردانی برای ارائه یک کار با کیفیت، فرایند حساسی محسوب می شود. برای آنکه شرکت های سبدگردان و یا کارگزاری های دارای مجوز صاحب نام در این زمینه بتوانند خدمات قابل قبولی به سرمایه گذارانشان ارائه دهند، معمولاً حداقل مبلغی برای سرمایه گذاری در نظر گرفته می شود.
کارمزدهای سبدگردانی:
کارمزدها در فرایند سبدگردانی با توجه به بازدهی کسب شده سبدگردان تعریف می شوند. یعنی در صورتی که سبدگردان نتواند بازدهی بیش از نرخ سود سپرده کوتاه مدت بانکی را کسب کند، عملا کارمزدی از سرمایه گذار در یافت نمی کند. کارمزد سبدگردان به صورت درصدی از سود مازاد بر نرخ سود سپرده کوتاه مدت بانکی تعریف می شود. هر چقدر حجم آورده سرمایه گذار بیشتر باشد، درصد سهم کارمزد سبدگردان در سیستم کمتر تعریف می گردد.
محدودیت های معاملاتی:
در این قرارداد سرمایه گذار می تواند به صورت رسمی محدودیت هایی را برای معاملات، سبدگردان ایجاد کند. به عنوان مثال بند عدم ورود به برخی صنایع در قرارداد می تواند ذکر شود.
گزارشات:
برای هر سبد یک دسترسی در نرم افزار رسمی سبدگردانی تعریف می شود. این نرم افزار اطلاعات آماری از میزان بازدهی سبد و جزییات معاملات سبد را در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهد.
فرایند نظارت بر عملیات سبد گردانی:
هر سبد (پرتفو) یک امین سبد هم دارد که معمولا یک موسسه حسابرسی این وظیفه را می پذیرد. امین سبد با دسترسی به نرم افزار سبدگردانی وظیفه نظارت بر رعایت قوانین و مقررات توسط سبدگردان را به عهده دارد. هر زمان که سبدگردان از چهارچوب قرارداد با سرمایه گذار خارج شود، امین سبد طی نامه ای موارد را به استحضار سازمان بورس می رساند. سازمان بورس هم مطابق مقررات با سبد گردان برخورد می کند.
مراحل تشکیل سبد در فرایند سبد گردانی
برای این که بخواهید فرایند سبد گردانی را آغاز کنید باید فرایندی را طی کنید که این فرایند به صورت زیر است:
1. در ابتدا باید به سبدگردان مناسب را انتخاب کنید و برای همکاری به آنها مراجعه نمایید.
2. سرمایه گذار و سبد گردان نسبت به پر کردن فرم های مربوطه باید اقدام کنند.
4. در گام بعدی میزان ریسک پذیری سرمایه گذار و وضعیت سرمایه گذار توسط سبد گردان مورد بررسی قرار می گیرد.
5. حال نوبت به خرید یا فروش سهام می رسد که برای این منظور سرمایه گذار باید وجه مربوط به خرید سهام را واریز کند و یا این که گواهی هایی که مربوط به نقل و انتقال سهام است ارائه دهد.
6. سپس قرارداد سبد گردانی و قرارداد امین باید تنظیم شود.
7. در گام بعدی مدارک مورد نیاز باید به سازمان بورس و اوراق بهادار امضا شود تا سرمایه گذار کد سبد دریافت کند.
8. پس از دریافت کد سبد، می توان برای سرمایه گذار سبد اختصاصی تشکیل داد
9. سبدی که برای سرمایه گذار انتخاب می شود باید توسط تحلیل های تکنیکال بورس و کارشناسانه مدیریت شود.
10.پس از این سرمایه گذار باید گزارش های ماهانه را به سازمان بورس و سرمایه گذار ارائه دهد و در نهایت باید قراردادی به منظور خرید، فروش، فسخ و یا تمدید قرارداد تنظیم شود.
پاسخ زینگ:
سلام. از افراد متخصص در این موضوع خواهشمند است پاسخ خود را درج نمایند (ثبت نام متخصصان)