شرکت های بازرسی کالا
گسترش تجارت جهانی چنان رشدی داشته که دیگر هیچ کشوری نمی تواند خود را بی نیاز از آن دانسته و خودکفایی مطلق داشته باشد. این گسترش رقابت را بیشتر و البته بازار دادوستد خارجی را نیز پیچیده تر کرده است. لذا مبادله کالا دیگر مانند بازارهای سنتی فقط شامل خریدار و فروشنده نبوده و افراد و شرکت های دیگری نیز به امر واردات و صادرات کالا وارد شده و دخیل هستند.
در این راستا به منظور کنترل و بازرسی کالا در تجارت بین المللی شرکت های بازرسی کالا به وجود آمدند. وظیفه اصلی این شرکت ها بررسی و نظارت بر کیفیت و کمیت کالاهای وارداتی و صادراتی و صدور گواهی نامه های مربوطه است. شرح وظایف، تعهدات و مسئولیت های شرکت های بازرسی کالا در تجارت تا حد زیادی در قوانین سازمان های بین المللی آمده است. در این مطلب به بررسی این وظایف بر اساس قوانین ایران می پردازیم.
اهمیت بازرسی کالا در تجارت بین المللی
اطمینان از کیفیت و مرغوبیت کالا وارداتی و صادراتی، همواره دغدغه اصلی تجار و دیگر فعالان بخش بازرگانی و از همه مهم تر مسئولین کشورهای مقصد بوده است.
امروزه بازرسی کالا (Inspection) به جز جدائی ناپذیر پروسه واردات و صادرات تبدیل شده است. گسترش این موضوع در سطح جهانی تا حدی بوده که از بازرسی کالا به عنوان یکی از مراحل پیچیده و کاملاً تخصصی بازرگانی یاد شود.
در این راستا کمیته جهانی استاندارد (ایزو) به منظور تسهیل این امر، اقدام به تدوین دستورالعمل هایی در زمینه بازرسی کالا نموده که در حال حاضر این استانداردها مرجع و منبع کشورهای مختلف جهان در بحث بازرسی کالا شده است.
نقش شرکت های بازرسی کالا در تجارت بین المللی
اهمیت بازرسی کالا و تخصصی شدن آن سبب شد تا شاهد پدید آمدن شرکت های بازرسی کالای زیادی در سطح جهان باشیم.
مهم ترین وظیفه یک شرکت بازرسی کالا، بررسی و کنترل کالای موردنظر و نیز صحت انجام معامله است. ازآنجایی که بازرسی کالا به شیوه های گوناگون و در مراحل مختلف قابل انجام است، بازرسان این شرکت ها بر اساس توافق صورت گرفته بین خریدار (واردکننده کالا) و فروشنده (صادرکننده کالا) به کنترل و نظارت بر روند ساخت، یا بررسی نهایی محموله و اسناد فنی تولید قبل از بارگیری و یا آزمایش و نمونه برداری از کالا جهت انطباق محصول با متن قرارداد و صدور گواهی نامه های لازم می پردازند.
مهم ترین وظایف شرکت های بازرسی کالا
انواع بازرسی ها و ارزیابی انطباقی شرکت های بازرسی کالا
شرکت های بازرسی کالا پس از توافق با طرف قرارداد، طبق درخواست مشتری به کنترل و ارزیابی کالای موردنظر می پردازند. این بازرسی ها به طور معمول به یکی از 3 روش زیر انجام می گیرد:
همچنین بر اساس زمان بازرسی و این که در چه مرحله ای ارزیابی صورت گیرد، بازرسی کالا را می توان به 5 نوع زیر دسته بندی نمود:
انواع گواهی نامه های صادره شرکت های بازرسی کالا
شرکت های بازرسی کالا پس از بررسی و ارزیابی کالا و انطباق آن با خواسته های مشتری اقدام به صدور گواهی نامه و تائیدیه های گوناگون می نماید که مهم ترین آن عبارت اند از:
شرکت های بازرسی کالا در ایران
موسسه استاندارد ایران به منظور جلوگیری از ورود کالاهای نامرغوب به داخل کشور، خروج کالاهای بی کیفیت از کشور و نیز افزایش کیفی تولیدات داخلی اقدام به تدوین ضوابطی سخت گیرانه نموده که رعایت آن ها اجباری است.
در گذشته دریافت گواهی استاندارد تنها از طریق موسسه امکان پذیر بود. لیکن به تازگی این موسسه با همکاری شرکت های بازرسی کالای مستقل، صدور گواهی نامه استاندارد را به این شرکت ها واگذار کرده است.
نحوه دریافت گواهی استاندارد از شرکت های بازرسی کالا
طبق شرایط جدید، واردکنندگان کالا می توانند پیش از صدور اسناد ثبت سفارش کالای خود، مراحل ابتدایی دریافت گواهی استاندارد را از طریق شرکت های بازرسی کالا سپری نمایند تا پس از وارد شدن کالا به کشور، تشریفات ترخیص کالا در زمان کوتاه تری سپری گردد. جهت این کار باید مراحل زیر سپری شود:
مراحل دریافت گواهی استاندارد از طریق شرکت های بازرسی کالا
فهرست استانداردهای مورد تائید موسسه استاندارد ایران