به نظر می رسد راه اندازی بازار متشکل ارزی مهم ترین برنامه دولت برای مهار تلاطم های بازار ارز است. اما مهم ترین نکاتی که درباره این بازار وجود دارد، چیست؟
- بازار متشکل ارزی می تواند به شفافیت در بازار ارز و سامان دهی این بازار و هم چنین کنترل فضای دلالان در معاملات ارزی و کف خیابان منجر شود.
- هم اکنون بازار دبی و سلیمانیه عراق به عنوان مراجع مهم تعیین قیمت دلار و ارز در داخل کشور به شمار می روند اما با راه اندازی بازار متشکل ارزی یا همان بورس ارز عملا اثرگذاری آن بازارها کاهش پیدا می کند.
- بازیگران اصلی بازار متشکل شامل بانک مرکزی، بانک ها و صرافی های دارای مجوز می شوند. همچنین بعد از راه اندازی این بازار عملا امکان کنترل صرافی های غیرمجاز و... به وجود خواهد آمد.
- در بازار متشکل ارزی فعلا امکانی برای خرید و فروش جزئی ارز از سوی افراد حقیقی وجود ندارد.
- قرار است در بازار متشکل ارزی معاملات با اسکناس و نقد انجام شود. بر این اساس صادرکنندگان و دارندگان ارز می توانند از طریق صرافی ها برای فروش، نرخ موردنظر خود را در سامانه بازار متشکل به ثبت برسانند.
- بازار متشکل جایگزین سامانه نیما نیست.
- بازار متشکل ارزی کار خود را با دو یا سه ارز؛ دلار، یورو و درهم شروع خواهد کرد و قرار است به مرور زمان تعداد این ارزها افزایش پیدا کند.
- سهامداران اصلی بازار متشکل، شامل کانون صرافان، کانون بانک های دولتی، کانون بانک های خصوصی و فرابورس هستند.
- طبق اعلام مسئولان بانک مرکزی نرخ ها در بازار متشکل ارزی بر اساس عرضه و تقاضا و نظر کارشناسی تعیین خواهد شد.
- طبق اعلام مسئولان بازار متشکل ارزی اگر عرضه ارز بیش از تقاضا و نیاز بازار باشد، بانک ها وارد شده و آن را خریداری می کنند.