کنسرو تن ماهی، یکی از پرمصرف ترین غذاهای آماده در زندگی روزمره می باشد. این محصول در بازار ایران، یکی از محصولات محبوب می باشد. به طور کلی، ایران 5درصد از کل کنسرو تن ماهی جهان را تولید می کند. به گزارش صنایع کنسرو ایران، 80درصد شهر نشینان، در سبد غذایی خود، ماهی تن مصرف می کنند.
میزان مصرف این افراد مطابق نمودار زیر است:
انواع ماهی کنسرو در ایران، کنسرو ماهی تن ( scombridae) می باشد. این نوع ماهی ها به خاطر سرعت بالای شنا در آب، دارای گوشتی صورتی و قرمز رنگ می باشد که نشانگر میزان بالای پروتئین آن است. (گیدِر)، (زرده)، (اَسبَک) و (هَوور) محبوب ترین انواع ماهی تن هستند که در کنسروسازی مورد استفاده قرار می گیرند، دارای بالاترین کیفیت و میانگین قیمت می باشند.
متوسط طول ماهی های خانواده تن، 1 متر است و تا حدود 2.4 متر نیز می رسد.
تامین ماهی تن از آب های ایران:
در حال حاضر، ماهی های موجود در آب های دریای عمان، که محل تامین ماهی های ایرانی است، اکثرا از نوع ماهی (هوور) هستند که به علت استخوانی بودن و وزن کم، کیفیت بالایی برای تهیه تن ماهی ندارند. همچنین کشت سنتی ماهی در ایران، باعث شده تا در تمام فصول سال، امکان صید این ماهی ها وجود نداشته باشد.
کره جنوبی، اسپانیا، هند، و آفریقای جنوبی، از دیگر کشورهای تامین کننده ماهی تن می باشند.
کره جنوبی و به طور کلی آسیاس شرقی، دارای ماهی تن با کیفیت بالاست و میزان باکتری موجود در آن، پایین است که ویژگی مطلوبی برای ماهی تن مورد نیاز کنسروسازی می باشد. این ماهی ها، با حدود قیمتی 7-8 دلار آمریکا به ایران می رسند.
ماهی های اسپانیا نیز دارای همین شرایط و حدود قیمتی یکسان می باشند. البته لازم به ذکر است که مقررات صید سختگیرانه که جدیدا در این مناطق اعمال شده است، باعث افزایش قیمت ماهی خواهد شد.
محل تامین دیگر، هندوستان می باشد که ماهی تن خود را از اقیانوس هند صید می کند. این ماهی ها، باکتری بالاتری نسبت به سایر ماهی ها دارند و میزان گوشت ماهی ها نیز کمتر بوده که منجر شده است که ماهی تن هندوستان با قیمتی پایین تر، در حدود 2 تا 3 دلار به خریداران ایرانی فروخته شود.
به طور کلی و با توجه به نسبت تولید و نیاز داخلی، واردات ماهی تن به کشور بسیار قابل ملاحظه است.