سیستان و بلوچستان بعد از کرمان یکی از پهناورترین استان های ایران و مساحتی نزدیک به مساحت کشور سوریه را دارد. این استان با کشورهای پاکستان و افغانستان هم مرز است و به دلیل موقعیت ترانزیتی که دارد از اهمیتی زیادی برخوردار است. بندر چابهار تنها بندر اقیانوسی است که به آبهای آزاد و کشورهای آسیای میانه دسترسی دارد. مرکز این استان زاهدان می باشد. که از طریق راه آهن با میرجاوه در استان پاکستان ارتباط دارد و از طریق کرمان به راه آهن سراسری ایران متصل است.
گمرکات سیستان و بلوچستان:
این استان دارای دوازده گمرک می باشد.
- گمرک زاهدان: گمرک زاهدان، تمامی امور مربوط به صادرات و واردات قطعی و موقت، ترانزیت خارجی مبدا، کارنه تیر مبدا و مقصد و امور مسافری و امانات پستی را بر عهده دارد. واحد قضایی مستقل در این گمرک برای جلوگیری از قاچاق کالا و بروز مشکل می باشد و در صورت هرگونه قاچاق امکان تشکیل پرونده و ارسال به دادگاه را دارد.
- گمرک ایرانشهر
- گمرک سراوان
- گمرک زابل
- گمرک بازارچه کوهک و گمرک بازارچه مرزی جالق: در گمرک بازارچه کوهک فقط صادرات و واردات قطعی کالاها صورت می گیرد.
- گمرک میلک و بازارچه اقتصادی آن: این گمرک واردات و صادرات قطعی، ترانزیت خارجی مبدا و مقصد و امور مسافری را در کارنامه خود دارد.
- گمرک میرجاوه: در گمرک میر جاوه صادرات قطعی و واردات قطعی و موقت انجام می شود. همچنین این گمرک ترانزیت خارجی مبدا و مقصد، امور مسافری و مرزنشینان را برعهده دارد. و دارای واحد قضایی مستقل می باشد.
- گمرک بازارچه میرجاوه: فقط صادرات و واردات قطعی را در کارنامه خود دارد.
- گمرک چابهار: در گمرک چابهار ترانزیت خارجی مبدا و مقصد، امور کابوتاژ، مرزنشینان، امانات پستی و صادرات قطعی، واردات قطعی و موقت صورت می گیرد. این گمرک هم دارای واحد قضایی مستقل است.
- گمرک منطقه آزاد چابهار: در منطقه آزاد چابهار فقط واردات قطعی و موقت و امور مسافری انجام می شود.
- گمرک پیشین و بازارچه اقتصادی آن: این گمرک فقط صادرات و واردات قطعی را در کارنامه خود دارد.