با فرا رسیدن فصل تابستان و گرمی هوا لازم است خودروی خود را برای مقابله با هوای گرم و نور شدید خورشید آماده کنیم. بنابراین در این مقاله، اقداماتی مطرح می شود که خودروی شما با رعایت آنها در درجه حرارت نرمال کار می کند و تا حد زیادی از صدمات احتمالی ناشی از دمای زیاد و نور شدید خورشید مصون میماند.
در ابتدای فصل گرما، موتور خودرو را تحت آزمایش عملکرد قرار دهید و به گونه ای تنظیم کنید که دمای سیستم خنک کاری موتور در حد نرمال باشد. همچنین بررسی مدار سیستم جرقه زنی و سیستم خنک کاری و رفع عیب آن ضروری است.
هرگز ترموستات موتور را در فصل تابستان باز نکنید. برخلاف نظر اغلب تعمیرکاران و رانندگان وجود ترموستات بر روی موتور در فصل تابستان نیز ضرورت دارد و باعث می شود موتور در ساعات اولیه صبح و پس از روشن شدن، به سرعت به دمای نرمال برسد و سرد کار نکند. اگر فکر می کنید وجود ترموستات باعث گرم شدن موتور می شود از سالم بودن آن مطمئن شوید، سپس بقیه سیستم خنک کاری از جمله رادیاتور، پمپ خنک کاری و تسمه را بررسی و عیب آن را رفع کنید. موتور خودرو در فصل تابستان به زمان کمتری برای گرم شدن نیاز دارد.
در خودروی پیکان می توانید جهت لوله پلاستیکی ورود هوا به فیلتر هوا را به سمت مخالف موتور بگردانید. در این صورت هوای خنک تری وارد موتور می شود. سیستم کولر خودرو را بازدید و سرویس های مربوطه را انجام دهید (شارژ گاز، تعویض تسمه کولر و تعویض فیلتر خشک کن هوای کولر). با توجه به اینکه روشن بودن کولر، توان زیادی را از موتور می گیرد و باعث ازدیاد دمای موتور و مصرف سوخت می شود بهتر است از کولر به صورت بهینه استفاده شود.
از قرار دادن خودرویی که بدنه آن را شست وشو داده اید و هنوز کاملاً خشک نشده، در زیر نور شدید خورشید خودداری کنید، زیرا در این صورت رنگ بدن، صدمه خواهد دید. سعی کنید از چادرهای پارچه ای نخی که تهویه مناسبی دارند بر روی خودرو استفاده کنید.
مواد مورد استفاده در داشبورد خودروها به طور کلی در 2 دسته Hard Touch و Soft Touch قرار می گیرند. داشبورد خودروی پیکان، سمند، پژو و پارس از نوع Soft Touch هستند و این مواد در اثر تابش نور مستقیم خورشید آسیب می بینند و دچار ترک خوردگی می شوند، بنابراین بهتر از با پوشش های مناسبی محافظت شوند.
فشار باد تایرها با توجه به افزایش دمای هوا در فصل تابستان افزایش می یابد بنابراین در فواصل زمانی کوتاه تری باد تایرها را کنترل کنید. در ابتدای فصل تابستان و گرم شدن هوا اگر روغن موتور، جعبه دنده و دیفرانسیل خودروی شما از نوع زمستانه است حتماً آن را تعویض و از روغن های مناسب فصل و یا چهارفصل (چند درجه ای یا مولتی گرید) استفاده کنید.
آماده سازی سیستم خنک کننده
پیش از افزودن ضدیخ در سیستم خنک کننده باید از سلامت و کارایی قسمت های مختلف سیستم خنک کاری مانند ترموستات، پمپ آب، شیلنگ ها و درب رادیاتور مطمئن شوید. با بازکردن بست اتصال خروجی از ترموستات و شیلنگ لاستیکی باید تمام مسیر گردش ضدیخ، با آب یا محلول های ویژه، شست وشو و تمیز شود. بدنه بیرونی رادیاتور به وسیله برس پلاستیکی نرم با محلول آب و صابون شسته می شود تا عبور هوا از میان پره های رادیاتور بهتر انجام شود.
تهیه سیال خنک کننده (مخلوط آب ضدیخ)
پس از انتخاب ضدیخ مناسب، با توجه به توصیه سازنده خودرو، شرایط آب وهوایی و در نظر گرفتن حجم خنک کننده، مقدار ضدیخ مورد نیاز را داخل رادیاتور بریزید. شایان ذکر است که سازندگان خودرو، استفاده از محلول 1:1 ضدیخ و آب (50درصد حجمی آب و 50درصد ضدیخ) را به عنوان سیال خنک کننده مناسب در خودروها توصیه و به کارگیری آن را در مدت سال تأکید می کنند (این محلول دارای نقطه انجماد C°36 و نقطه جوش C°129 تحت فشار سیستم خواهد بود).
آب مصرفی در خودرو باید سختی کمی داشته باشد تا رسوب نگیرد. هر 1000 کیلومتر یا هفته ای یکبار باید سطح سیار خنک کننده بازدید شود. زمان تعویض سیال خنک کننده در شرایط عادی معمولاً سالانه و یا پس از طی مسافت 30000کیلومتر است، اما زمان های تعویض سیال در شرایط سخت رانندگی و بسته به شرایط، انجام می شود. شرایط سخت عبارتند از:
تذکر:
با توجه به اینکه محلول 50درصد ضدیخ، 5 درصد انبساط حجمی دارد، در صورت عدم وجود منبع انبساط، خالی گذاشتن حدود 5درصد حجم کل سیستم خنک کننده الزامی است. عدم کارایی مناسب رادیاتور باعث افت نقطه جوش سیار خنک کننده و به جوش آمدن سریع آن می شود.
منبع شیشه شور
هرگز از محلول های ضدیخ، در داخل منبع شیشه شور نریزید. در فصل گرما و سرما منبع شیشه شور را از مایع پر کنید. خالی بودن منبع در فصل گرما با توجه به نزدیکی آن به موتور و گرمای زیاد باعث خشکی، شکنندگی و خرابی زودرس پلاستیک می شود.