انتخاب مدیر عامل و مدت مدیریت
هیات مدیره باید اقلاَ یک نفر شخص حقیقی را به مدیریت عامل شرکت برگزیند و حدود اختیارات و مدت تصدی و حق الزحمه او را تعیین کند. در صورتی که مدیر عامل عضو هیات مدیره باشد، دوره مدیریت او از مدت عضویت او در هیات مدیره بیشتر نخواهد بود. مدیر عامل شرکت نمی تواند در عین حال رئیس هیات مدیره همان شرکت باشد، مگر با تصویب سه چهارم آراء حاضر در مجمع عمومی. هیات مدیره در هر موقع می تواند مدیر عامل را عزل نماید. ( ماده 124 لایحه اصلاح قانون تجارت و تبصره آن)
داشتن مدیر عامل برای شرکت سهامی عام یا خاص، الزامی است.در این خصوص تصریحی در لایحه مزبور مشاهده نمی شود.ولی این الزام، از عبارت اول ماده 124 فوق الذکر که هیات مدیره را ملزم به انتخاب مدیر عامل می کند، مستفاد می گردد.
انتخاب مدیر عامل باید در جلسه رسمی هیات مدیره به عمل آید.چون قانون اکثریت خاصی را برای انتخاب مدیر عامل مقرر نداشته، پس باید گفت که تعیین مدیر عامل مانند سایر تصمیمات هیات مدیره باید با اکثریت آراء حاضران در جلسه رسمی آن صورت گیرد مگر آن که در اساسنامه اکثریت بیشتری مقرر شده باشد.
از قید (اقلاَ) در بیان عبارت اول فوق الذکر ماده 124، معلوم می شود که هیات مدیره می تواند بیش از یک مدیر عامل برای شرکت انتخاب کند.مدیر عامل را می توان از بین اعضای هیات مدیره یا سهام داران شرکت یا خروج از آن انتخاب کرد.
نمایندگی و حق امضای مدیر عامل
مدیر عامل شرکت در حدود اختیاراتی که توسط هیات مدیره به او تفویض شده است، نماینده شرکت محسوب است و حق امضاء دارد.معمولاَ اوراق عادی و نامه های شرکت به امضای مدیر عامل می رسد، ولی کلیه چک ها و قراردادها و اسناد و اوراقی که برای شرکت ایجاد تعهد می کند، به وسیله مدیر عامل و صاحب یا صاحبان امضای مجاز دیگر، امضا می شود.
در صورتی که هیات مدیره با استفاده از تجویز ماده 124، بیش از یک نفر به مدیریت عاملی شرکت برگزیند، لازم است که حدود اختیارات هر یک از آن ها را تعیین نماید.یا اگر قرار است اختیارات آن ها جمعی باشد در این صورت طریق تصمیم گیری آنان که به اکثریت یا به اتفاق آراء خواهد بود باید در اساسنامه پیش بینی شده باشد.مدیر عامل باید شخص حقیقی باشد.شخص حقوقی را نمی توان به سمت مدیر عاملی شرکت سهامی انتخاب کرد.
هیات مدیره باید با مدیر عامل منتخب، قرارداد استخدامی منعقد نماید و بلافاصله باید نام و مشخصات و حدود اختیارات مدیر عامل را با ارسال نسخه ای از صورتجلسه هیات مدیره حاکی از انتخاب وی، به مرجع ثبت اعلام کند، تا پس از ثبت، در روزنامه رسمی آگهی شود.
حدود اختیارات و وظایف مدیر عامل:
مدیر عامل می تواند در جلسات هیات مدیره بدون حق رای، شرکت کند.در صورتی که از طرف رئیس هیات مدیره اجازه داشته باشد، نیز در صورت لزوم در مواقع اضطراری، می تواند هیات مدیره را برای تشکیل جلسه دعوت نماید.
کلیه اعمال و اقدامات مدیر عامل در مقابل اشخاص ثالث نافذ و معتبر است و نمی توان به عذر عدم اجرای تشریفات مربوط به طرز انتخاب وی، اعمال و اقدامات او را غیر معتبر دانست.