چین دارای دومین اقتصاد بزرگ جهان و یک بازیگر اصلی در اقتصاد جهانی است که رشد اقتصادی آن همچنان ادامه دارد. با وجود اقتصاد در حال رشد چین و ضرورت گسترش روابط تجاری با این کشور، اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، پس از تفاهم به عمل آمده با شورای توسعه تجارت خارجی چین در تاریخ 29/9/80 فعالیت خود را به طور رسمی آغاز نمود.
نحوه ی شکل گیری اتاق های مشترک به این صورت است که عده ای از علاقه مندان به فعالیت تجاری با یک کشور از اتاق تقاضا می کنند که بین دو کشور شورای اتاق مشترک تشکیل گردد. هدف از راه اندازی اتاقهای مشترک تسهیل روابط تجاری بین دو کشور است. اتاق ها سعی در گسترش سطح روابط بین بازرگانان دو طرف از روش های مختلف مانند برگزاری سمینارها و شرکت در نمایشگاهها دارند.
به موجب ماده ی 1 اساسنامه ی اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین، اتاق بازرگانی ایران و چین، موسسهای غیرتجاری و غیرانتفاعی است که برای توسعه بازرگانی و روابط اقتصادی و صنعتی بین ایران و چین تأسیس یافته و هیچ گونه مقاصد انتفاعی ندارد.اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین با توجه به ماده پنج قانون اتاق بازرگانی، صنایع و معادن جمهوری اسلامی ایران مصوب 5/12/1369 وابسته به اتاق ایران است.
معهذا در قبال اعمال خود دارای مسئولیت حقوقی مستقل می باشد. این اتاق دارای تابعیت ایرانی است که مرکز آن در تهران -ایران می باشد. وفق ماده ی 2 اساسنامه، هیات مدیره در تعیین و تغییر مرکز اتاق در سطح شهر تهران دارای اختیارات تام است و هرگونه تغییر محل را در روزنامه کثیرالانتشار منتخب، آگهی خواهد کرد. مدت فعالیت اتاق از تاریخ تشکیل نامحدود است.
اتاق دارای مهری به زبان فارسی و انگلیسی به نام اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین است.در چارچوب قوانین کشور جمهوری اسلامی ایران و کشور چین، اتاق می تواند بر حسب ضرورت و با تصویب هیات مدیره شعب و یا نمایندگی و یا نمایندگی هایی در کشور چین تأسیس کند.تأسیس دفتر و یا شعبه در خارج از کشور با هماهنگی اتاق ایران صورت می پذیرد.
کلیه ی اشخاص حقیقی و حقوقی که مفاد اساسنامه مذکور را بپذیرند، با رعایت ضوابط و آیین نامه مربوطه می توانند به عضویت اتاق درآیند.اعضای ایرانی اتاق باید قبلاَ به عضویت اتاق بازرگانی صنایع و معادن ایران با حداقل سه سال سابقه پذیرفته شده و یا کارت معتبر اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران را داشته باشند.(در موارد استثنا با تصویب هیات مدیره عضویت قطعی می گردد).
عمده ترین اقدامات اتاق ایران و چین
اهداف و وظایف اتاق بازرگانی ایران و چین
وفق ماده ی 13 اساسنامه، هیات مدیره می تواند به یکی از علل ذیل به عضویت اعضای اتاق خاتمه دهد:
نکته:
ارکان اتاق بازرگانی ایران و چین