طبق گفته ی سازمان دامپزشکی کشور هرگونه نقل وانتقال کود دامی از شهرستانی به شهرستان دیگر باید پس از کسب مجوز از شبکه دامپزشکی شهرستان مبدأ و هماهنگی با شبکه دامپزشکی شهرستان مقصد انجام شود.با توجه به حساسیت زیاد در زمینه حمل و نقل کود دامی و لزوم اخذ مجوز برای حمل این نوع بار در نظر گرفتیم قوانین مربوط به حمل کود دامی را متذکر شویم. رانندگان عزیز توجه داشته باشند که قبل از حمل بار بدون مجوز تمامی عواقب توقف این بار توسط ارگان های مربوطه را در نظر بگیرند.
شرایط حمل و نقل کود دامی:
- هرگونه نقل وانتقال کود دامی از شهرستانی به شهرستان دیگر باید پس از کسب مجوز از شبکه دامپزشکی شهرستان مبدأ وهماهنگی با شبکه دامپزشکی شهرستان مقصد انجام شود.
- کود دامی باید قبل از حمل وجابه جایی به منظور مصرف، حداقل به مدت یک ماه در محل مناسب جمع آوری وذخیره شود ومحل مناسب می تواند چاله ای نظیر چاله های سیلو کردن باشد. محل مذکور باید در دامداری بوده وبا جایگاه نگهداری دام فاصله ای مناسب ( در حدود بیست وپنج متر)داشته باشد. پس از چند هفته، حرارت کود مذکور بر اثر تخمیر بالا رفته واین امر منجر به از بین رفتن ویروس ها، باکتری ها وتخم های انگل موجود درآن می گردد وبعد از آن می توان کود مذکور را برای مصارف کشاورزی مورد استفاده قرار داده ونسبت به جابه جایی آن اقدام نمود.
- برای جلوگیری از خطرات برخی بیماری مشترک بین انسان ودام، باید از پخش نمودن فضولات وکود حیوانات مبتلا به بیماری های مسری نظیر بروسلوز، سل، شاربن وغیره خوداری نمود.در مناطقی که توسط سازمان دامپزشکی کانون بیماری شاربن اعلام می گردد صدور مجوز حمل ونقل کود در منطقه ممنوع ومستلزم اجرای اقدامات بهداشتی ویژه می باشد.
- رطوبت لازم برای حمل ونقل کود می بایست به حدی باشد که در زمان حمل ونقل، کود بر اثر وزش باد به اطراف پراکنده نشود.
- در صورت پایین بودن رطوبت در هنگام حمل ونقل وبارگیری، باید با اسپری کردن آب بر سطح کود، رطوبت لازم ایجاد گردد.
- جهت حمل کود، باید از کامیون هایی استفاده کرد که اطاق بارگیری آن ها منحصراً از فلز یک پارچه بدون خلل وفرج و قابل ضدعفونی و شستشو باشد.
- جهت جلوگیری از پراکنده شدن کود در زمان حمل ونقل می باید از ورق های پلاستیکی یا نایلونی جهت پوشش دیواره های اطاق کامیون وهم چنین سطح کود استفاده نمود.
- استفاده از پارچه ضد آب ( برزنت) تا پایان بارگیری در قسمت سقف اطاق کامیون ضروری است.
- تخلیه کود باید منحصراً در زمین های زراعی یا باغ ها انجام گیرد وتا فرارسیدن زمان مصرف آن، باید سطح کود با یک لایه خاک ویا ورقه پلاستیکی پوشانده شود تا از جابه جایی آن توسط باد وآلوده کردن محیط اطراف جلوگیری شود.
- پس از تخلیه کود، باید کامیون حمل ونقل کود کاملاً شسته وبا ضدعفونی کننده مناسب وقوی ضد عفونی شود.
- در مناطقی که توسط سازمان دامپزشکی در زمان اپیدمی بیماری به عنوان کانون معرفی می شود. صدور هرگونه مجوز وجابه جایی کود ممنوع بوده وباید منطبق با دستور العمل مربوطه اقدام شود
- کامیون های ویژه حمل ونقل کود دامی به هیچ وجه حق ندارند مواد اولیه تشکیل دهنده مواد غذایی دام چه به صورت فله ویا داخل گونی بارگیری نمایند.
در صورت ثبوت یا مشاهده تخلف از موارد فوق با متخلفین برابر مقررات رفتار خواهد شد.