اگر به تازگی افزایش وزن پیدا کرده اید، دیدتان تار است و در دست ها یا پاهای تان احساس خستگی یا مورمور می کنید، به این علائم بی توجهی نکنید چون ممکن است نشانه هایی از گردش خون ضعیف در بدن باشند.
از آن جایی که برای رانندگی طولانی مدت، لازم است زمان زیادی یک جا بنشینید و تحرکی نداشته باشید، رانندگان بیشتر در معرض گردش خون پایین و دیگر بیماری های قلبی قرار دارند. البته خطر ابتلا به چاقی و قند خون را هم باید به موارد فوق اضافه کرد ولی تشخیص زود هنگام این علائم و مشاوره با پزشک می تواند از تشدید آن ها جلوگیری کند.
چاقی
به اعتقاد پزشکان فردی چاق محسوب می شود که شاخص حجم بدنش (BMI) 30 یا بالاتر باشد. برای این که شاخص BMI خودتان را محاسبه کنید می توانید به صورت آنلاین یک محاسبه گر شاخص (BMI calculator) را جستجو و قد و وزن خودتان را به آن بدهید تا شاخص BMI را برایتان محاسبه کند. اعداد بین 25 تا 29٫9 دارای اضافه وزن، اعداد بین 30 تا 34٫9 چاق (کلاس 1) و اعداد بین 35 تا 39٫9 چاق (کلاس 2) محسوب می شوند. شاخص BMI برابر با 40 یا بالاتر نیز چاقی مفرط (کلاس 3) به شمار می آید. چاقی می تواند منجر به گردش خون پایین، گرفتگی عروق یا بروز مشکلات جدی تری مانند دیابت نوع دو، بیماری قلبی، سکته، اختلالات تنفسی و بسیاری بیماری های دیگر بشود.
دیابت
شایع ترین نوع دیابت، دیابت نوع دو است که در آن بدن نمی تواند به خوبی از انسولین استفاده کند. علاوه بر خواب رفتگی و مورمور شدن پاها در هنگام رانندگی؛ تشنگی مفرط، تکرر ادرار، دهان خشک و خارش پوست نیز می توانند از علائم دیابت نوع دو باشند. زخم هایی که به سختی خوب می شوند و عفونت های قارچی نیز در اثر این بیماری به وجود می آیند، همچنین دیابت می تواند منجر به فشار خون بالا، سکته قلبی، تاری دید و یا حتی نابینایی بشود.
بیماری قلبی
بیماری قلبی به شرایط متعددی اطلاق می شود که باعث می شوند قلب شما نتواند وظایفش را به خوبی انجام بدهد. فشار خون بالا که در بین رانندگان بسیار شایع است یکی از عوامل خطرناک ابتلا به بیماری قلبی است چون فشار زیادی به سیستم عروق وارد می کند. علائم بیماری قلبی عبارتند از: تپش قلب، درد یا گرفتگی در قفسه سینه، تنگی نفس، درد یا خواب رفتگی در ران ها یا بازوها، احساس کوفتگی هنگام ورزش یا فعالیت بدنی و تورم پاها.
درمان و پیشگیری
هرچه وزن شما بالاتر برود، خطر ابتلا به بیماری قلبی و دیابت افزایش پیدا می کند. اگر چاق هستید یا دارید چاق می شوید با پزشک تان مشورت کنید تا برنامه ای برای کنترل وزن به شما بدهد. توجه داشته باشید که هیچ رژیم غذایی یا سبک زندگی یکسانی وجود ندارد که برای همه جواب بدهد، پس بهتر است از پزشک تان توصیه هایی شخصی بگیرید. اگر علائمی از دیابت یا بیماری قلبی در خودتان می بینید حتماً به پزشک مراجعه کنید تا ناراحتی تان را تشخیص بدهد. این علائم معمولاً با رژیم غذایی یا مصرف دارو قابل کنترل هستند ولی اگر درمان نشوند در دراز مدت می توانند آسیب های بسیار جدی به دنبال داشته باشند.
برای این که هنگام رانندگی به افزایش گردش خون در پاها کمک کنید، آن ها را از قسمت زانو به بالا و پایین حرکت بدهید. از آن جایی که پاها در اثر ابتلا به دیابت سرد می شوند، از چسباندن آن ها به بخاری کامیون اجتناب کنید چون ممکن است به علت بالا رفتن دمای پوست منجر به سوختگی بشود.