بازارچههای مرزی محوطهای محصور واقع در نقطه صفر مرزی در جوار گمرکات مجاز به انجام تشریفات ترخیص کالا، یا مکانهائی که طبق تفاهمنامههای منعقد شده بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای همجوار تعیین میشود است و اهالی دو طرف مرز میتوانند تولیدات و محصولات کشور خود را با رعایت مقررات صادرات و واردات برای داد و ستد در این بازارچهها عرضه نمایند.
ورود و ترخیص کالا در بازارچههای مرزی صرفا با ارائه فاکتور فروش غرفههای بازارچههای مرزی کشور مقابل امکان پذیر بوده و نیاز به ارائه سایر مدارک از قبیل پروفرما و بارنامه حمل نمیباشد. کلیه کالاهای مجاز در بازارچههای مرزی قابل داد و ستد میباشند. ورود هر نوع کالا از طریق بازارچههای مرزی موکول به صدور کالا بوده و در هر سال ارزش کالاهای قابل ورود هر بازارچه تا سقف پنج میلیون دلار تعیین گردیده است. کلیه اشخاص حقیقی ساکن در مناطق مرزی و اشخاص حقوقی که در مناطق مرزی فعالیت مینمایند مجاز به فعالیت در بازارچههای مرزی هستند.
استقرار گمرک در درب ورود و خروج بازارچه جهت اعمال مقررات صادرات و واردات و نظارت بر رعایت آن در بازارچه ضروری است و انجام این امور به عهده گمرک میباشد. فهرست کالاهای قابل داد و ستد در بازارچه و میزان ارزش آن را وزارت بازرگانی با توجه به نیازمندیهای استانهای مرزی و تفاهم بعمل آمده با کشور مقابل و مقررات صادرات و واردات کشور، تهیه و اعلام مینماید.
واردات در بازارچه های مرزی
واردات در بازارچه های مرزی به صورت قطعی است و مشمول تشریفات قطعی گمرک می گردد و حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض نیز در صورت تعلق قابل وصول است. ورود و ترخیص کالا در بازارچه مرزی صرفاً با ارائه سایر مدارک از قبیل پروفرما و بارنامه حمل نمی باشد. کلیه کالاهای مجاز در بازارچه های مرزی قابل داد و ستد می باشند و ورود هر نوع کالا از طریق بازارچه های مرزی موکول به صدور کالا بوده و در هر سال ارزش کالاهای قابل ورود هر بازارچه تا سقف تعیین شده توسط وزارت بازرگانی امکان پذیر است و کلیه اشخاص حقیقی ساکن در مناطق مرزی و اشخاص حقوقی که در مناطق مرزی فعالیت می نمایند مجاز به فعالیت در بازارچه های مرزی هستند. فهرست کالاهای قابل داد و ستد در بازارچه و میزان ارزش آن را وزارت بازرگانی با توجه به نیازمندی های استان های مرزی و تفاهم به عمل آمده با کشورهای مقابل و مقررات صادرات و واردات کشور تهیه و اعلام می نماید.
واردکننده های بازارچه های مرزی اشخاصی حقیقی می باشند که نسبت به ورود کالاهای مصرفی در نقاط مرزی کشور اقدام می نماید، که در بسیاری از موارد مقررات تجارت کشور خود و کشور مقابل هیچ گونه اطلاعاتی ندارند. لذا لازم است که مسئولین واردکنندگان را نسبت به مقررات قانون تجارت کشور و قوانین و مقررات کشورهای همجوار بازارچه های مرزی مطلع نمایند و آنها را در جهت صحیح و قانونی هدایت نمایند.