قوانین واردات چای
واردات چای در بسته بندیهای کمتر از 10 کیلوگرم غیرمجاز است. واردکنندگان در صورت خرید یک کیلوگرم چای خشک تولید داخل می توانند یک و نیم کیلوگرم چای از خارج کشور وارد کرده و پس از اخذ گواهی از سازمان چای کشور و ثبت سفارش در وزارت بازرگانی با ماخذ حقوق ورودی چهار درصد ترخیص کنند و در صورت فقدان خرید چای ایرانی مشمول پرداخت حقوق ورودی ماخذ منضم به جداول مقررات صادرات و واردات خواهند بود. بدیهی است اخذ کلیه مجوزهای قانونی از جمله (گواهی استاندارد، بهداشت و درمان، سازمان انرژی اتمی و…) و رعایت سایر مقررات الزامی است.
56 درصد از چای صادراتی ایران به مقصد جمهوری آذربایجان رفته و مابقی آن به کشورهایی مانند ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان و ترکیه صادر می شود.
از ترکیه، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان و آذربایجان به عنوان بازارهای هدف سال گذشته یاد شده است که در سال های قبل نیز ترکیب کشورهای هدف این بخش تقریبا مشابه بوده است. البته در برخی سال ها کشورهایی مانند روسیه، آلمان، اندونزی، افغانستان، عراق، امارات متحده عربی و حتی هند نیز جزو بازارهای صادراتی ایران بوده اند.
مشکلات صادرات چای
از جمله مشکلات موجود در صادرات چای نیز میتوان به بحث قاچاق گسترده این محصول به کشور اشاره کرد که وضعیت بازار داخلی و صادرات را مخدوش کرده است. از سوی دیگر محدود بودن بازارهای صادراتی و بالا بودن تعرفههای گمرکی چای خشک و عدم ثبات قیمت در بازارهای صادراتی از دیگر مواردی است که سر راه صادرات انواع چای ایرانی سد ایجاد میکند.
از جمله مشکلات حوزه تولید چای میتوان به مواردی مانند راندمان پایین تولید، کوچکی و پراکندگی باغهای چای، فاصله نامناسب این باغها تا کارخانههای چایسازی دانست که سبب فشردگی و گرم شدن برگهای چای و کاهش کیفیت آنها میشوند، اشاره کرد.