اپلیکیشن زینگ | باربری آنلاین
زینگ - سامانه جامع حمل و نقل

تماس تلفنی

دانلود زینگ
خانه اپلیکیشن زینگ سامانه صادرات و واردات فروشگاه خدمات اطلاعاتی
خدمات جانبی
تماس با ما
زینگ - سامانه جامع حمل و نقل کشوری

تماس تلفنی

دانلود زینگ

جستجو
عضویت در سامانه صادرات، واردات، تجارت
گروه بازرگانی هومان پویان

ایران با در اختیار داشتن تمام سواحل شمالی خلیج فارس و دریای عمان و همچنین اشراف بر سایر آبراه های منطقه، نقش مهمی در تأمین امنیت انرژی در جهان دارد.

رئیس جمهور روحانی پیش از اینکه آمریکا اعلام کند تحریم ها را از سر می گیرد، در سفر خود به سوئیس گفت: آمریکا مدعی شده است که می خواهد به طور کامل جلوی صادرات نفت ایران را بگیرد باید این کار را انجام دهند و منتظر نتیجه آن بمانند.

روحانی در ادامه سخنان خود در بین سفرا و نمایندگان جمهوری اسلامی در خارج از کشور، گفت: در حال حاضر صحبت با آمریکا به معنای تسلیم شدن است و آقای ترامپ باید بداند با دم شیر بازی نکند چراکه پشیمان کننده است.

روحانی گفت: وقتی می گوییم اگر ایران نتواند نفت صادر کند، باقی کشورهای منطقه نیز نمی توانند به این معنا نیست که تنگه هرمز را می بندیم البته که این آسان ترین راه است اما ایران بسیاری تنگه های دیگر برای این کار در اختیار دارد.

ذهن کارشناسان به سمتی بود که ایران قصد دارد تنگه هرمز را ببندد اما بعد از سخنان روحانی و سردار سلیمانی صحبت از تنگه های دیگر به میان آمد که مشخص شد توانمندی ایران تنها به بستن یا ناامن کردن تنگه هرمز محدود نمی شود و توان تأثیرگذاری بر دیگر تنگه های مهم منطقه مثل تنگه باب المندب را نیز دارد.

 تنگه مهم در تجارت جهانی در شمال اقیانوس هند است به نام های:

  1. تنگه هرمز
  2. باب المندب
  3. کانال سوئز
  4. تنگه مالاگا که 80% تجارت از این منطقه انجام می شود.

بیشتر نفت صادراتی از تنگه هرمز، باب المندب و کانال سوئز است که مهم ترین آن ها تنگه هرمز است. بر اساس گزارشی در نیمه نخست سال 2018 روزانه 17٫4 میلیون بشکه نفت از تنگه هرمز صادر می شود که حدود 35% کل صادرات نفت جهان است. در سال 2017 روزانه 5 میلیون بشکه نفت از تنگه های باب المندب و 5٫5 میلیون بشکه نفت هم از کانال سوئز به اروپا صادرشده است. درنتیجه بروز ناامنی در هر یک از این تنگه ها می تواند صادرات نفت را به اروپا مختل کند و این قاره را به چالش جدی بکشاند.

در سال های اخیر عربستان تلاش کرده تا بتواند خط لوله انتقال نفت از سه پایانه مهم نفتی خود که در شرق این کشور و در نزدیکی خلیج فارس هستند برای انتقال نفت به دریای سرخ و صادرات نفت از آن منطقه را به انجام برساند که تا به امروز موفق نبوده است. از طرفی عربستان، کویت، قطر، امارات و مصر یک خط لوله از پایانه نفتی عین السخنه در کانال سوئز به بندر اسکندریه در دریای مدیترانه متصل کرده اند که بخشی از تولیدات نفتی خود را از این مسیر صادر می کنند که حدود 9% است که در مقابل سهم 30 درصدی تنگه هرمز مقدار ناچیزی است.

بزرگ ترین تأسیسات نفتی عربستان در منطقه الشرقیه قرار دارد که روزانه حدود 6 تا 7 میلیون بشکه نفت از این منطقه صادرشده و این یعنی 50% صادرات نفت عربستان سعودی. عربستان با حمله به یمن قصد داشت تا با اشغال استان حضرموت، بر بندر مکلا احاطه پیدا کند و با احداث خط لوله از بزرگ ترین چاه نفت خود در شرق عربستان به این بندر، تنگه هرمز را دور بزند که تاکنون موفق به انجام این کار نشده است. درنتیجه تنها راه عربستان برای صادرات نفت خود تنگه هرمز است، اما جمهوری اسلامی بر این منطقه احاطه کامل دارد و در اصل تأمین کننده اصلی امنیت این منطقه به شمار می رود.

در سال های اخیر ایران با طراحی و تولید انواع تسلیحات موشکی و … توانمندی خود در حوزه رزم دریایی را به دست آورده است. نیروهای دریایی ارتش و سپاه موشک های کروز با بردهای مختلف تا 300 کیلومتر را در اختیاردارند که قابلیت شلیک از انواع شناورها، سکوهای پرتاب ساحلی و بالگردها رادارند. علاوه بر این سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با طراحی و تولید موشک بالستیک ضد کشتی خلیج فارس با سرعت مافوق صوت حرکت کرده و مجهز به سامانه هدایت اپتیکی است، می تواند ناوهای جنگی را مورد هدف قرار دهد.

تنگه مهم هرمز منطقه کوچکی است که عرض آن 21 مایل است و در این صورت اگر تنها یک سوپر نفت کش در این منطقه دچار سانحه شود عملاً این تنگه بسته خواهد شد و ناامن می شود. اما تنگه مهم بعدی، تنگه باب المندب است که در جنوب غرب یمن است و تنها آبراه متصل کننده خلیج فارس به تنگه هرمز به دریای سرخ و کانال سوئز است. طی روزهای گذشته نیروهای انصار الله دو کشتی نفت کش عربستانی که هرکدام حدود 2٫5 میلیون بشکه نفت را حمل می کردند را با موشک های کروز مورد هدف قرار دادن به طوری که وزیر انرژی عربستان فعلاً تا اطلاع ثانوی صادرات نفت را از این منطقه متوقف کرده تا منطقه امن شود.

درنتیجه با اتفاقات رخ داده، نقش ایران در تأمین امنیت منطقه به وضوح دیده می شود و سایر تنگه های مهم و راهبردی بدون حضور و دخالت جمهوری اسلامی ایران امنیت مناسب را ندارند.

کشتیرانی
حمل زمینی
وانت
حمل هوایی
نظر شما
یاشار.م:
خیلی به درد میخوره
نام و نام خانوادگی:

شماره تماس (نمایش داده نمی شود):

کد امنیتی: captcha

متن پیام: (نظر شما پس از بررسی منتشر خواهد شد)


مطالب مرتبط:
مخفی کردن >>