کنترلهای گمرک پس از خروج کالا از گمرک نیز ادامه دارد و طی سه مرحله تکمیلی دیگر به انجام میرسد.
کنترلهای بعد از خروج کالا از گمرک میتواند هم توسط گمرک و هم صاحبان کالا انجام گیرد.
کنترل بعد از خروج کالا از گمرک توسط صاحب کالا
در صورتی که صاحب کالا بعد از خروج کالا از گمرک متوجه شود که بیش از آنچه میبایست، به گمرک پرداخت نموده، در خواست استرداد اضافه پرداخت شده را میدهد.
کنترل بعد از خروج کالا از گمرک توسط خود گمرک
پس از خروج کالا از گمرک سند آن تا چند روز نزد کارشناسان گمرک باقی میماند و سپس اسناد به اداره بازبینی گمرک اجرایی ارسال میشود، کارشناسان خبره به بررسی مجدد اسناد میپردازند، سپس به اداره بایگانی گمرک اجرایی تحویل داده میشود. دایره بازبینی گمرک اجرایی در صورت مشاهده اختلاف و عدم پرداخت کامل حقوق ورودی ابلاغیه کسر از دریافتی را برای صاحب کالا می زند.
اخذ کسر دریافتی توسط گمرک
گمرک طی 6 ماه می تواند تمام وجوه کسر دریافتی را از صاحب کالا یا ترخیصکار به نشانی مندرج در اظهارنامه مطالبه نماید و در صورت اعتراض صاحب کالا پرونده به کمیسیون رسیدگی به اختلافات ارجاع داده می شود.
اخذ اضافه پرداختی توسط صاحب کالا
مبلغ اضافه پرداختی ظرف مدت 1 ماه به صاحب کالا یا ترخیص کار مسترد می شود سپس گمرک در اصل پروانه یا پته گمرکی و اظهارنامه درج می کند که اضافه پرداختی مسترد شده است.
تشریفات خروج کالا از گمرک به شرح زیر است:
اقدامات بعد از ترخیص
گمرک ها موظف اند کلیه پته ها، اظهارنامه ها، و سایر اسناد گمرکی مربوط به ترخیص کالا را پس از امضا پته یا پروانه، حداقل یکبار از نظر اجرای صحیح مقررات و اینکه وجوه گمرکی متعلقه به طور صحیح و کامل طبق مقررات وصول شده باشد، مورد بازبینی قرار دهد.
گمرک ایران می تواند هر تعدادی اظهارنامه گمرکی را در مهلت قانونی مورد بازبینی مجدد قرار بدهد.
هر گاه پس از ترخیص کالا از گمرک معلوم گردد که وجوهی که گمرک وصول میکند بیشتر یا کمتر بوده یا اشتباهی در آن رخ داده گمرک و صاحب کالا میتواند ظرف 6 ماه از تاریخ پته یا پروانه گمرکی نسبت به کسر دریافتی یا اضافه دریافتی اقدام کنند.
چنانچه پس از ترخیص کالا ظرف 6 ماه از تاریخ امضا پروانه یا پته گمرکی حکم معافیت به گمرک تسلیم شود، مبلغ پرداختی مربوطه قابل استرداد است.