تعریف گواهی مبدأ:
گواهی مبدأ، سندی است که نشان دهنده مبدأ کالا بوده و در آن منبعی موثق و یا شخص صاحب اختیاری به طور صریح ارتباط کالای موضوع گواهی مبدأ را به آن کشور تائید مینماید. طبق زبان شورای گمرکی، مطابق با قوانین برای اجرای تعرفههای گمرکی از نظر کلی و یا هر اقدامی دیگر در هنگام تبادل کالا، کشور مبدأ کالا به مکانی گفته میشود که در آنجا کالای موضوع گواهی مبدأ کالا، ساخته، تولید و یا پردازش میگردد.
گواهی مبدأ اساساً برای تائید کیفیت کالا و کشور مبدأ آن بوده اما در برخی موارد برای دریافت تخفیفات از اهمیت بیشتری برخوردار میشود.
در حالت کلی اهمیت گواهی مبدأ را می توان از دو دیدگاه خریدار کالا و مقامات کشور واردکننده کالا مورد بررسی قرار داد.
اهمیت گواهی مبدأ از نظر خریدار
با توجه به این که در هنگام واردات خریدار کالا در نقطهای دیگر از دنیا است، لذا هر گاه بخواهد از کیفیت و مشخصات کالا و نیز از کشور مبدأ کالا اطمینان پیدا کند، به گواهی مبدأ کالا رجوع مینماید. اما نکته مهمی که وجود دارد این است این گواهی مبدأ باید با رعایت قوانین خاص و درست توسط افراد مربوطه صادر و تائید شود تا نزد خریدار از اعتبار کافی برخوردار باشد.
اهمیت گواهی مبدأ از نظر مقامات کشور واردکننده کالا
گواهی مبدأ، در برخی موارد برای مقامات ارشد کشور مقصد کالا مانند وزارتخانههای صنعتی، کشاورزی، بهداری، بانکها، مراکز تحقیقاتی و پژوهشی و امثال این به منظور بررسی کیفیت کالا، تعرفههای ترجیحی، قراردادهای تهاتری، پایاپای، علائم تجاری، ممنوعیت و محدودیت اعتبار کشور مبدأ از اهمیت ویژهای برخوردار میشود. در این صورت گمرک یا وزارتخانه مربوطه و بانکها از مبدأ مورد نظر برای سازمان مذکور درخواست گواهی مبدأ مینمایند.
چگونگی دریافت گواهی مبدأ
جهت اخذ گواهی مبدأ، باید به مراجع صادرکننده آن که اتاقهای بازرگانی صنایع و معادن و نیز سازمان منطقه آزاد واقع در مناطق آزاد مراجعه نمود. در شهرستانها هم تمامی دارندگان کارتهای بازرگانی، کارت پیلهوری، مرزنشینان و افراد دارای مجوز موردی میتوانند به اتاقهای بازرگانی مراجعه و نسبت به دریافت گواهی مبدأ، اقدام نمایند.
چنانچه متقاضی درخواست صدور مجدد گواهی مبدأ را داشته باشد، باید طی نامهای مفقودی آن را به اتاق بازرگانی اعلام و مسئولیت عواقب احتمالی را بپذیرد.
مدارک موردنیاز جهت صدور گواهی مبدأ
علاوه بر مدارک بالا در موارد زیر ارائه اصل پروانه گمرکی لازم است:
انواع گواهی مبدأ
گواهی مبدأ، با توجه به این که قرار است کالای مورد نظر به کدام کشور فرستاده شود، صادر می گردد. در ایران برای گواهی مبدأ، 3 شکل زیر وجود دارد:
1. فرم های A
هنگامی که کالا قرار است به کشورهای اروپایی، آمریکایی، اقیانوسیه، ترکیه، ژاپن، روسیه، بلاروس، اوکراین، قزاقستان صادر شود، برای صدور گواهی مبدأ از فرم GSP یا (GENERALIZED SYSTEM OF PREFERENCES) استفاده میگردد.
2. فرمهای گواهی مبدأ ( CERTIFICATE OF ORIGIN)
در صادرات کالا به کشورهای آسیایی و آفریقایی از این شکل گواهی مبدأ استفاده میشود.
3. فرمهای CSTP
تعدادی کشور وجود دارد که طی توافقنامهای با ایران جهت صادرات برخی از کالاهای به آنجا باید از فرمهای (CLOBAL SYSTEM OF TRADE PREFERENCES CERTIFICATE OF ORIGIN) استفاده کرد.
همچنین جهت صادرات کالا به کشورهای سنگاپور، تایوان، چین، مالزی، هنگکنگ و کره میتوان در صورت درخواست صادرکننده از دو نوع فرم گواهی مبدأ استفاده نمود.
مندرجات گواهی مبدأ:
نکات مهم در گواهی مبدأ