لیتوگرافی همان چاپ سنگی است که در چاپ دیجیتال حذف شده است. البته هنوز هم از صنعت لیتوگرافی در چاپ افست استفاده می شود. چاپ لیتوگرافی عبارت از عملیات انتقال رنگ از صفحه های فلزی آلومینیومی به کاغذ است. برخی از دست اندرکاران صننعت چاپ از لیتوگرافی به عنوان مادر صنعت چاپ یاد می کنند. در گذشته و قبل از پیشرفت های نوین در عرصه چاپ، این شیوه بسیار رایج بود.
امروزه انواع مختلفی از شیوه های چاپ ابداع شده که برخی از آنها بدون عملیات لیتوگرافی انجام می شود.در واقع lithography printing یک مرحله از چاپ است و به تنهایی استفاده می شود. در این شیوه با استفاده از ابزار خاص و الگو، طرح مورد نظر بر روی صفحه منتقل می شود. دو شیوه رایج در لیتوگرافی استفاده می شود که عبارت است از:
روش حکاکی ردیفی در لیتوگرافی
حکاکی مستقیم یکی از روش های اجرایی در صنعت چاپ و لیتو است. شیوه کار به این صورت است که پروپ روی لایه زیرین در حال حرکت است و طرح مورد نظر با اشتفاده از مکانیسم مکانیکی و الکترومکانیکی منتقل می شود. سرعت تولید در حکاکی ردیفی بسیار کندتر است اما از نظر دقت و کیفیت و جزئیات، بدون تردید این شیوه حرف های زیادی برای گفتن دارد.
چاپ لیتوگرافی با روش تکرار موازی
در صورتی که سرعت بالا مد نظر باشد استفاده از روش حکاکی مستقیم، به کار نمی رود. در این صورت از لیتوگرافی به روش تکرار موازی برای انتقال طرح چاپی استفاده می شود. در این روش انتقال طرح به روش تابشی و توسط ماسک نوری انجام می شود. با توجه به سرعت عمل بالاتر در این شیوه، استفاده از حکاکی ردیفی بسیار متداول تر است. در لیتوگرافی با روش تکرار موازی، محدودیت هایی به لحاظ اجرای طرح دیده می شود.
مزایای لیتوگرافی در چاپ افست
کیفیت بالای تصاویر در چاپ افست به دلیل استفاده از شیوه های رایج در لیتو است. اگر چه در مقایسه با چاپ دیجیتالی، افست زمان بیشتری را طلب می کند ولی نتیجه به مراتب بهتر خواهد بود. تنظیمات دستگاه چاپگر افست وقت گیرتر و حساس تر از دستگاه های چاپ دیجیتال است و این به دلیل پروسه چاپ و طراحی ( زینک و …) است.
همین موضوع هم هزینه های چاپ در تیراژ کم را اندکی افزایش می دهد ولی در چاپ به تعداد بالا هزینه افست با متد لیتوگرافی به مراتب مقرون به صرفه است. لیتوگرافی امکان چاپ با کیفیت تری را فراهم آورده است و مزایای زیادی به همراه دارد از جمله اینکه: