1- واردات قطعات الکترونیک فقط به معنای واردات از کشور چین نیست!
جمهوری خلق چین با جمعیتی بالغ بر 1٫4 میلیارد نفر ( 5/17 برابر جمعیت ایران) و مساحت 9٫6 میلیون کیلومتر مربع ( 8/5 برابر مساحت ایران) به عنوان کشوری با فراز و نشیب های فراوان سیاسی، چندین دهه است که با سرعت در حال پیشرفت اقتصادی است.
با پیش بینی تحلیل گران، دیر و دور نیست که گوی سبقت را از رقبای دیرینه اقتصادی خود برباید و به عنوان بزرگ ترین اقتصاد دنیا شناخته شود.صحبت از اینکه چه شد که چین اکنون به عنوان یکی از قدرت های بزرگ اقتصادی جهان شناخته می شود، مجال دیگری می طلبد؛ اما برای ما ایرانی ها وقتی سخن از واردات و خصوصاً واردات قطعات الکترونیک به میان می آید، شاید اولین کلمه ای که به ذهن خطور کند، «چین» باشد.
هر کالای الکترونیک چینی لزوماً بی کیفیت نیست!
همانطور که می دانید، کشور پهناور چین تولیدات متنوعی دارد که در کیفیت های مختلفی تولید می شود. آنچه که در کشور ما از کالاهای چینی مشهور شده کالاهای کم کیفیت یا بی کیفیت آن کشور است. حال آنکه چین علاوه بر کالاهای کم کیفیت، کالاهای با کیفیت بالا نیز تولید میکند. کما اینکه در برابر محصولات کشور چین خود صاحب نام و شهره است و محصولاتی که تولید می کند رتبه اول از بعد عملکرد و کارایی را در بین دیگر کشورها دارد.
برای مثال در زمینه واردات قطعات الکترونیک، «باتری های چینی» در میان رقبای امریکایی و اروپایی عموماً شناخته شده هستند و حرفی برای گفتن دارند.بنابراین واردات از کشور چین لزوماً به معنای واردات قطعات چینی نیست و همچنین واردات قطعات الکترونیکی و غیر الکترونیکی چینی الزاماً نشان از بی کیفیت بودن آنها ندارد.
چین، مثل ما تحریم شدهٔ آمریکا است!
یکی دیگر از علت هایی که باعث شده است کشور چین برای ما ایرانی ها به منظور واردات، مطلوب باشد، پایبند نبودن کامل چین به قوانین تحریمی آمریکا علیه ایران است. مضاف بر اینکه کشور چین، خودش جزو کشورهای تحریمی از سوی آمریکا - اما نه در حد و اندازه ایران - به حساب می آید.
جدا از مسئله تحریم و میزان پایبندی چین به این قوانین، یکی از علت هایی که باعث رونق اقتصادی و جهش فوق العاده چین در این چند دهه اخیر شده است، مناطق آزاد تجاری بوده است. در کشور چین مناطق آزاد تجاری به وفور یافت می شود و تساهل موجود در قوانین این مناطق سبب شده است که فرایند سفارش واردات کالاها از چین با سرعت بیشتری و آزادی عمل بالاتری انجام بگیرد.تجار ایرانی با فراغ بال بیشتری در چین کار می کنند، حساب بانکی ایجاد می کنند و به تأسیس شرکت می پردازند و با خیالی آسوده تر واردات انجام می دهند.
رابطه حسنهٔ تأمین کنندگان (Vendors) با تجار ایرانی
مردم عادی به طور عموم، کاری به زیر و بم سیاست ندارند. اگر کاری برایشان سودآور باشد و در ضمن خطری تهدیدشان نکند، انجامش می دهند. مردم چین هم از این موضوع مستثنی نیستند.ارتباط با تجار ایرانی برایشان منفعت دارد. این متن البته دوسویه است؛ ایرانی ها برای واردات از چین نیاز به این تأمین کنندگان (وِندورها) دارند،
چینی ها هم برای اضافه کردن سود و منفعت خودشان علاقه مند به ارتباط بیشتری با ایرانی ها هستند. البته تا جایی که این ارتباط با ایرانی ها، سود فعلی خودشان را به خطر نیندازد. واردات قطعات الکترونیک هم از آنجایی که مصارف گسترده ای از ابعاد حفاری، تفریحی، نظامی و … دارد، ممکن است برای فعالان این حوزه ایجاد گرفتاری کند.
وفور نیروهای ارزان قیمت متخصص الکترونیک و …
در قیاس با کشورهای دیگر مثل امریکا، نیروهای متخصص در زمینه های مختلف را در کشور چین می توان آسان تر به دست آورد. مضاف بر آنکه این نیروها در چین، ارزان تر از کشورهای دیگر در خدمت تولید و مهندسی قرار می گیرند. برای مثال در زمینه ساخت بردهای الکترونیک (PCB) به وفور می توان مهندسان و شرکت هایی را یافت که کار طراحی و تولید این بردها را با قیمتی نازل تر انجام دهند.