مالئیک اسید یک ترکیب آلی دارای دو گروه کربوکسیل است. این ماده در آب محلول بوده که با آب زدایی به مالئیک انیدرید تبدیل می شود. نقطه ذوب این ترکیب در بازه دمایی 144-130 درجه سانتی گراد قرار دارد. علت این بازه دمایی، رفتار متفاوت مالئیک اسید در شرایط مختلف است.
مالئیک اسید وقتی از آب کریستال تشکیل شود نقطه ذوب 139-138 درجه سانتی گراد خواهد داشت. در نقطه ذوب 135 - 130 درجه سانتی گراد، از الکل کریستال خواهد شد و در نقطه ذوب 144 در هوا.نقطه جوش مالئیک اسید نیز در محدوده 138 درجه سانتی گراد قرار دارد. این دمایی است که مالئیک اسید در آن تجزیه می شود. در دمای مذکور، مالئیک اسید ایزومراسیون شده و به اسید فوماریک تبدیل می شود.
روش تولید
این اسید از هیدراته شدن مالئیک انیدرید حاصل می شود. روش صنعتی تولید مالئیک انیدرید بسیار ارزان و ساده است. اسید مالئیک در حضور کاتالیزور و در واکنش اکسیداسیون بنزن به وجود می آید و با آب زدایی به مالئیک اسید تبدیل خواهد شد.
در صنعت کشاورزی از این ترکیب آلی به صورت مخلوط با آب برای حشره کشی استفاده می شود. اسید مالئیک از جمله ترکیبات اساسی آفت کش هایی نظیر لینورون است. استفاده از این ماده به علت خاصیت آنتی باکتریال و انگل زدایی در صنایع گاوداری و مرغ داری رواج بسیاری دارد.
این اسید معمولا در جینسینگ، برگ های تنباکو، آلبالو، کاکائو و ذرت یافت می شود. یکی از منابع اصلی آن را سیب های نارس هستند.
فواید برای سلامتی
مضرات مالئیک اسید