از زمان های بسیار قدیم تا کنون قابل اعتمادترین وسیله انتقال افکار و اندیشه های بشر کاغذ بوده است و نقش مهمی در انتقال تجربیات و دانش های بشری به زمان حال داشته است.به همین دلیل کاغذ یکی از پر کاربرد ترین و مهم ترین کالاهایی می باشد که روزانه در سراسر جهان در حال استفاده است. این محصول از زمان اختراع تا به کنون تغییرات فراوانی یافته و در ابعاد، رنگ و شکل های گوناگون با کاربری های متفاوت در بازار وجود دارد.
در طی سالیان اخیر همان گونه که تنوع کاغذ افزایش یافت، واردات آن نیز از کشورهای مختلف روند صعودی پیدا کرد. از آن جایی که تولید کاغذ نیاز به هزینه ی فراوان دارد و مصرف آن در کشور بیش تر از تولید می باشد در نتیجه شرکتهای بازرگانی واردات و صادرات فراوانی تا به امور واردات کاغذ در حال فعالیت هستند.
همانطور که می دانیم در گمرک جمهوری اسلامی ایران هر کالایی بر اساس مشخصه های خاصی که دارد براساس سیستم هماهنگ کد گذاری که یک سیستم یکپارچه و جهانی است که میان گمرک های کشور های مختلف مرسوم بوده و مورد استفاده قرار می گیرد تعرفه بندی ( هزینه ترخیص کالا از گمرک) می شود، کاغذ از آن دسته کالاهایی است که به دلیل تنوع فراوان دارای کد تعرفه های متنوع و زیادی است.
حق العمل کار گمرکی یا ترخیص کار گمرک برای ترخیص کالا به طور صحیح و با حداقل هزینه و جلوگیری از جرایم اظهار نا صحیح کالا هنگام انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالا باید توجه کافی به دسته بندی کالایی سیستم هماهنگ کد گذاری داشته باشد و بداند که محموله کاغذ وی بنا بر نوع آن در کدام کد تعرفه و بنا بر مبدا کالا و زمان تولید و برند کالا با چه ارزشی نزد گمرک ارزش گذاری می گردد و در کدام کد تعرفه کالای برای اظهار واردات کالا قرار دارد.
طبق آمار و اطلاعات به دست آمده از گمرک در سال نود و سه بیشتر از یک میلیون تن کاغذ و مقوا با ارزشی در حدود یک میلیارد دلار از گمرک های کشورمان ایران ترخیص شده است. این مقدار واردات کاغذ و ترخیص کاغذ از کشورهای گوناگون می باشد. تعرفه واردات کاغذ یه جمهوری اسلامی ایران 5% است. این تعرفه واردات کاغذ در زمان ترخیص کالا از گمرک قبل از خروج کالا از گمرک و برای اخذ و صادر شدن برگ سبز گمرکی و ترانزیت کالا و ارسال آن به گمرک باید پرداخت گردد.
با توجه به این که در سال های اخیر توجه به منابع طبیعی و جنگل داری موجب جلوگیری از قطع درختان شده است تولید کاغذ در کشور مورد توجه کم تری قرار گرفته است. در نتیجه نیاز کشور به کاغذ باعث شد تا واردات کاغذ به ایران در این سال ها افزایش یابد و ورق کاغذ (یا شیت کاغذ) و رول کاغذ سهم بالایی از واردات کالا یی را به کشور به خود اختصاص دهد.
جالب است بدانید که میزان نیاز سالانه ی کاغذ و مواد سلولوزی در ایران بر اساس برآوردها و گزارشات در سال 93 بالغ بر دو میلیون تن می باشد که از این میزان فقط 700 هزار تن تولید در کشور ایران می باشد و مابقی از باید کشورهای مختلف به کشور واردات گردد و در گمرک توسط ترخیص کار فعالیت ترخیص کالا از گمرک انجام گیرد.
بنابراین می توان گفت که 65 درصد کاغذ مصرفی کشور از طریق واردات این کالا از دیگر مبادی تامین می شود. قابل توجه است که مصرف کاغذ و میزان واردات کاغذ به کشور و تولید آن در کشور از دیرباز یکی از شاخص های توسعه یافتگی محسوب می شده که با گسترش متون الکترونیک تا حدودی این جایگاه را از دست داده اما کاربرد اساسی و الزامی آن تا کنون به طور کامل به هیچ وجه قابل جایگزین با هیچ تکنولوژی نبوده است.