تولید آمونیوم بی کربنات:
آمونیوم بی کربنات نوعی ماده شیمیایی غیر آلی است که انواع مختلف آن اعم از خوراکی و صنعتی، در صنایع غذایی و سایر صنایع دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. لذا در این مقاله کوتاه قصد داریم درباره این ماده شیمیایی ارزشمند و تولید آمونیوم بی کربنات به اختصار صحبت نماییم.
آمونیوم بی کربنات در واقع نوعی نمک شیمیایی با فرمول NH4HCO3 و با مشخصات عمومی زیر است:
آمونیوم بی کربنات در دو گرید صنعتی (Chemical grade) و خوراکی (Food grade) تولید می شود. این ماده در بشکه های فولادی یا کیسه هایی با لایه داخلی پلی اتیلن بسته بندی می شود و می بایست در دمای پایین تر از 15 درجه سانتی گراد نگهداری شود.
تولید آمونیوم بی کربنات:
آمونیوم بی کربنات در یک فرآیند آبی به صورت پیوسته و یا ناپیوسته تولید می شود. رایج ترین روش تولید آمونیوم بی کربنات تزریق مستقیم گاز دی اکسید کربن به درون محلول آب و آمونیاک است؛ در این روش، پس از شارژ محلول آمونیاک دورن رآکتور، گاز کربن دی اکسید را به درون رآکتور تزریق می کنند.
کنترل کردن این واکنش آسان است و کریستالیزاسیون مهم ترین مرحله در آن می باشد. واکنش تشکیل آمونیوم بی کربناتیک گرمازا بوده ولی واکنش بین گاز دی اکسید کربن و محلول آمونیاک گرماده می باشد.
برای تولید کریستال هایی با اندازه مناسب (برای جداسازی راحت تر و بهتر) باید گرمای حاصل از واکنش خارج شود و هنگامی که این واکنش انجام می شود، دما باید تحت کنترل باشد.
در انتها بعد از تشکیل کریستال ها و تکمیل شدن واکنش، محتویات رآکتور تخلیه شده و کریستال ها به کمک سانتریفوژ آبگیری می شوند. در صورت نیاز کریستال های آمونیوم بی کربنات در خشک کن، خشک می شوند.
روش دیگر تولید آمونیوم بی کربنات، ابتدا آمونیوم کربنات صنعتی را درون رآکتور حاوی آب 50 درجه سانتی گراد شارژ نموده و سپس به درون محلول حاصل گاز دی اکسید کربن تزریق می کنند. در ادامه با کنترل دما (کاهش دما) کریستال های آمونیوم بی کربنات ظاهر شده و در مرحله آخر محتویات رآکتور تخلیه شده و کریستال ها به کمک سانتریفوژ آبگیری می شوند.
کاربرد آمونیوم بی کربنات: