بتونه، ماده ای است که برای پر کردن سوراخ ها و ترک های سطوح به کار می رود. بتونه کاری، یکی از مهم ترین اقدامات پیش از اجرای رنگ است و قبل از پیاده سازی هر رنگی باید انجام شود تا سطوح یکدست، منظم و هموار باشند. بتونه، حالتی سفت و خمیری دارد و پس از قرارگیری روی سطوح، باید با کاردک پخش شود. بتونه کاری اهمیت زیادی در آماده سازی سطوح دارد و بدون انجام آن اجرای رنگ امکان پذیر نیست.
بتونه اکرولیک یا اکریلیک، از فیلرهای معدنی و رزین های اکریلیک و بر پایه آب ساخته شده است و نوعی بتونه است که پیش از اجرای اکریلیک روی سطوح باید پیاده شود. بتونه اکریلیک چسبندگی بالایی دارد، همچنین دوام مطلوبی ایجاد می کند و به سرعت خشک می شود. این بتونه به طور معمول در سطوح داخلی به کار می رود.
نحوه استفاده از بتونه اکرولیک
بتونه اکریلیک به کمک ابزارهایی مانند کاغذ و سنگ سنباده، کاردک، پارچه، آب و تینر انجام می شود. برای اجرای بتونه، باید مراحل زیر را در پیش گرفت:
- اولین گام برای بتونه کاری، پاک سازی سطوح است. برای انجام این کار، باید هر گونه غبار، لکه، رنگ های به جا مانده و چربی را پاک کرد.
- سطوحی که گرد و غبار زیادی تولید می کنند یا نفوذپذیری زیادی دارند، باید با آستر مناسب پوشانده شوند.
- باید در حدود یک روز پیش از بتونه کاری، سطوح با سنباده به صورت یک دست در بیایند.
- بتونه را باید روی درزها و سوراخ ها اجرا کرد. سنباده کاری هم همزمان باید با آن انجام شود. پس از اجرای یک لایه، لایه بعدی بتونه باید اجرا شود و به طور مجدد تسطیح و سنباده کاری هم انجام شود.
- پس از بتونه کاری، نوبت به اجرای لایه آستر اکریلیک و مراحل بعدی رنگ آمیزی می رسد.
نکات مهم در اجرای بتونه همه کاره اکریلیک
- بتونه کاری باید روی سطوح خشک انجام شود. پس اگر دیوارها نم داشته باشند باید علت ایجاد نم شناسایی و بر طرف شود.
- برای پر کردن شکاف های عمیق تر، بهتر است که به جای پیاده سازی لایه های ضخیم، بتونه کاری را در چند لایه نازک تکرار کرد.
- بتونه ها به طور معمول برای پر کردن شکاف های بسیار عمیق به کار نمی روند. در صورتی که شکاف های بزرگ و عمیق را با بتونه پوشاند، ممکن است که سطوح دچار ترک خوردگی شوند. به همین دلیل بهتر است که این شکاف ها را با گچ پر کرد.
- بتونه نباید دچار یخ زدگی شود. به همین دلیل نگهداری آن در دمای بالای 5 درجه سانتی گراد اهمیت بالایی دارد.
- اجرا بتونه اکریلیک دقیق مصرف رنگ را کاهش می دهد و تأثیر بالایی در میزان هزینه نهایی نقاشی ساختمان دارد. به همین دلیل باید این فرایند را به دقت انجام داد.